Litva – Nova generacija puca visoko

valanciunas_jonas

Sinonim za Litvu je košarka i čini se da će tako još dugo ostati. Naime, nakon što u reprezentaciji nisu više njezini nositelji i simboli kroz prošle godine poput braće Lavrinovič te Šarunasa Jasikevičiusa , na scenu stupaju mlađi igrači koji izgledaju podjednako talentirani, ali naravno tu je još uvijek pomoć starijih poznatih imena. Kao i uvijek teško je izbjeći probleme pri sastavljanju izabrane vrste, a najveći problem ponovo je, kao i kod prošlog ljeta zbog ozljede, bio Donatas Motijeunas koji će ovaj put propustiti OI jer je još uvijek slobodni agent te si zasad nije uspio priskrbiti novi ugovor u NBA-u. U svakom slučaju, Litvanci imaju na raspolaganju odličnu momčad te ne skrivaju da se nadaju medalji na OI koja im fali još od Sydneya 2000.

Na poziciji jedinice glavnu ulogu već dugi niz godina Mantas Kalnietis, dok će mu partner u startnoj petorci na bekovskoj poziciji biti također prekaljeni šuter Renaldas Seibutis. No sasvim sigurno u velikim planovima izbornika Jonasa  Kazlaukasa je i mladi Marius Grigonis, član španjolske Manrese koji može odigrati obje bekovske pozicije, a čak mu nije ni strano igranje niskog krila. Adas Juškevičius će pak priliku čekati iz sjene, samim time što je malo iznenađenje da izbornik umjesto njega nije poveo igrača s prošlog Eurobasketa Arturasa Milaknisa.

Nisko krilo je odlično popunjeno kod Litavaca. Tu je novi igrač New York Knicksa Mindaugas Kuzminkas koji je zadnjih godina puno napredovao u Europi, no konkurencija mu je zasigurno Jonas Mačiulis , igrač kojemu iz godine u godinu opadaju brojke u klubu, no bez obzira na to i dalje pruže odlične predstave za reprezentaciju kao i prošle godine na Eurobasketu  gdje je bio u prvoj petorci turnira. Tu je i mladi igrač Žalgirisa Edgaras Ulanovas koji će također po potrebi uskočiti na beka šutera.

Na visokim pozicijama nalazi se lider reprezentacije, sve zreliji centar Toronto Raptorsa Jonas Valančiunas koji je prošle godine pokazao da može ovu selekciju povesti do velikih rezultata. Iskusni  32- godišnji Paulius Jankunas, koji još uvijek pruža odlične partije za Žalgiris, vjerojatno će mu praviti društvu u reketu, no svakako da treba obratiti pozornost  na velikog talenta Domantasa Sabonisa , sina najvećeg litavskog košarkaša Arvydasa Sabonisa. Litavci se nadaju što većem doprinosu 11. izboru ovogodišnjeg NBA drafta, koji je na kraju završio u Oklahomi, a razlog za to sigurno im daju njegove odlične igre na sveučilištu Gonzaga ove sezone. Euroligaške „ ptice selice“ Robertas Javtokas i Antanas Kavaliuskas također su bitni dio slagalice ove reprezentacije, savjetima i solidnom igrom mogu pomoći kad zatreba.

Potaknuti dvama srebrnim medaljama s posljednjih Eurobasketa, Litavci dolaze vrlo motivirani u Rio. Glavna zvijezda Valančiunas upravo izlazi iz najbolje sezone u karijeri , a iza njega je odlično izbalansirana ekipa velikih nadolazećih  talenata  te standardnih reprezentativac dobro upoznatih sa stanjem u litavskoj izabranoj vrsti. Jedini problem Kazlaukasu može predstavljati nešto tanja klupa te upitnost koliku odgovornost mogu preuzeti nova lica litavske ekipe  Grigonis i Sabonis. No definitivno za budućnost litavske košarke nema straha jer oni s ovakvim igračima i naravno uvijek fantastičnom podrškom saveza i fanatičnih navijača mogu samo napredovati i nastavi dominirati košarkaškom igrom.

P.S: Ulanovasa će zbog ozljede zamijeniti mladi combo guard Vaidas Kariniauskas

Photo by : FIBA