Međunarodni turnir u Skoplju

{648CFF4D-9DFA-48FF-B8B8-C0D897EA57E6}huge_h

Kako nam se kvalifikacije EuroBasketa 2017 približavaju, tako se naši susjedi sve revnije pripremaju za nadolazeće susrete. Kroz razne turnire traže pobjedničke taktike i petorke te je međunarodni turnir u Skoplju bio savršena prilika za njihove zamisli.Na turniru su nastupili izabranici BiH, Crne Gore, Makedonije i Belgije. Svi su došli sa sastavima koji bi im trebali donijeti pobjedu u nadolazećim kvalifikacijama.

Prvoga dana Belgija je otvorila turnir pobjedom protiv Bosne 73:67, predvođena Maxime De Zeeuwom, koji je popunio svoju statistiku s 22 koša i 7 skokova. Iako su imali početnu inicijativu, košarkaši Bosne ipak su imali premalo raspoloženih pojedinaca napraviti nešto više. Džanan Musa i Jusuf Nurkić zabili su oboje po 13 koševa. U drugoj utakmici dana, pobjedu su uzeli Crnogorci predvođeni Nikolom Vučevićem, koji je Makedoniji utrpao 19 poena uz 10 uhvaćenih skokova. Utakmica je obilovala velikim preokretima s obje strane, gdje su na kraju ipak Crnogorci uzeli stvari u svoje ruke te uzeli pobjedu s rezultatom 77:73. Poražene domaćine su predvodili braća Stojanovski, Vojdan s 19 koševa i Damjan s 15 koševa.

Drugog dana Crna Gora je nastavila u istom tempu pobijedivši sastav Bosne i Hercegovine rezultatom 78:67. Utakmica je bila vrlo napadački orijentirana s obje strane, igrači su bili šuterski vrlo raspoloženi a najviše je prednjačio Mirza Teletović s 24 koša. Nažalost to i dalje nije bilo dovoljno za pobjedu Bosne jer je ipak presudila timska igra Crne Gore koju su predvodili Nikola Vučević s 15 koševa, Derek Needham s 13 koševa i Vladimir Dasić s 10 koševa. U drugoj utakmici toga dana domaćini su se probudili te su dobili Belgiju rezultatom 72:67. Makedonci predvođeni Vojdanom Stojanovskim, koji je ubilježio 25 koševa, vodili su cijelu utakmicu te su zasluženo uzeli prvu pobjedu na turniru.

Zadnjeg dana turnira bilo je vrijeme za odluku o pobjedniku. Čast da to odluče dobili su Crna Gora i Belgija. U napetoj utakmici u kojoj Crna Gora u jednom trenutku imala i +12, Belgija se uspijeva izvući iz provalije te u produžecima uzeti pobjedu i titulu pobjednika rezultatom 87:81. U pobjedničkim redovima najviše se istakao Maxime De Zeeuw s 15 koševa. Poražene Crnogorce je predvodio nezaustavljivi Nikola Vučević s 16 koševa. Uz ovu utakmicu, igrala se još i utakmica za treće mjesto između Makedonije i BiH. Bosanci su od početka uzeli utakmicu u svoje ruke te u svojoj najboljoj partiji na turniru pokazali sve svoje adute za susrete u kvalifikacijama. U režiji Nemanje Gordića (10 poena, 9 skokova, 8 asista) i Mirze Teletovića ( 26 poena, 9 skokova) uzeli su treće mjesto s rezultatom 75:69.