Škrljevo u doigravanju: San ili java?

 

Škrljevo uživa u košarci zadnjih nekoliko mjeseci. Sve ide svojim tokom, nema mjesta negativi te klub živi za košarkom kao što bi i trebao jedan klub veličine Škrljeva. Međutim, u cijeloj toj priči jedno pitanje nikako da naiđe na jedan čvrsti odgovor: Što može Škrljevo ove sezone u velebnoj Premijer ligi? Naravno, ostanak u prvome razredu hrvatske košarke je ključan, ali treba si priznati da izgleda da je Škrljevo spremno ove sezone ući u mitsko doigravanje.

Sudeći prema drugoj polovici prošle sezone, doigravanje je gotovo pa sigurno, ali stvari su se dosta promijenile tijekom ljeta

Prošle godine je za ulazak u doigravanje A-1 lige trebalo sakupiti najmanje 12 pobjeda kroz sezonu (46%, Zagreb). Međutim, nekoliko bitnih stvari se promijenilo (ne, ne mislim pod tim promjenu naziva te dolazak sponzora). Za početak, izgubili smo moćni Jolly JBS koji je prošle sezone završio na na trećem mjestu u regularnoj sezoni što automatski znači manji broj utakmica ove sezone (24). Manji broj utakmica znači da će biti teže nadoknaditi neki crni niz tijekom prvenstva.

Drugi šibenski prvoligaš isto nije imao sjajno ljeto s obzirom da je morao povući ozbiljne financijske rezove koji su rezultirali time da u ovu sezonu GKK Šibenik ulazi s ultra mladom momčadi koja će se boriti svim snagama za doigravanje. Osmoplasiranome prošle sezone, KK Zagrebu, će ove sezone za početak uspjeh biti napraviti rotaciju. Što nam ovo sve govori? Da Škrljevo ima slobodan put do doigravanja? Vrlo lako moguće. Opet, nije sve tako jednostavno.

U ovome trenutku imamo pet sigurnih momčadi u doigravanju – Cedevitu, Split, Cibonu, Vrijednosnice Osijek te Zadar. Nadalje, za ostala tri mjesta situacija je dovoljno jasna i nije dovoljna jasna. Zabok se ovoga ljeta dosta pojačao te cilja na jedno od mjesta u razigravanju. Spomenuti Šibenik odlično je izgledao tokom pripremama te se čini da je Anzulović odlično posložio svoju momčad. Jazine i Ribola su male nepoznanice, kao i Zagreb koji će predvođen Junakovićem pokušati napraviti što više nereda u donjem dijelu tablice. Jedino se za Alkar i Hermes gotovo sigurno može reći da nikada nisu ni pomislili na doigravanje. Kako u svemu ovome kotira Škrljevo? Jako dobro, moramo reći.

Za početak, Škrljevo je stabilan premijerligaš, što polako postaje rijetkost. Stabilnost rezultira dobro posloženom momčadi te atmosferom oko kluba, a što je najvažnije, igrači su skoncentrirani samo na košarku, što je isto rijetkost za hrvatske prilike. Klub s Mavrinaca ovoga ljeta nije izgubio nijednog važnijeg igrača što je samo olakšalo posao Damiru Rajkoviću koji se tako mogao posvetiti nadgradnji temelja postavljenih prošle sezone. Štoviše, na već respektabilnu startnu petorku za hrvatske okvire je čelništvo Škrljeva uspjelo nadodati par zanimljivih igrača (Nash, Barnjak, Stipčić) koji će svoju priliku tražiti s klupe.

Sve navedeno vrišti doigravanje, ali svi smo svjesni toga da jedna ozljeda može okrenuti priču za 180 stupnjeva.

Računica je vrlo jednostavna – Škrljevo za prolazak u doigravanje treba biti bolje od momčadi koje se bore za opstanak u ligi zato što jaz između klubova koji se bore za doigravanje te onih kojih se bore za ostanak izuzetno malen. Međutim, nitko ne može reći u ovome trenutku da Škrljevo nije bolja momčad na papiru od Jazina, Zagreba, Ribole, Alkara ili Hermesa. Sa Zabokom i Šibenikom je al pari, što na papiru znači da će se Škrljevo boriti za mjesto u sredini tablice. Jučerašnja pobjeda nad Hermesom pokazala nam je da je Škrljevo na pravome putu da potvrdi sve napisano u ovome tekstu na parketu.

Naravno, tek je početak sezone i treba biti oprezan s izjavama, ali gledajući širu sliku, Škrljevo ove sezone ima sve potrebno na svojoj strani da napravi još jedan korak naprijed!

Photo by: KK Škrljevo FB