Velika Britanija – Važno je sudjelovati!

Prije četiri godine Velika Britanija je bila nadomak povijesnog plasmana u drugu fazu EuroBasketa. Jesu li otočani sada spremni prirediti senzaciju usred Istanbula?

No, da ne stvaramo lažnu neizvjesnost, odgovor na gornje pitanje je ne. Iznenađenja su naravno uvijek moguća, no prolazak skupine D ovog britanskog sastava i više je nego znanstvena fantastika. Ipak, ajmo se malo upoznati s tim Britancima. Andrew Lawrence, nekadašnji igrač Zadra, ime je koje će dirigirati igrom na poziciji playa. Lawrence je bio velika nada britanske košarke te je igrao na sveučilištu Charleston u SAD-u, međutim nije ispunio velika očekivanja pa je sada najviše što može napraviti je odigrati dobar EuroBasket pred njim. Rezerva mu je igrač Real Betisa, 22-godišnji Luke Nelson te Jules Dang Akodo, suigrač Opatijca Filipa Tončinića u novom španjolskom prvoligašu Burgosu.

Na poziciji beka šutera trebao je biti vjerojatno jedini opće poznati košarkaš u rosteru – Ben Gordon, no ovaj bivši NBA košarkaš koji se proslavio u dresu Chicago Bullsa nije se na kraju ni pojavio na trening kampu usprkos pozivu izbornika Joea Pruntyja. Zato je tu drugi Ben Mockford, 28-godišnjak iz druge španjolske lige, ali startnu poziciju vjerojatno će imati mlađi Teddy Okereafor, brzi combo-guard koji bi mogao dijeliti razigravačke dužnosti s Lawrenceom s obzirom da je itekako spretan s loptom. Još jedno ime na dvojci je igrač iz domaće lige, Kyle Johnson.

Na niskom krilu je Škot Gareth Murray, koji se u 32. godini već polako počinje s trenerskom karijerom s obzirom da je izbornik U-16 škotske reprezentacije. Konkurencija na poziciji trebao mu je biti Carl Wheatle, no on je otpao zbog ozljede što znači da će Murray dobiti još više minuta na terenu. Pričuva mu je Kofi Josephs koji igra u njemačkoj regionalnoj ligi.Prvi igrač priprema bio je krilni centar Daniel Clark, na čijim su krilima Britanci došli do tri pobjede u pripremama i to protiv Izraela, Mađarske i Ukrajine(3-6 ukupni omjer). Ako ovog igrača španjolske Murcije krene u napadu, onda se protivničke obrane već mogu pribojavati. Pričuvni igrač mu je zvijezda škotske lige, Kieron Achara. Na centru će pak vladati primarno defanzivni dvojac iz francuske lige – Gabe Olaseni i Eric Boateng.

Dobro se zna da je naša grupa teška, no spremni smo. Radimo s Joeom već nekom vrijeme i možemo napraviti par iznenađenja – optimistična je britanska zvijezda Clark.

Da Britanci u svojem rosteru imaju npr. Luola Denga, BJ Mullensa, Joela Freelanda(malo poznatija imena, zar ne?) možda bi danas rekli da imaju šanse za napraviti nešto na prvenstvu. Međutim, tome nije slučaj i vjerojatno je najsigurnija oklada prvenstva da će Velika Britanija završiti šesti u skupini D. Za nešto više, morali bi imati nevjerojatnu količinu sreće, a Clark, Lawrence, Okereafor i ekipa partije života. Ako im to zaista u nekom luđačkom raspletu uspije, iskreno se nadam da će kraljevska obitelj to znati cijeniti te da će brzopotezno svi igrači i stručni stožer biti proglašeni vitezovima.


Velika Britanija – skupina D(Srbija, Turska, Latvija, Rusija, Belgija)

FIBA renking – 22.mjesto

Jedna jedina prognoza: 6.mjesto u skupini

Roster:

PG: Andrew Lawrence – Luke Nelson – Jules Dang Akodo
SG: Teddy Okereafor – Kyle Johnson – Ben Mockford
SF: Gareth Murray – Kofi Josephs
PF: Daniel Clark – Kieron Achara
C: Gabe Olaseni – Eric Boateng

Photo by: FIBA