Izjave glavnih protagonista prvoga dana EuroBasketa

Gruzija i Finska obilježili su prvi dan EuroBasketa svojim pobjedama.

Gruzija je u spektakularnoj završnici punoj obrata uspjela doći do velike pobjede nad Litvom. Junak utakmice je definitivno bio Toko Shengelia koji je u jednom trenutku sam vodio napad Gruzije (11 koševa zaredom!). Iako je na kraju mogao završiti kao glavni tragičar zbog faula nad Kuzminskasom, sve se dobro rasplelo. Gruzijski krilni centar je poslije samoga susreta prštao zadovoljstvom:

“Uvijek je posebno igrati protiv Litve te ju onda još i pobjediti. Svi znaju da su oni jedna od najboljih europskih ekipa. Ovo je za nas bila vrlo posebna utakmica zato jer smo prije dvije godine od njih izgubili tada najbitniju utakmicu (poraz u nokaut fazi). Hvala Bogu na ovoj pobjedi.”

Drugi junak ovoga dana je zasigurno Jamar Wlson, naturalizirani Finac. Wilson je pogodio prvo koš za produžetke da bi onda u tim istima pogodio koš za pobjedu. Međutim, Wilson nije bio u prevelikoj euforiji zato jer ovo je tek početak te zna da Finska mora još puno toga napraviti ako želi ući u sljedeću fazu natjecanja:

Sad imamo 20 minuta da proslavimo ovu pobjedu te da se odmah poslije toga fokusiramo na Sloveniju koja je još jedna nezgodna momčad. Markkanen je danas bio briljantan. On je jedan veliki talent i jedna jako posebna osoba. Prvo poluvrijeme nismo igrali dobro, ali nam je zato naša igra u drugome poluvremenu donijela šansu za uzeti pobjedu.”

Hoće li sutrašnji dan ponuditi ovoliko iznenađenja tek ćemo vidjeti. Sutra nas očekuje opet šest susreta među kojima se kao najzanimljivijima čine oni između Turske i Rusije te Srbije i Latvije. I naravno Hrvatske i Mađarske.

Photo by: FIBA