Njemačka – Što može Schroder na ovome prvenstvu?

Obično kad čujete Njemačka, znate da mora biti nešto odlično. Nešto što je pri samome svjetskom vrhu. Osim ako ne pričamo o košarci. Tu Njemačka ne kotira baš najbolje. Na zadnja dva EuroBasketa osvojila je respektabilno 17. i 18. mjesto. Istina, ne smijemo biti prestrogi prema košarkaškoj tradiciji u Njemačkoj jer Dirk Nowtizki. Međutim, Njemačka sada polagano ulazi u novu eru gdje će glavnu riječ voditi mladi asovi poput Dennisa Schrodera i Paula Zipsera (znam da ga nema na EuroBasketu, ali neka ovo bude najava za sve što dolazi).

Istini za volju, Paul Fleming mogao je složiti vrlo zanimljivu momčad. Nažalost, Njemačka je bila jedna od onih reprezentacija koju su poharale ozljede i otkazi. Paul Zipser, Maik Zirbes, Maxi Kleber i Tibor Pleiss morali su otkazati Flemingu ovoga ljeta što je njemačkome izborniku dosta otežalo posao s obzirom da su svi oni trebali biti vrlo važni kotačići u njegovome stroju. Nasreću, nije mu otkazao jedan i jedini Dennis Schroder. Playmaker Atlante biti će alfa i omega njemačke igre. Schroder će svojom slash and kick igrom biti noćna mora za obrane na ovome EuroBasketu 2017 te će ona biti generator svega dobroga što se dogodi u napadu Njemačke. Na njemu će biti da iskreira što je više toga moguće s obzirom da njegove zamjene nisu ni blizu njegove razine. Niti Maodo Lo niti Ismet Akpinar nisu imali veće role u svojim klubovima te je upitno koliko mogu pomoći. Istina, Maodo Lo će zabiti svoje s perimetra, dok će Akpinar dati sve od sebe na terenu, ali da će itko od njih iskreirati nešto, ne.

Kako Njemačka planira preživjeti bez Schrodera na parketu je pitanje na koje zasad ne zna odgovoriti ni sam Fleming.

Duet Karsten Tadda i Lucca Staiger trebao bi se izmjenjivati na poziciji beka šutera, iako ćemo gotovo sigurno na toj poziciji kroz prvenstvo moći gledati i Maodo Loa. Iza njih su isto klupske sezone u kojima im je glavni zadatak bio dati što bolju moralnu podršku s klupe. Oboje mogu zabiti tricu dok Tadda može pružiti i dobru razinu obrane za europske okvire. Na poziciji niskoga krila se po nekima nalazi drugo najzvučnije ime ove reprezentacije, Robin Benzing. Član Zaragoze iza sebe ima odličnu klupsku sezonu, ali njegova statistika govori sve: 13,7 koševa, 3,3 skoka te 1,3 asistencija u prosjeku. Prevedeno, ja zabijam koševe, a za ostalo imam suigrače.

Došli smo tako do unutarnje linije koja bi trebala biti ključna u trenucima kada Schrodera nema na parketu zato jer je ona najkvalitetniji dio ove reprezentacje. Na četvorci tako imamo Barthela i mladoga Hartensteina. Oboje mogu zabiti tricu (ako već niste shvatili, svi u njemačkoj reprezentaciji mogu zabiti tricu) što će u kombinaciji s Schroderovim kvalitetama biti lijepo gledati u napadu. Na poziciji petice bi trebali gospodariti Voigtmann koji će sakupljati sve cigle, a po potrebi ih i zabiti. Theis će u svojim minutama na parketu više biti zadužen za zabijanje koševa sa svih pozicija na parketu. Thiemann je tu više-manje da pokupi što je ostao iza njih.

Što ovakva Njemačka može? Pa proći skupinu može. Dalje? Apsolutno ništa. U skupini bi već mogla imati velikih problema s obzirom da će se morati dobrano pomučiti za jedno od četiri mjesta. Jedino će Ukrajina pasti sama od sebe. Domaćin Izrael će na krilima publike tržiti pobjedu protiv njih, dok im Gruzija može zagorčati život u reketu do krajnjih granica. Italija je favorit protiv njih, kao i Litva, ali ako Schroder bude u prosjeku imao 20 i nešto koševa, oni njima mogu zagorčati život. Iako sam na početku govorio kako su oni favoriti protiv Gruzije i Izraela, više nisam toliko siguran zato jer obje reprezentacije su trenutno u puno boljoj formi od Njemačke koja na pripremama nije previše pokazala. No, pripreme su jedno, a natjecanje drugo. Zato s daškom Flemingova optimizma zatvaramo ovu analizu:

“Ovo može biti naš najbolji EuroBasket ikada!” Chris Fleming za Fibine stranice.

Njemačka – FIBA renking: 29.mjesto

Skupina B(Izrael, Litva, Gruzija, Ukrajina, Italija)

Prognoza. Ispadanje u skupini ili osmina finala

Momčad:

PG: Dennis Schröder – Maodo Lo – İsmet Akpınar
SG: Karsten Tadda – Lucca Staiger
SF: Robin Benzing – Patrick Heckmann
PF: Danilo Barthel – Isaiah Hartenstein
C: Johannes Voigtmann – Daniel Theis – Johannes Thiemann

Photo by: FIBA