Hermes Analitica porazila Kvarner i gurnula ga prema ispadanju

Kvarner 2010 u Zagrebu je gostovao kod Hermes Analitice u ključnoj utakmici za opstanak u ligi. Nažalost, Riječani su ponovno tijesno poraženi, ovaj put s 81:78 te su im šanse za igranje prve lige dogodine svedene na minimum.

Kvarner je dobro krenuo u susret te poenima gotovo cijele petorke poveo 9:3. No domaći su imali odgovor na to pa su serijom 7-0 na polovini prve četvrtine došli do prvog vodstva. Dino Butorac i Mauro Veljačić znali su uzvratiti s goste sa svojih uzastopnih 8 poena, no Kvarner zbog brojnih promašaja i pogreški u napadu nije znao iskoristiti priliku da otiđe na veliku razliku već u prvih 10 minuta što je omogućilo Hermesu da se vraća. Ipak, bacanjima Butorca i dvicom Franka Kalpića Riječani vode 21:17 nakon prve dionice.

Igralo se koš za koš u drugoj dionici, no Kvarner je ipak bio taj koji je diktirao tempo. Ovaj put su zaslužni za to bili visoki igrači Andrej Štimac i Mate Vucić koji su dobrano počeli mučiti obranu Zagrepčana. Ali Analitičari se nisu lako dali te su 3 minute prije odlaska na odmor došli do +4 prednosti. Ekipa Marijana Mancea se pobrinula da tako ne bude zadugo te je nakon trice Kučana i bacanja Vujičevića, Štimac svojim sedmim poenom odveo Kvarner s +2(38:36) na kratak predah prije nastavka velike borbe.

Borba koja je u nastavku bila jednako napeta. Mario Pešut i Štimac održavali su svojim koševima vodstvo na početku treće dionice, no žilavi domaćini s istim ciljevima nisu odustajali. Od 25. minute kontrola utakmica prebacila se na njihovu stranu, a Kvarner više nije mogao nazad do vodstva. Promašilo se tu puno prilika s riječke strane što je dovelo Hermes u situaciju da otiđu i na +6, ali Pešut u zadnjim sekundama četvrtine smanjuje na -4(50:54) uoči odlaska u zadnju dionicu.

A ona nije dobro krenula za Kvarner. Hermes je pogodio 3 od prvih 5 šuteva te otišao na +7. Riječane je vukao duo Butorac-Veljačić, ali obrani jednostavno nije uspjevalo zaustaviti Zagrepčane. Manje od 5 minuta bilo je prije kraja, a riječki brod počeo je tonuti jer je bilo već +9 za domaće. Nadu pružaju ponovno Butorac i Veljačić uz pomoć Vucića i smanjuju na -5 što tjera trenera Hermesa na timeout. Vucić je ubrzo ponovno precizan, a onda Josip Barnjak tricom dovodi Kvarner na samo -1 i priprema nas za ipak novu dramu. 

Barnjaku s druge strane odgovara Ušić te vodi Hermes na +3, ali slobodna bacanja Veljačića čuvaju Kvarner na pola koša zaostatka. Nakon izgubljene lopte domaćih Kvarner ima priliku i povesti, no Veljačić nije precizan s trice. Kao da to nije bilo dosta, uslijedile su loše reakcije obrane Riječana koje su omogućile Garafoliću lagana polaganja, no između toga Barnjak je zabio te je Hermes još uvijek bio na dohvatljivih +3. I tada, u ključnom napadu Kvarnera, prvo Butorac promašuje tricu, pa ju nakon skoka u napadu ne uspijeva zabiti ni Veljačić te je Hermes otišao na +4 sa slobodnih bacanja. Nisu mogli gosti više uhvatiti prednost Analitičara koji su bili neumoljivi s linije slobodnih bacanja te su morali priznati novi 21. poraz u ligi.

Riječku ekipu predvodio je Mauro Veljačić s 18 poena, 8 asistencija i 5 ukradenih lopti, dok je Dino Butorac upisao 16 poena. Nažalost, ni jedan ni drugi nisu bili precizni u onim najbitnijim trenucima. Do velike pobjede Hermes Analiticu predvodio je Ivan Svoboda s 23 poena i 5 asista.

Kvarner je ovim porazom izgubio gotovo sve šanse za ostanak u ligi. Za takav podvig trebaju im zasigurno pobjede u zadnja tri kola (VROS, Gorica, Škrljevo), no uz to trebalo im se poklopiti da Hermes i Gorica ne dobiju više niti jednu utakmicu te da onda nekim novim spletom okolnosti u krugu tih triju momčadi Kvarner izađe kao najbolji. Igračima u svakom slučaju preostaje da daju sve od sebe, a sljedeća utakmica čeka ih 6.04. u dvorani Dinka Lukarića na Kozali protiv Vrijednosnica Osijek.

Hermes Analitica-Kvarner 2010 81:78(17:21, 17:15, 20:14, 27:28)

Hermes Analitica: M.Raič 17, Svoboda 23, Garafolić 11, Ušić, Rajić 14, Škara 1, Mandalinić -, S. Krstanović 3, Đurinović -, A.Krstanović -.

Kvarner 2010: Barnjak 7, Vucić 10, Kučan 5, Štimac 9, Pešut 8, Antunović -, Kalpić 2, Veljačić 18, Butorac 16, Vujičević 3.