Komentar urednika na 218-0

Ako nikad niste bili na utakmici mlađih uzrasta, odite. Ne garantiram vam veliku kvalitetu igre ili fenomenalne taktike u kojima igrači izvedu 100 dodavanja za spektakularni završetak akcije zakucavanjem. No, vidjet ćete nešto puno važnije od toga – vidjet ćete strast, želju, emocije na licima djece. U velikoj većini utakmica vidjet ćete djecu kako uživaju u košarci jer je ona njima zabavna. To je glavni razlog zašto djeca ulaze u košarku. Jer je ona njima zabavna, jer kroz nju mogu naučiti toliko lijepih lekcija koje će im poslužiti u daljnjem životu. Međutim, postoji granica kad košarka prestaje biti zabava čak i za djecu.

Ta granica prijeđena je ovog vikenda u Gospiću. Urednike ovog portala nije briga za nikakve zavrzlame, pravilnike ili odluke bilo kojeg saveza. Nas je briga za djecu, koja su morala odigrati dvije utakmice u koje su ni krive ni dužne bačene u vatru (218-0, 104-5). Ne postoji izjava kojom se to može opravdati. Oprostite, ali ne postoji. Nikakav cilj ili interes se ne bi smio lomiti na leđima djece jer bi cilj svakog košarkaškog kluba/trenera trebala biti ta ista djeca. Te djevojčice, koje su u košarku ušle zbog zabave, teško će isprati gorak okus od ovog vikenda. 

Zbog viših interesa slati djecu da se sramote je ispod svih standarda i mi smo tu to spremni ponavljati cijeli dan. Ne znamo kome je u interesu promovirati utakmice REGIONALNE lige, u kojoj jedna ekipa nakon dvije odigrane utakmice ima razliku 5-322.

Možda ste tim uspjeli ostvariti kratkoročan (osobni) uspjeh, ali dugoročno radite nepopravljivu štetu. Ako niste dosad shvatili, ja ću vam reći: Kad vaš “omladinski pogon” izgubi 218-0, radite sami sebi, savezu te konačno i riječkoj košarci najgoru moguću reklamu. Zamislite da vi izgubite 218-0. Kako biste se osjećali? Možda loše? Sad zamislite da ste mlađa kadetkinja koja će sigurno ovaj poraz primiti deset puta teže od jedne odrasle osobe jer joj neće biti ništa jasno te joj nitko neće moći objasniti da taj rezultat na semaforu nije njena krivica. Umjesto obećane zabave, one su dobile 218-0 na semaforu.

Nikoga ne privlači sport u kojem jedna ekipa, oprostite mi, šamara drugu ekipu takvim rezultatom. Badava vam kratkoročan uspjeh ako za koju godinu nećete imati ni d od djece u vašoj ili nečijoj drugoj školi košarke. 

Žao nam je “princeza” te cijele košarke u regiji Zapad jer se kroz ovakve stvari ona samo srozava. Kad pomislite da gore ne može, ona otiđe još jednu stepenicu niže. Dosad smo se suzdržavali bilokakvih komentara jer mi nismo nikakve “košarkaške veličine”, ali za sve postoji granica. Za nas je ona prekoračena u trenutku kada djeca počnu trpiti zbog nečega što ih se nikad u životu ne bi smjelo ticati. Njihovu želju, strast te trud iskorištavati je nedopustivo i odgovorne osobe, koje nećemo navesti, trebale bi se sramiti te javnosti lijepo objasniti zbog čega se cijela ova lakrdija morala odigrati, a ne se skrivati iza lažnih profila.

Za ljude koji nisu upoznati s pozadinom priče, ove subote se odigralo prvo kolo regionalne mlađe kadetske lige. U njoj su nastupile ekipe FSV-a, Gospića te ŽKK Kvarnera. Gospićanke su ligu otvorile pobjedom 104-5 protiv Kvarnera, da bi onda FSV u drugoj utakmici turnira ostvarile povijesnu pobjedu – 218-0 protiv Kvarnera. U zadnjem susretu je FSV pokazao svoju kvalitetu i protiv Gospića pobjedom 81-32.