Srušena institucija europske košarke

-Ey0vcGSbUuLiYzE6rFVNA

Došla je naša zadnja utakmica grupne faze. Već i prije samoga odigravanja utakmice, mi smo osigurali četvrtfinale. Pitanje je sad bilo protiv koga ćemo igrati. Pobjeda protiv Litve bi nam dala Srbiju dok bi nas poraz gurnuo na Amerikance. Kalkuliranje nije više postojalo, našima je trebala pobjeda ako smo htjeli proći u polufinale.

U utakmicu smo krenuli dobrom obranom, što je bilo kao aspirin za naše glave poslije Nigerije. Simon je uspio zabiti svoju tricu nakon dugo vremena te sa Bilanom uzima vodstvo  5:2.  Ali Litva brzom serijom 6:0 vraća utamicu u egal za 8:7 Litve. Naš napad trebao je malo ubrzati loptu u napadu jer nas je Litva  uspješno zatvorila. Simon i Šarić malo uspijevaju razbiti litavski blok te Hrvatsku odvode 11:10. Ali i Litva je imala svog Simona u liku i dijelu Renalda Seibutisa, koji je u prvoj četvrtini bio inicijator svake litavske serije, pa tako i nove 6:0 serije za 17:11. Naša obrana vratila se svojim dječjim bolestima,  puštajući Valančiunasa da uzima skokove u napadu po želji. S druge strane, mi smo gubili lopte i šanse da zaustavimo litavsku seriju koja se povećala na 10:0 koševima Valančiunasa.

Napokon, Planinić razbija seriju polaganjem, ali do kraja četvrtine nitko nije pratio njegov primjer te smo četvrtinu završili s još jednom izgubljenom loptom. Četvrtina je završila 21:13  na našu žalost.

OnhMgCBSIUCByGAB566fdwDrugu četvrtinu otvaramo polaganjem Babića, koji je očito još slavio svoj koš te pušta Kalnietisa da odmah uzvrati za 23:15 Litve. Međutim  Babić se odlučio iskupiti  te odvodi Hrvatsku svojom tricom na 23:20 poslije koša Bogdanovića. Obrana je opet zatvorila puteve Litavcima do koša, te Ukić i Šarić Hrvatsku odvode na jedan razlike. Utakmica je opet bila napeta te smo mogli svjedočiti košu za košem s obje strane. Bogdanović se napokon budi, te svojom prvom tricom izjednačava rezultat na 27:27 da bi nas onda Šarić koševima sa linije slobodnih bacanja odveo na prednost 29.27.

Utakmica se užarila. Jankunas pa Planinić pa Kalnietis i onda Šarić, koševi su se slijevali bez promašaja. Seriju na našu sreću prekida Jankunas te nas Babić odvodi svojim novim polaganjem na našu najveću prednost do tad, 36.32.

I onda je krenula parada trica – Šarić, Kalnietis, Hezonja, Jankunas gađali su trice jedan za drugim, iz koje je kao pobjednik izašao Hezonja sa dvije pogođene trice  za naše vodstvo 47:41.

Četvrtina je završena promašajem Jankunasa za odlazak u svlačionice sa osmijehom na licu i rezultatom na semaforu 47:41.

Treća četvrtina je krenula i bilo je vrijeme za buđenje iz polusna te za priključenje Vikiju za nastavak utakmice. Utakmicu nastavljamo sa 5:0 serijom u režiji Mire Bilana i Darija Šarića. Litavci se vraćaju sa svojom 5:2 serijom na respektabilnih 54:46 Hrvatske. Obrana je dobro funkcionirala te su Šakić i Krušlin već počeli kovati planove za slavlje. Ali bilo je još vremena do kraja. Bogdanović je Mačiulisu pokazao kako se trica gađa za 57:46. Bili smo u naletu te smo iskorištavali svaku manu litavske obrane te svaki njihov promašaj.

Bilan je postao institucija za litavske centre u ovoj utakmici, odigravši three point play za 60:46. Valanciunas je zabio nakon duge suše za Litvu, jedan jednostavni otpadak je položio u koš. Litavci su nastavili pucati cigle te je samo na nama ostalo da držimo tempo koji smo sami zadali.

Litva je izgledala izgubljeno, sad su oni bili oni koji gube lopte, koji su spori u napadu. Hrvatska je krenula u novu seriju 6:2 za 66:51 te ogromnih 15 razlike.za nas. Litva se pokušava izvući iz ponora, ali Babo ubacuje dvije trice zaredom za 72:53 . Šarić je položio za 74:53, i mogli smo se polagano početi okretati utakmici protiv Srbije. Četvrtina završava košem Kalnietisa za 75:55 Hrvatske.

0h7HkOQWt0qjD_pFRav6lQKrenuli smo u zadnjih deset minuta grupne faze OI te smo morali samo zadržati izgrađeno vodstvo. Litva je započela četvrtinu serijom 4:0 kao upozorenje za naše. I Kruno je to ozbiljno shvatio zabivši tricu, ali Jankunas mu na to odgovara litavskom tricom.

Prednost se smanjila na -14, sa 7 minuta na semaforu do kraja. Litva se budila i mi smo ju morali zaustaviti. Jankunas je opet odgovorio tricom na naš novi koš.

I onda nam je svima srce preskočilo otkucaj kad je Šarić nezgodno pao, ali na sreću brzo se pridigao te nastavio utakmicu. Međutim nije pomogao jer se naša prednost polagano topila. Kalnietis je zakucao za relativno niskih -11, ali zabrinjavala je igra koju je Hrvatska pokazivala na terenu. Bogdanović ubacuje dva slobodna bacanja koje je popratio , danas fenomenalni, Kruno Simon sa svojom trećom tricom, za 85:69.

Litavce je u igri držao Jankunasa koji pogađa vjerojatno svoju prvu dvicu na utakmici. Tri minute prije kraja, sa 85:74 na semaforu, drami nije bilo mjesta na ovoj utakmici. Ukić je vodio duge napade, trošio vrijeme zlata vrijedno Litavcima.

Krušlin je polagano pripremao svoj euforični ulazak na teren. Ali mi ne možemo bez drame završiti utakmicu. Litva je presingom napravila seriju 8:0 za 85:79 . S 43 sekunde do kraja,  na nama je bilo da uzmemo utakmicu u naše ruke.

Šarić je pogodio jedno bacanje te sa promašenom tricom Litve, Bogdanović uzima utakmicu doma s zakucavanjem za 88:81. I onda se naš Babo uhvatio za mišić, svi smo opet ostali bez daha, ali čovjek se pridigao i utakmicu zatvorio sa dva slobodna bacanja, za konačnih 90:81.

Junak utakmice je bio Kruno Simon, s 19 koševa, 10 skokova i 6 asistencija. Karakter koji je Simon pokazao nakon loše odigranih prijašnjih utakmica je nevjerojatan. Bojan Bogdaoivć je dodao tome svoja klasična 22 poena. Litvu je predvodio Mantas Kalnietis sa 26 poena.