Euroliga neće “krojiti” raspored prema kvalifikacijama za SP

U intervjuu za španjolski radio, direktor Eurolige Jordi Bertomeu porazgovarao je o sljedećoj sezoni i trenutno aktualnoj temi FIBA-inog novog formata kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Termini većine ogleda kvalifikacija poklapaju se s klupskom košarkaškom sezonom, Euroliga je već prije najavila da neće raditi raspored i pauze u njemu kako bi euroligaški igrači odigrali utakmice kvalifikacija, a sad je to ponovno potvrdio Bertomeu:

Pozicija NBA-a i Eurolige kod ove stvari je već bila jasna odavno. Imali smo skupštinu prije godinu i pol dana gdje smo odlučili do nećemo sudjelovati u novom FIBA-inu projektu. I dalje smo na istome. Imat ćemo novi sastanak u srpnju gdje ćemo porazgovarati o rasporedu za sljedeću sezonu – možda možemo pomoći, posebno s Eurokupom, ali smo Euroligom bit će gotovo nemoguće dati pomoć – rekao je Bertomeu i dodao da je novi sistem kvalifikacija “apsurdno natjecanje”.

Jasno je da igači Eurolige i NBA-a čine većinu reprezentacija Europe, a ove sezone je u ta dva natjecanja nastupalo 11 hrvatskih igrača, od kojih većina konkuriraju za reprezentaciju. Kako nije sigurno hoće li se Eurokup prilagoditi sustavu kvalifikacija, čini se da će izbornik Petrović morati reprezentativce uglavnom tražiti u domaćoj A-1 ligi, no takav slučaj bit će i kod ostalih nacija pa su pred nama vjerojatno neuobičajeni susreti za plasman na SP u Kini. Podsjetimo, Hrvatska u prvom krugu kvalifikacija igra protiv Italije, Rumunjske i još jedne reprezentacije iz predkvalifikacija.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo moraju biti napravljene tako da svi mogu biti tamo i igrati na najboljoj razini, a takav slučaj nije bio zasad. Od trenutka kad će krenuti, natjecanju će biti smanjena kvaliteta. Ne mogu razumijeti kako možeš pitati nešto Europljane ako ne pitaš NBA ekipe. Ovaj sistem neće biti shvaćen ni od koga – oštro je zaključio španjolski šef Eurolige.