Hrvatski igrači u pokretu

CRO_DELAS_Mario_001

Kako se prijelazni rok bliži svojemu kraju, tako se stvari sve više i više zahuktavaju. Naši igrači sve brže i žurnije nalaze svoje klubove u Europi. Ali krenimo redom.

Rookie sa Sveučilišta Georgia, Jure Gunjina (203 cm, SG/SF, 1992.god), potpisao je svoj prvi profesionalni ugovor s klubom iz druge španjolske lige, Penas Huescom. U svojoj zadnjoj sezoni u NCAA2, bilježio je brojke od 13,7 koševa, 6,2 skokova i 2,8 asistencija po utakmicu.

Potencijalni reprezentativac Mario Delaš (207 cm, PF, 1990.god),  svoju karijeru bi mogao nastaviti u Laboral Kutxi, gdje je pozvan u trening kamp. Prošlu sezonu odradio je u redovima estonskog prvaka Kaleva, gdje je u bilježio brojke od 8,0 koševa, 5,8 skokova i 1,2 asistencije po utakmici.  Nadamo se da će Delaš nastaviti s dobrim igrama te da će se vratiti u redove reprezentacije, za koju zadnji put nastupio na Eurobasketu u Sloveniji 2013. godine.

Slovački prvak Prievidza, u svoje je redove doveo talentiranoga Tonija Brnasa ( 201 cm, PF, 1991.god). Ovaj 25-godišnji Vukovarac prošlu je sezonu igrao zajedno s Andrejem Štimcem u Lugano Tigersima, gdje je pružao odlične partije. Toni Brnas je u hrvatskim košarkaškim krugovima poznat i po tome što je bio član U18 reprezentacije u Metzu 2009.godine, gdje je pokazao svoj talent. Iako se od Metza do danas malo izgubio u svom razvoju, nadamo se da mu je slovački prvak sljedeći korak u vraćanju na veliku scenu.

Bugarski Beroe našao se u ofenzivi na hrvatske igrače. U svoje redove su doveli Juraja Šegarića ( 185 cm, PG, 1993.god) i Stjepana Tešiju ( 206 cm, PF, 1989.god). Šegorić je mladi playmaker, kojemu će ovo biti drugi angažman izvan hrvatskih granica. Prošlu sezonu odradio je u redovima Jolly JBS, gdje je bilježio fenomenalne broje od 15,6 poena, 2,8 skokova i 5,5 asistencija po utakmici u A-1 ligi. Drugi dio sezone je proveo u Široki Primorkoj u BiH, gdje je nastavio sa odličnim igrama te je dobio svoje mjesto u drugoj najboljoj momčadi BiH lige po Eurobasketovom izboru.

Stjepan Tešija je prošlu sezonu isto odradio u A-1 ligi, igrajući u redovima Alkara iz Sinja. Bio je jedan od njihovih glavnih igrača, vodeći svoju momčad s 14,8 koševa i 7,4 skokova po utakmici. U svom životopisu još ima zabilježene nastupe za KK  Split, BC Prievidzu i OS Vrijednosnice.

I za kraj, iskusni bek Ivan Mileković ( 195 cm, SG, 1988.god) je potpisao za španjolskog trećeligaša Granadu. Prošle četiri sezone igrao je za KK Zagreb, gdje je prošle sezone u 26 utakmica zabilježio mizernih 3,7 poena po utakmici. Do sada u svojoj karijeri, igrao je samo u Hrvatskoj i BiH.

Photo by: FIBA