Izrael bolji od Hrvatske u finalu Slovenia Balla

Hrvatska U-14 reprezentacija odlazi iz Slovenj Gradeca sa 13. izdanja jakog Slovenia Balla ponosna na drugo mjesto. Protiv Izraela koji nas je jedini porazio na turniru nije se moglo – nakon što smo izgubili u skupini, pokleknuli smo od njih i u finalu.

Vidjelo se od početka da je u ovom susretu ulog naslova pobjednika turnira – igralo se vrlo čvrsto s jedne i druge strane, a iako smo uspjeli povesti tricom Noe Svodobe, Izrael je bio taj koji je kasnije u četvrtini preuzeo vodstvo. Nakon 10 minuta Izraelci imaju 15:9 prednost, a bilo bi i više da Svoboda na kraju sa zvukom sirene nije pogodio novu tricu. Uspjeli smo zaustaviti izraelski napad na startu druge dionice te se približiti na -1, no nije dugo našim protivnicima trebalo da se vrate u šuterski ritam pa Hrvati nisu uspjeli doći u priliku da preuzmu vodstvo, već je Izrael otišao na +8. Uspjeli smo se ipak sabrati krajem poluvremena, timskim učinkom izjednačiti rezultat serijom 8-0, a s 26:26 se odlazi na predah.

U trećoj dionici Hrvatska je ponovno ostala nedorečena u napadu – u prvih osam minuta nastavka zabili smo 2 poena, a praktički nismo došli ni u puno prilika za koš s obzirom na brojne pogreške i izgubljene lopte(30 u utakmici, 17 više od Izraela). Imali smo sreće što Izrael to nije iskoristio kako treba pa u zadnju dionicu ulazimo s još pristojnim zaostatkom -8. No ono što izraelski vršnjaci nisu iskoristili prije, znali su sada. Novi loš ulazak naše U-14 selekcije koštao nas je toga što je Izrael otišao na +17 nakon samo manje od dvije minute u posljednjoj četvrtini. Dečki trenera Žganeca davali su sve od sebe da se vrate u susret, no preko puta su imali jednostavno boljeg takmaca koji je dovršio posao i na kraju slavio s velikih 74:57.

Antonio Franov imao je 18 poena i 8 skokova, dok je Duje Brala uz lošu šutersku večer(3-14) dodao 10 poena, no utjeha koja mu ostaje je to da je izabran u prvu petorku turnira. MVP Ofek Gol s 18 poena i 9 asistencija vodio je Izrael do zlata. Podsjetimo, u ovoj uspješnoj,  U-14 reprezentaciji u prvom dijelu ljeta bio je i igrač pulske Stoje, Matej Kostić.

Izrael-Hrvatska 74:57 (15:9, 11:17, 16:8, 32:23)

Izrael: Shefer 10, Einhorn 0, Kanari 5, Gol 18, Taub 12, Ovadia 2, Moritz 9, Ashkenazi 0, Isaelstam -, Maman 7, Bardichev 9, Hamama 2.

Hrvatska: Pleadin 8, Svoboda 6, T.Ivišić 0, Skelin 0, Brala 10, Vujanović 0, Franov 18, Tomić 2, Šantić 0, Tomušić -, Rađa 2, Z.Ivišić 11.

Photo by: KZS