Francuska – Nikad dosta medalja

Francuzi žele samo medalju na EuroBasketu te neće priznati ništa drugo. Iako na turnir dolaze znatno oslabljeni, što zbog otkaza, što zbog ozljeda, Francuzi stižu u zastrašujućem sastavu koji predvode imena poput Nando De Cola, Joffrey Lauvergnea, Evana Fourniera itd. Možda to neće biti dovoljno da se uspije u naumu osvajanja prvenstva, ali će itekako biti dovoljno u naumu da se pokuša osvojiti prvenstvo.

“Cilj je uvijek isti: osvojiti medalju” Boris Diaw

Ovo je dosta drugačija Francuska od one koja je nastupala u Riju prije samo godinu dana. Od te škvadre ostali su samo Thomas Heurtel, Antoine Diot, Nando De Colo, Kim Tillie, Boris Diaw te Joffrey Lauvergne. Parker, Gelabale i Pietrus otišli su u reprezenativnu mirovinu, dok su drugi morali otkazati ili zbog ozljeda (Causeur, Luwawu-Cabarrot, Kahudi) ili zbog odmora od naporne sezone (Batum, Gobert). Međutim, za razliku od Ria Collet će moći računati na Fourniera i Seraphina.

Francuska će biti najjača na bekovskim pozicijama gdje vladaju Thomas Heurtel i Nando De Colo. Heurtel je jedan od najboljih europskih asistenata te bi bez problema trebao uskočiti u ulogu glavnoga kreatora momčadi. Ono što je još važnije je da ako ne asistira, onda zabija. U Efesu je prošle sezone u prosjeku imao 11,8 koševa te je tricu gađao s odličnih 39,1 posto. U kombinaciji s De Colom činit će najsmrtonosniji bekovski tandem na prvenstvu. S druge strane De Colo je klasični go-to strijelac koji će zabiti svoju kvotu koševa, bilo kroz prodore ili iza linije za tri poena. Rezerve ovome dvojcu će biti Antoine Diot, Leo Westermann te Edwin Jackson koji su i više nego odlične zamjene. Pogotovo Jackson, za kojega se može reći da je bez prevelike pozornosti osvojio titule za najboljeg strijelca u Francuskoj i Španjolskoj. Jedini problem za Colleta će ovdje biti kako složiti obranu, ali s obzirom da je čovjek defanzivni majstor, sigurno će nešto smisliti, iako ima malo prostora za manevrirati s obzirom da ni na poziciji niskoga krila ne cvjetaju ruže u obrani.

A kad smo već kod pozicije niskog krila, vrijeme je došlo da u priču uvedemo Evana Fourniera. Nakon što se našao u nemilosti Colleta prije Rija 2016, Fournier se ovoga ljeta ipak uspio naći na konačnome popisu. Ipak se u ovome trenutku radi o jednom od najboljih igrača s kojim Francuska raspolaže. Fournier nije imao bajnu klupsku sezonu s Orlandom koji se nastavlja svađati sam sa sobom. Međutim, to nije previše utjecalo na samoga Fourniera koji je uspio održati više-manje razinu igre iz pretprošle sezone. Francusko nisko krilo biti će opasnost sa svih pozicija te možemo očekivati i više njegovih prodora i iznuđivanja slobodnih bacanja s obzirom da je ojačao te da je njegova trica za nijansu slabija. U trenucima kada neće biti Heurtela, Fournier će moći i preuzeti ulogu glavnoga kreatora. Kao njegova zamjena na klupi čeka novi član Žalgirsa, Axel Toupane.

Kao jedan od problema se ističe da da neće biti dovoljno lopti za osovinu Heurtel-De Colo-Fournier, ali u gotovo svim slučajevima u košarci kada bi netko izvadio taj argument bi se ispostavilo da je bio gadno u krivu. Ako bude slučaj da neće biti dovoljno lopti za svih, Collet lako može ubaciti Diota ili Westermanna koji ne zahtjevaju loptu u svojim rukama. 

Na visokim pozicijama Collet raspolaže s provjerenim imenima. Legenda francuske košarke Boris Diaw čvrsto drži poziciju četvorke te će sa svojim iskustvom i pametnom igrom biti vrlo važan za igru Francuske. Na poziciju petice će Collet vrlo vjerojatno gurnuti Lauvergnea koji iza sebe ima odlične pripreme te s obzirom da Seraphin muku muči s ozljedama će morati preuzeti veći teret na svoja leđa. I Diaw i Lauvergne mogu pogoditi šut s distance te što je još važnije, oboje su odlični razigravači za svoje pozicije te će gotovo sigurno imati veliku ulogu u otvaranju prostora prije navedenoj osovini. Collet još u rotaciji ima uvijek korisnog Tilliea te Labeyriea i Poiriera koji se u ovom trenutku još bore za svoje mjesto na konačnom popisu.

“Ako ekipa bude igrala najbolje što zna, možemo doći do finala i boriti se za zlato” Kevin Seraphin.

Francuska se nalazi u grupi A koju svi popularno zovu “grupa smrti”. Međutim, Francuzi se nemaju čega bojati. Island i Finska bi trebale rutinski pasti. Slovenija i Poljska svaako mgu napraviti problema, ali ako Francuska bude na nivou bi trebala ubilježiti dvije pobjede, iako Slovence u svakom slučaju treba shvatiti ozbiljno s obzirom da su oni jedni od rijetkih na ovome turniru koji se mogu suprotstaviti francuskoj bekovskoj liniji. Grčka je izgubila Giannisa što ju je znatno oslabilo te ne bi trebala predstavljati preveliki problem Francuskoj osim ako ne uspori igru do bola. U knock-out fazi sve je otvoreno, ali ako budu na vrhuncu svoje moći ne bi trebali imati problema doći do polufinala.

Francuska ima momčad koja može bez pardona reći da zaslužuje medalju oko svojega vrata. Pitanje je samo kojega sjaja zaslužuju.

Francuska – FIBA renking: 4.mjesto

Grupa A: Francuska, Island, Grčka, Finska, Poljska, Slovenija

Prognoza: Ako uspiju naštimati sve, mogu do finala, ali ne do zlata.

Momčad:

PG: Thomas Heurtel – Antoine Diot – Leo Westermann
SG: Nando De Colo -Edwin Jackson
SF: Evan Fournier – Axel Toupane
PF: Boris Diaw – Kim Tillie – Louis Labeyrie
C: Joffrey Lauvergne – Kevin Seraphin – Vincent Poirier

Photo by: FIBA