Pale se svjetla pozornice zvane Druga ženska košarkaška liga za ŽKK FSV

ŽKK FSV ponovno započinje svoju avanturu u B skupini Druge ženske lige.

Pomalo neprimjetno nam se prikrao početak Druge ženske lige koja se u potpunosti našla u sjeni svakakvih Premijer liga koje su već odavno započele. Odustajanjem Kvarnera od košarke, FSV je ostao usamljeni predstavnik regije Zapad u B skupini Druge ženske lige. No, to FSV-u ne stvara nikakav pritisak s obzirom da oni ne love nikakva mjesta za skok u Prvu ligu. Kao i prošle godine, prvi, drugi i treći cilj će biti razvoj igračica kojima to nasušno treba s obzirom da je njihova konkurencija na županijskoj, pa čak i regionalnoj razini, skoro pa nepostojana.

Strateg ŽKK FSV, Marin Mijaljević, sažeo je ciljeve i osnovnu problematiku u jednostavne dvije rečenice:

Glavni cilj nove sezone je razvoj mladih igračica, da baza od 6-8 juniorki/kadetkinja te mlađih seniorki dobije fond utakmica kroz A2 ligu, pošto naša cijela regija ne nudi adekvatan broj utakmica i kvalitetu istih u juniorskom i kadetskom rangu. To su sve više manje djeca, biti će uspona i padova kroz sezonu, a što nas čeka kroz sezonu nitko vjerojatno ne zna s obzirom da će rosteri svih ekipa biti mladi i promjenjivi.

Za razliku od prošle sezone, Mijaljević neće moći računati na iskustvo Barbare Perić i Josipe Zovko koje su se odlučile za skok u viši rang natjecanja. Međutim, Mijaljević tu vidi samo priliku da se neke mlade igračice dokažu na parketu:

Iskustva će sigurno faliti, ali koga nema bez njega se mora. Najviše će faliti sigurnost koju je Barbara Perić nosila na lopti, no s druge strane je to prilika za 3-4 mlade igračice na toj poziciji, i na njima je da je iskoriste na najbolji mogući način.”

Pripreme su tekle na klasično hrvatski način. Teško je od svake igračice očekivati da na prvo mjesto u svojem životu stavi košarku što znači samo da je u kombinaciji s raznim ozljedama i problemima druge vrste bilo teško uvijek okupiti ekipu te provoditi pripreme kako su one zamišljene u teoriji. Međutim, Mijaljević zna da nije jedini trener koji se muči s ovim problemima:

“Nije bilo klasičnih priprema za A2 ligu, jer ovo je kadetsko/juniorsko/seniorska ekipa čija će jezgra mladih igračica imati natjecanja tokom cijele godine,. Dakle nismo specifično se pripremali za A2 ligu, niti smo mogli zbog neprisutnosti nekih starijih igračica. U samome trenažnom procesu bilo je problema od sitnih ozljeda, pubertetskih mušica, priključivanja seniorski s obzirom na njihove poslovne obaveze ili fakultetske obaveze, no na kraju dana to su problemi koji muče i neke A1 ligaše, to je realnost, i na nama je da se nosimo s time. Raduje da se program diže iz godine u godinu, i da uspoređujući gdje smo bili pred 2-3 godine, ovo je ipak novo više u smislu uvjeta i programa koji djevojke imaju na raspolaganju, od svakodnevnih treninga, mogućnosti individualnog treniranja, te od nedavno i prisutnosti kondicijskog trenera u nekim dijelovima tjedna.”

Za kraj smo ostavili razglabanje o tome što FSV može. Prošle godine uspjeli su se dokopati četvrtoga mjesta, a ove godine jedino je sigurno da ništa nije sigurno:

Zaista ne mogu niti želim išta prognozirati, imamo mladu ekipu, biti će zanimljivo, večina njih će po prvi put biti u ulogama nositelja na toj razini, znači sasvim novo iskustvo. Ovisno kako se kockice poslože, zdravstveno, financijski, kraj godine sezone možemo dočekati i u sredini ljestvice, ali i u kvalifikacijama za A1 ligu. Idemo polako, utakmicu po utakmicu.”

FSV je u prvom kolu slobodan s obzirom da je Košarkaška akademija Žane Lelas odustala od natjecanja te će za svoju prvu utakmicu morati strpiti do sljedećega tjedna kada im u goste dolazi Otočac.

ŽKK FSV – popis igračica:

Razigravačice: Elena Bašić, Ivona Kajfeš, Martina Buretić, Linda Grbčić

Bekovi: Lorena Leoni, Erna Miani, Lorena Mršić, Anamari Romih, Lorena Krakić, Martina Tomić, Lucija Kelentrić, Martina Tomljenović:

Krila: Anamarija Klasan, Leandra Lazarić, Nina Mrvić, Patricija Krivokuća

Centri: Mia Grković, Josipa Tuftan