Španjolska ipak odlazi s osmijehom na licu

U8OUsyeLxUuDOl9Ol8anKw

Utakmica za treće mjesto u većini slučajeva ne donosi previše napetosti ili povišenih tonova na teren. Na našu sreću, Australija – Španjolska su bili iznimka od tog pravila. Obje momčadi odigrale su maestralno i dale zadnji atom snage za olimpijsku broncu. Nažalost, pobjednik može biti samo jedan, koliko god ponekad izgledalo da obje momčadi zaslužuju svoje mjesto na postolju. Ovoga puta, to je bila Španjolska, koja je u zadnjim sekundama uzela minimalnu pobjedu nad Australcima, 89:88. Ali krenimo redom.

U prvoj četvrtini Španjolska je diktirala igru protiv Australaca koji su još bili ošamućeni od svojeg polufinalnog dvoboja protiv Srbije. Na krilima Gasola uzimaju prvu četvrtinu s 23:17. Australci se u drugoj četvrtini napokon bude te polagano tope razliku Španjolaca. Na krilima Millsa i veterana Andersena, poluvrijeme zaključuju s minimalnim zaostatkom, 38:40.

U trećoj četvrtini Australci su nastavili u istom tempu , koji su prihvatili Španjolci te se počelo igrati koš za košem s obje strane. Za Australce je u jednom trenutku utakmica izgledala izgubljeno kad je Andrew Bogut izbačen zbog pete osobne, ali Brock Motun i Aron Baynes su ga dostojno zamijenili. Treća četvrtina je obilovala s mnogo poteza za društvene mreže preko Gasolovih zakucavanja do Motunovoga prodora i isto zakucavanja jednom rukom. Španjolci su za zadnjih deset minuta imali +3, 67:64.

Zadnja četvrtina je samo potvrdila da je ovo jedna od najboljih utakmica za treće mjesto u povijesti Olimpijskih igara. Australci su nadoknadili razliku odmah te su se sa Španjolcima počeli izmjenjivati u vodstvu utakmice.  U zadnjih 5 minuta utakmice mogli smo svjedočiti u čak 13 izmjena vodstva. Sama utakmica odlučena je u zadnjih 5 sekundi kad Sergio Rodriguez uspijeva iznuditi 2 slobodna bacanja koja pogađa za konačnih 89:88. Australci su se pokušali vratiti izrađenom akcijom u zadnjim sekundama, ali im je nažalost ispala lopta.

Svaka momčad je imala jednu zvijer koja ih je predvodila kroz utakmicu. Za Španjolce to je bio Pau Gasol, koji je ubilježio 31 koš i 11 skokova. Australcima nije pomogao ni najbolji strijelac turnira Patty Mills, koji je utrpao 30 koševa. Vrijedi spomenuti još Nikolu Mirotića, koji je zabio 14 koševa i kapetana Australije Davida Andersena, koji je ubilježio 15 koševa.

Photo by:FIBA