Roko Leni Ukić oprostio se od reprezentacije

Tko će nam tek sada biti playmaker?

Naš dugogodišnji kapetan i playmaker odlučio se oprostiti od reprezentacije. Roko Leni Ukić odlučio je svoju odluku prvo priopćiti Sportskim novostima gdje je bez prevelikih razlaganja objasnio kako je došao do zaključka svoje reprezentativne karijere:

Razmišljao sam, bez obzira na ishod Eurobasketa, o kraju reprezentativne karijere, a sad se to razvilo samo od sebe. Dobro je to za mene, ali je dobro i za reprezentaciju. Sad smo u situaciji kad se mora dogoditi smjena generacije, igraju se te kvalifikacije za SP, koje bi meni bile četvrte, a ja u njih ne bih mogao ući s istim žarom nakon svega što sam odigrao. Vrijeme je da uđu momci koji će imati taj žar, potrebu predstaviti sebe, dati više nego ja mogu. Uostalom, do sljedećeg velikog natjecanja su dvije godine, ja ću tada imati 35 i pitanje je koliko ću moći ponuditi. Logičan je potez povući se. I nisam to odlučio preko noći, razočaran Eurobasketom, nametala se ta odluka već nekoliko godina. Možda bi čak bilo prirodno da sam se oprostio nakon Rija, ali kako smo igrali dobro lani, nadao sam se da ove godine možemo napraviti nešto više pa sam još imao taj entuzijazam.”

Možemo tako reći da je hrvatska javnost ostala bez čovjeka za kriviti u reprezentaciji. Istina, Roko Ukić se nikada nije razvio u igrača u kojega smo očekivali da će se razviti, ali se zato razvio u kapetana momčadi koji je uvijek bio spreman reći sve što misli. Na njega se uvijek moglo računati da će se odazvati reprezentaciji, bez obzira bio ozlijeđen ili ne. Možda da se nije toliko odazivao reprezentaciji bi imao uspješniju karijeru, možda bi izbjegao ozljede, možda, možda i samo možda. Puno je tu možda, ali nema više gledanja nazad. Možemo samo zahvaliti Roku što je uvijek stavljao reprezentaciju zadnje desetljeće na prvo mjesto u svojoj karijeri.

Photo by: FIBA