Sedmi dan Rio 2016

cousins-jokićČetvrto kolo došlo je na red 7. dana olimpijskog turnira u Riju, a naravno igrale su reprezentacije skupine A. Prošlo kolo gotovo pa da je riješilo sve nedoumice u grupi, ali ipak ekipe su trebale potvrditi svoje pozicije.

Prva utakmica dana bila je ona između Australije i Kine. Australski izbornik Lemanis dao je limitirane minute glavnim igračima , a Andrew Bogut nije ni ušao u igru. No i takvi Australci nisu imali previše problema s Kinezima. Izjednačeno je bilo do sredine druge četvrtine, a onda je postajala samo Australija na terenu koja je na kraju dovršila posao s rezultatom 93-68.Dva rezervna visoka igrača Australije odigrala su vrlo dobro: Brock Motum je imao 15 poena, dok je Cameron Bairstow imao 17 poena i 9 skokova. Ne treba ni napominjati da je Yi Jianlin prvo ime kod Kineza( 20 poena i 9 skokova), njihov krilni centar je među top 5 turnira u poenima i skokovima, no nažalost nije imao dovoljno raspoložene suigrače pa će Kina olimpijski turnir završiti u skupini.

SAD je nakon teške utakmice protiv Australije imao Srbiju za protivnika. Kako je počelo, činilo se da bi ovo mogla biti najlakša pobjeda za Amerikance. Imali su vodstvo od 23-5 nakon 7 minuta, ali Srbi su ipak na kraju prve četvrtine malo trgnuli koševima Raduljice. Uspjeli su čak i dobiti drugu četvrtinu, ali činilo se da SAD lagano kontrolira susret. Međutim u drugom dijelu krenuo je pravi show Srbije.

Sjajnim protokom lopte i pickom Teodosića s visokim igračima Raduljicom i Jokićem su poput Australaca nervirali američku obranu koja je izgledala potpuno bezvoljno. Nikola Jokić je izluđivao Amerikance u reketu i zabijao gdje se drugi ne bi usudili ni zakoračiti pored američkih gorostasa.

Ekipa SAD-a je ipak svojim napadom i konstantnim zabijanjem šuteva držala prednost, no srpska obrana ih je na kraju natjerala na promašaje te došla na -3 i u priliku da utakmicu odvede u produžetke. Nakon još jedne loše reakcije američke obrane, Bogdan Bogdanović imao je otvoreni šut za tri, ali ne pogađa te SAD na jedvite jade dolazi do pobjede 94-91.

Kyrie Irving bio je prvi strijelac momčadi s 15 poena, dok je Paul George imao 12 poena, 9 skokova i 4 asistencije. Nikola Jokić završio je s 25 poena i 9 skokova, dok su Teodosić i Raduljica imali po 18 poena.

Mnogi su govorili da bi Francuzi mogli kalkulirati pred ogled s Venezuelom i namjerno izgubiti ne bi li izbjegli Amerikance do finala, ali oni su opovrgnuli teorije zavjere te uvjerljivo slavili. Niti jednog trenutka nije bilo sumnje u pobjedu Francuza, a zadnju četvrtinu su dobili s čak 21 razlike za konačan rezultat od 96-56. Joffrey Lauvergne bio je najefikasniji kod Francuske sa 17 poena, a iskusni Charles Gahudi iskoristio je više minuta nego prije za 6 poena i 12 skokova. Gregory Echenique je za Venezuelu ubacio 12 poena.

SAD iako prvi treba se zabrinuti zbog posljednje dvije utakmice jer angažiranost njihovih igrača nije bila na nivou koji se očekuje, a neuvjerljive pobjede samo su vjetar u leđa potencijalnim izazivačima za zlato. Australija i Francuska su prošle dalje, dok Venezuelu samo čudo može ugurati ispred Srbije.

Potez dana: Miloš Teodosić

Iako Bogdanović nije zabio tricu, ovo dodavanje moralo je biti potez dana. Magični Miloš Teodosić.

Photo by: FIBA