Island – Autsajderi sa sjevera žele se pokazati Europi

Prvi puta smo Island vidjeli na prošlom EuroBasketu gdje nisu došli ni do jedne pobjede, a mogu li iz momci iz zemlje vatre i leda pokazati Europi da uz nogomet i rukomet imaju žicu i za košarku saznat ćemo ubrzo.

Znati tko su islandski igrači iz prve, a da niste s Islanda, zaista je doseg vrijedan divljenja. Šalu na stranu, kad malo bolje pogledate tko sve igra za ovu reprezentaciju, možete vidjeti da je riječ o zanimljivoj momčadi s par vrlo dobrih košarkaša, a da ih ždrijeb nije smjestio u tako tešku skupinu A, možda bi pričali da mogu nešto napraviti na prvenstvu. Što se tiče samog rostera, ako krenemo od playmakera, prvo je tu Hordur Vilhjalmsonn. 28-godišnji razigravač u karijeri je prošao gotovo cijelu Europu, a zbog svoje brzine i vizionarskih paseva trebao bi biti startna opcija. Njegove pričuve su Egir Steinarsson i Elvar Fridriksson, a posebno je zanimljiv ovaj potonji 23-godišnjak iza kojeg je odlična sezona na sveučilištu Barry u SAD-u.

Bek šuter Martin Hermannsson najbolji je strijelac Islanda. Igrač francuskog Chalona prošle je godine bio i košarkaš godine Islanda, a trudi se da tako bude i dalje – u 6 od 7 pripremnih utakmica u kojima je igrao bio je prvi strijelac svoje ekipe(15.3 poena u prosjeku na pripremama) te bi trebao biti najveća opasnost za suparničke obrane na prvenstvu. Još jedan izniman scorer je Logi Gunnarsson iz islandskog prvenstva, a u backcourtu imamo još i combo-guarda Brynjara Bjornssona.

Bjornssonov suigrač iz islandskog KR Reykjavika, Jon Stefansson prvo je ime na niskom krilu. Iskusni je to igrač koji je nekad davno pokušavao izboriti mjesto u NBA-u kroz ljetnu ligu s Dallasom, igrao je i u nekim velikim europskim klubovima, a u sutonu karijere bit će pomoć reprezentaciji kao solidan šuter i pouzdani obrambeni igrač. Njegova pričuva je još jedan igrač iz kluba glavnog islandskog grada – 30-godišnjak ruskog podrijetla, Pavel Ermolinski. Na krilnom centru zaigrati će kao stretch 4, igrač francuskog Choleta, Haukur Palsson, a ima zamjenu u vidu perspektivnog Kris Acoxa, koji je upravo završio svoj četverogodišnji staž u NCAA-u.

Najzanimljivije ime u rosteru Islanđana je zasigurno Tryggvi Hlinason. 19-godišnji novi centar Valencije dospio je u američke i svjetske medije jer se radi o rijetkom NBA potencijalu s Islanda koji nema tipičnu košarkašku priču iza sebe. Njegovo pojavljivanje u reprezentaciji, ako bude u nekoj sličnoj formi s U-20 EP ovog ljeta(19.7 poena, 14.1 skok i 3.8 blokade!), daje zasigurno sigurnost u reketu te dodatnu opciju islandskom timu u napadu. Startni centar će bar zasad biti 16 godina iskusnije ime, Hlynur Baeringsson, mada je sigurno da ako Hlinasonu krene, on dobiva više vremena na parketu.

Igrati ćemo protiv veoma dobrih ekipa, ali mislim da ćemo trebati otići tamo i odigrati dobru košarku. Možda nam rezultati neće ići u korist, ali to ne znači da ne možemo igrati dobro i ponuditi dobru zabaviti – rekao je u najavi skupine islandski izbornik Craig Pedersen.

Island je zanimljiva reprezentacija, tražeći neku senzaciju morat će se osloniti na šutiranje trica te se nadati da će im mlade snage eksplodirati. Također, u korist će im naći podrška navijača s obzirom da je domaćin grupe A Helsinki relativno blizu, a i nogometaši Islanda gostoju kod Finske u vrijeme EuroBasketa.

Ekipa je uzbuđena. Znamo da će biti teško, ali nadam se da će nam iskustvo iz Berlina(EP 2015.) dati bolju šansu da ostvarimo pobjedu u još jednoj teškoj grupi. Ako igramo sa srcem i intenzitetom, imamo bolju šansu za dobiti utakmicu – kaže Stefansson.

Uz sve to, ipak je realnost Islanda 6.mjesto u skupini. Ne vjerujem da će se osramotiti, no nalaze se u skupini smrti i vjerojatno najviše što se može dogoditi da iskoriste međusobnu borbu 5 ostalih momčadi pa zasjednu nekim slučajem na 5.mjesto, čemu se nada i Steffanson. Prolazak skupine bio bi ipak malo sportsko čudo.

 U pripremnim susretima Island je ubilježio 3 pobjede(2x Belgija, Mađarska) i 5 poraza.


Island – skupina A(Francuska, Slovenija, Grčka, Finska, Poljska)

FIBA renking – 84.mjesto

Najbolja prognoza: 5.mjesto u skupini

Realna prognoza: 6.mjesto u skupini

Roster:

PG: Hörður Vilhjálmsson – Ægir Steinarsson – Elvar Fridriksson
SG: Martin Hermannsson – Logi Gunnarsson – Brynjar Bjornsson
SF: Jon Stefánsson – Pavel Ermolinski
PF: Haukur Pálsson – Kristófer Acox
C : Hlynur Bæringsso – Tryggvi Hlinason

Photo by: FIBA