Pojedeni od strane Afričkih Lavova

g5nZ3s86LUqHANu-Myyjtg

Duhovi prošlosti su se vratili te samo potvrdili da mi ne znamo igrati protiv malih reprezentacija nego samo protiv velikih. Nigerija je zasluženo utakmicu uzela doma s rezultatom 90:76. Ali krenimo redom.

Utakmicu je otvorio Bogdanović polaganjem na koje Nigerijci neočekivano odgovaraju tricom koja će se pokazati kobnom u nastavku utakmice. Problem koji se otkrio u prvoj četvrtini i za koji smo znali je da će se pojaviti, je atletičnost igrača Nigerije, zahvaljujući kojoj Aminu zabija svoje poene te odvodi Nigeriju u vodstvo 11:9. Rezultat je na semaforu jedno vrijeme stajao zahvaljujuči našim greškama u napadu. Tada na scenu stupa Bojan Bogdanović, te sa svojom serijom od 6 poena odvodi Hrvatsku na prvu pravu prednost u utakmici 20:14. Jedino što je držalo Nigerijce u igri je bila nevjerojatnih 50 posto za tricu. Ali zato Bilan opet kreće u akciju i zakucava preko izabranika Afrike. Tada vrti igrače u reketu te zabija za 26:19. Četvrtinu završava Ike Diogu s poenima iz reketa za 28:21.

Drugu četvrtinu je Nigerija otvorila serijom 12:1 na krilima šuta za tri poena i odličnoj obrani. Hrvatska se uspjela probuditi iz sna serijom 5:0, predvođena Planinićem s linije slobodnih bacanja. Zahvaljujući malo sreći, malo našoj dovitljivosti, Simon zabija za 37:33 nakon dva napadačka skoka te smo 4 minute prije kraja poluvremena opet uzeli malu prednost. Ali Nigerijci se drže i ne puštaju da  im odemo na veću prednost te na brzinu rade seriju 7:0 na krilima Umeha, koji je bio problem broj jedan hrvatskoj obrani. I onda svojom osmom tricom dolaze do prednosti 43:37. Nigerijci nisu mogli promašiti, dok s druge strane Simon nije mogao pogoditi ni obruč.

jg-K_pZNGEC6OqiSR8nQEwČetvrtina završava promašajima s obje strane te s dva pogođena slobodna bacanja od strane Bogdanovića. U svlačionice smo otišli s rezultatom 43:39 i zabrinutim licima. Nigerija nas je bila bolja i to je bila činjenica koju smo trebali promjeniti u ovoj utakmici.

Treča četvrtina je započela, i ja i Viki mogli smo opet utonuti u utakmicu. Promašaji su se redali s obje strane gdje smo mogli vidjeti da naša obrana u reketu nije bila na nivou. Diogu to nije problem iskoristiti, kao ni Oguchiju te odvode Nigeriju na 48:40. Naš napad je nestao, nismo mogli pogoditi bazen kamoli koš. Nigerija je nastavila redati koševe kroz našu poroznu obranu za najvećih deset razlike.

Naši centri nisu nikako mogli uspostaviti kontrolu nad skokom protiv Nigerije i to se do kraja utakmice pokazalo kao nerješiva zagonetka. Bogdanović tricom napokon budi hrvatski napad za 52.43.

I onda se dogodila 4. osobna Šarića. Problemi su počeli rasti na našu žalost te Umeh ubacuje tricu za 55:43 Međutim tada na scenu dolazi parada trica u režiji Bogdanovića i Ukića za mini seriju 6:0 i smanjenje rezultata na 55:49.

Simon je i dalje bio u svađi sa loptom te smo ostajali sa sve manje i manje opcija. Nigerijci su nas nastavili uneređivati napadačkim skokom te su opet otišli na 61:51.

Roko je otišao u krajnje granice te je pokušao sa simuliranjem. Nije uspjelo na našu žalost jer smo se vratili našoj staroj prijateljici, tehničkoj. Šakić i ručnici sjedili su na klupi i polagano tonuli u očaj. Ere nas je onda ukopao još jednom tricom za 65:51. Vrhunac naše bespomoći je bila blokada Babićeve trice. Nigerijci nam pokazuju svoju seriju od 5:0 za 70:53. Četvrtinu završavamo sa 3 poena od strane Bogdanovića i Planinića za 70:56 Nigerije. Situacija je u ovom trenutku izgledala bezizlazno i nakraju se ispostavilo da je doista takva i bila .

U zadnjih deset minuta je bilo na nama da pokažemo svoja muda i vratimo se u utakmicu. I to radi nitko drugi nego Bogdanovič sa svojom serijom 5:0 za -9 razlike, 70:61. Nigerijcima je stao napad i bilo je na nama da to iskoristimo za potpuni povratak u igru.  Međutim od obrane kreće napad , a naša obrana nije postojala na terenu. Nigerijci su blago rečeno dominirali nad našom obranom i skokom u napadu.

s0TdBrDG1UWMOoFZotCn9AAli zato Babić nije gledao tu statistiku te zabija nakon svog napadačkog skoka za 71:63. Vrijeme je isticalo i prednost Nigerije se topila. Ukić pogađa jedno bacanje za 71:64. I onda ekspresno Nigerijci vraćaju tricom Gbinija. Obrana Nigerije blokadama je počela tjerati strah našim košarkašima i mi smo morali naći novu energiju ako smo htjeli ovo dobiti. Šarić je pokušao dignuti momčad, ali njegova tri koša nisu bila dovoljna.

S 5 minuta do kraja, trebali smo ubaciti u još jednu brzinu više. I Planinić uz malo sreće uspijeva spojiti three point play za naš najmanji zaostatak u četvrtini, -4. Koracima u napadu Nigerije,  imali smo pravu priliku za potpuno priključenje u utakmicu. Bojan Bogdanović zabija jedno bacanje za 74:71 Nigerije. I onda je opet sijevnula trica Akognona. I samo tako, s još dva pogođena bacanja Aminua , Nigerija je vratila utakmicu na 78:71.

Vraćamo nadu s još jednim košem 78:73 ali, onda “ Ere, Ere“, zabiju tricu opet za 81:73. Igra se rasplamsala s obje strane s run and gun košarkom, ali to je rezultiralo sa samo još više pogrešaka i slobodnih bacanja za obje strane.

U zadnje dvije minute utakmice ulazimo s rezultatom 82:74. Pokušali smo presingom, ali Akognon ne pada na naše sitne igrice te odvodi Nigeriju na 84:75.Utakmica je izgledala otvorena s dva promašena bacanja Aminua. Akognon je dobio tehničku te smo s 84:76 ušli u zadnju minutu susreta.

Ali naše nade su u su bile u potpunosti uništene blokadom na Bogdanoviću na trici te novom tricom Erea. Utakmicu su Nigerijci završili blokadom Babiću te gledanjem naših promašaja za konačnih 90:76.

Treba se sad okrenuti Litvi, izvući pouke iz ove utakmice i vidjeti  kako dalje jer s ovakvom obranom i napadom nemamo što tražiti u Riju.Jedini koji se istakao u našem porazu je bio Bojan Bogdanović sa 28 koševa. Ostali su razočarali pogotovo Šarić i Simon. Nigerijski najbolji igrač je bio šut za tri poena koje na kraju utakmice glasio nevjerojatnih 47 posto. Ali šalu na stranu, zvijezde Afrike u ovoj utakmici su bili Akognon s 18 koševa i Umeh s 19 koševa.

Photo by: FIBA