Hrvatska protiv Italije i Rumunjske u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2019.

Danas se u kineskom gradu Guanghzou održava ždrijeb kvalifikacija za sljedeće svjetsko prvenstvo koje će se igrati u Kini na ljeto 2019. Europskih 8 skupina su upravo izvučene tako da smo saznali i 2 protivnika hrvatske reprezentacije.

Hrvatska će u skupini D nastupiti protiv Italije koju smo dobili prošlog ljeta u utakmici za plasman u Riju, Rumunjskom protiv koje igramo ovog ljeta na EuroBasketu i još jednom momčadi čije će se ime saznati nakon pretkvalifikacija koje se igraju ovog ljeta. Naime, 8 zemalja tek mora izboriti svoj nastup na kvalifikacijama, a pretkvalifikacijske grupe možete pogledati ovdje.

Podsjetimo, FIBA je za ovo SP pripremila novi format kvalifikacija te plasman s kontinentalnih prvenstava više neće moći osigurati direktan odlazak na svjetskom prvenstvu. Sada će se kvalifikacije po uzoru na nogomet igrati uglavnom tijekom košarkaške sezone pa će kao i ostale zemlje Hrvatska biti zakinuta za usluge NBA igrača jer NBA ne namjerava puštati igrače na reprezentativna okupljanja. Zato bi upravo pripremni turnir u Kini ovog ljeta izborniku Petroviću mogao poslužiti kao dobar pokazatelja tko bi u kvalifikacijama mogao predstavljati Hrvatsku jer one počinju već u studenom ove godine.

32 europske reprezentacije podijeljene u 8 skupina svoj lov na SP tražit će u dvije runde kvalifikacija. Top tri momčadi iz svake od 8 skupina kvalificirati će se u drugu rundu kvalifikacija koje počinje u 9.mjesecu 2018., a tu će se onda ukupno 24 momčadi smjestiti u 4 skupine. Iz te četiri skupine opet će se izlučiti tri najbolje i one idu na Svjetsko prvenstvo tako da dobivamo ukupno 12 europskih reprezentacija koje će biti 2019. u Kini. Ako vam slučajno nije jasno, vjerujemo da će vam sljedeći video pojasniti ovaj najnoviji format kvalifikacija.