Hrvatska – Može li se konačno do prekida suše odličja?

Čak i površni ljubitelji naše košarke znaju sve o „prokletstvu“ nakon 1995.godine i  zadnjeg velikog natjecanja na kojemu je Hrvatska uzela medalju. Od tada je Hrvatska sudjelovala na 10 Eurobasketa, 5 puta je ušla među 8, dok je 5 puta zapela još i prije četvrtfinala. Najbolji smo bili u Sloveniji prije 4 godine kada smo pod vodstvom Jasmina Repeše osvojili 4.mjesto.

Ipak, najbolji dojam naša reprezentacija ostavila je prošle godine na kvalifikacijskom turniru za OI u Torinu i Olimpijskim igrama u Riju. Prvi puta nakon dugo vremena osjetila se „kemija“ i hijerarhija unutar ekipe, pa je Hrvatska unatoč uskoj rotaciji ostvarila dobar rezultat, ali što je još važnije pokazala karakter i dobru igru.

Na valovima tog dojma igrati će i ova reprezentacija. Okosnica ekipe je ista kao i prošle godine – Bogdanović, Šarić, Simon, Ukić, Planinić. Njima su pridodani veterani Popović, Tomas i Žorić, ali i neki mlađi igrači poput Bendera. Izostanci su brojni – Žižić, Zubac, Hezonja, Babić, Bilan – i nikako nisu zanemarivi. Za stil košarke Ace Petrovića, ali i Darija Šarića i Bojana Bogdanovića, igrači poput Žižića, Hezonje i Babića koji su odlični u tranziciji jako će faliti. Uvjeren sam da bi u kompletnom sastavu naša reprezentacija konkurirala ne samo za medalju, već i za najviše postolje.

No, krenimo sa analizom po pozicijama. Na poziciji 1 još su uvijek glavna snaga Roko Leni Ukić, ali i Marko Popović. Iza Ukića je dobra sezona u Grčkoj, ali i nezgodna ozljeda lista zbog koje je propustio sve službene pripremne utakmice ovo ljeto. Ukić, ako je zdrav je jedan od boljih defanzivnih playmakera u Europi, ali pitanje je da li je zdrav. S druge strane, njegova napadačka igra godinama nije na onoj razini kao iz vremena igranja u NBA i Euroligi. Važno je koliko će Roko biti u stanju pogađati otvorene šuteve, jer ako će sa nekoga protivnik riskirati u našoj repki, to će biti Ukić. Sa druge strane Marko Popović je još uvijek u stanju pogoditi nekoliko trica, ali je pitanje njegove defenzive, ali i organizacije igre pod pritiskom protivnika.

Na vanjskim pozicijama sve će se vrtjeti oko Babe Bogdanovića. Možda i najbolji napadač u europskoj košarci, čovjek koji je podjednako dobar šutem sa mjesta za 3 poena, iz kretanja, u prodoru (prvenstveno lijevom) i igri leđima košu. Ako je  fokusom i intenzitetom „unutra“  vrlo ga je teško zaustaviti. Na dvojci će biti Kruno Simon, naš kreativac i možda najbolji igrač u pick’n roll igri. Kod njega će često lopta biti u rukama. Za Krunu je najvažnije koliko će moći držati obranu, da ne uđe u probleme sa faulovima, posebno u situacijama preuzimanja. Ostali igrači na vanjskim pozicijama Tomas, Krušlin i Ramljak imati će najvažnije obrambene zadaće, biti će obrambeni specijalisti, ali Tomas i Krušlin također igrači koji bi trebali pogoditi otvorene šuteve koji će im otvarati prvenstveno Šarić i Bogdanović.

Radi se o veoma zanimljivoj skupini.  Naš prvi cilj je plasirati se u drugu rundu. Želimo ići u Istanbul, a od tamo se svašta može dogoditi. Nadam se da ćemo završiti na prvoj ili drugoj poziciji u grupi kako bismo izbjegli igranje protiv jakih momčadi u prvoj utakmici eliminacijske faze. Ambiciozni smo i talentirani dovoljno da pružimo odlične nastupe ovoga ljeta – kaže Bogdanović o šansama Hrvatske.

Poziciju 4 pune dva „bisera“, Dario Šarić, lider kakvog hrvatska košarka nije imala od vremena pokojnog Dražena i „novi Kukoč“ Dragan Bender. Šarić je dodatno napredovao u ovoj sezoni u Sixersima. Njegova košarkaška vizija u igri licem, ali i leđima košu, kao i njegova strast u igri, posebno u osvajanju lopti na skoku, najjači su adut u igri naše reprezentacije. Šarića će sigurno udvajati, a za nadati je da će ostali naši igrači to znati iskoristiti.  Benderov glavni problem su male minute u NBA-u, ali i općenito u seniorskoj košarci, međutim njegov talent, dobar šut i „jaka glava“ biti će nadomjestak nedostatku iskustva.

Realno, Hrvatska je (kao i mnoge reprezentacije) najslabija na poziciji 5 (iako smo tu trebali biti među najjačima). Naša prva 4 centra zbog razno- raznih razloga nisu tu (Žižić, Zubac, Tomić, Bilan). Doduše, Darko Planinić je prošle godine dokazao da ne trebaš biti najtalentiraniji igrač u državi da bi doprinio rezultatu. Od centara će se tražiti energija i borbenost, od Planinića snaga u individualnoj obrani 1:1, od Žorića dobro iskakanje kod picka, od Buve poneki poen u njegovoj atipičnoj igri.

Osvojiti medalju na ovakvoj vrsti natjecanja je naš cilj. Moramo se radovati prvenstvu, pobijediti što više utakmica i staviti sebe u poziciju u kojoj možemo osvojiti medalju. Hrvatska je sjajna košarkaška nacija i ima isto tako sjajnu povijest osvajanja medalja. Ta uspješna vremena vratit će se uskoro, siguran sam u to – rekao je Bender uoči EP.

Hrvatsku vodi Aleksandar Petrović, posljednji hrvatski trener koji je osvojio medalju sa našom reprezentacijom. Glavni forte su mu iskustvo, taktički „trikovi“ i „finese“, ali i odnos sa našim glavnim igračima, kojima je dao otvorene ruke u igri. U pripremama smo dobili 4 utakmice , dok smo izgubili u zadnjoj službenoj provjeri protiv Slovenaca. Na 2 utakmice koje sam gledao nismo igrali briljantno, ali ostaje dojam da ima dosta rezerve u našoj igri.

Hrvatska reprezentacija je u prošlosti imala puno bolje rostere nego što je ovaj, pa ipak nije dolazila do borbe za medalje. Naši igrači za bilo kakav ozbiljniji rezultat trebaju snažnu obranu (temeljenu na preuzimanju?), dobru tranziciju potvrđenu sa nešto laganih poena i solidan postotak šuta za 3 poena, jer je sigurno da će se svi naši protivnici fokusirati na zaustavljanje naše 2 zvijezde Bogdanovića i Šarića. Iako ova repka ima svoje limite, rekao bih da ekipu koja ima Darija Šarića nikad ne treba otpisati od borbe za medalju, koja nam je toliko potrebna u borbi za povratak našeg sporta na mjesto gdje zaslužuje biti.


Hrvatska – skupina C(Španjolska, Crna Gora, Mađarska, Rumunjska, Češka)

FIBA renking – 11.mjesto

Prognoza: ako Bogdanović i Šarić budu na MVP razini, može se do medalje!

Roster:

PG: Roko Ukić – Marko Popović

SG: Krunoslav Simon – Filip Krušlin

SF: Bojan Bogdanović – Marko Tomas – Ivan Ramljak

PF: Dario Šarić – Dragan Bender

C:  Darko Planinić – Luka Žorić – Ivan Buva

Photo by: HKS