Kvalifikacije za EuroBasket 2017 su na obzoru

WodGh5NgqECV14nD_06Xfw

Kako nam se EuroBasket približava, tako se ekipe Staroga kontinenta sve više pripremaju za kvalifikacije koje su svakim danom sve bliže i bliže. Ali prvo neke činjenice o sljedećem europskom turniru.

EuroBasket 2017 nastavlja što je je FIBA započela 2015, a to je održavanje natjecanja u više zemalja. Finska, Rumunjska, Turska, Izrael i Poljska prijavili su se za domaćinstvo u studenome prošle godine da bi na kraju iz tog kvinteta ispala Poljska u siječnju ove godine. Unatoč vojnom stanju koje sada vlada u Turskoj, ona je ipak ostala glavni domaćin EuroBasketa te će Istanbul ugostiti jednu grupu i finalnu fazu natjecanja. Cluj Napoca, Helsinki i Tel Aviv ugostiti će jednu skupinu svaki te će razdijeliti među sobom ostale utakmice knock-out faze. Glavni ždrijeb Eurobasketa 2017 biti će održan 22. studenog ove godine u Istanbulu.

Do tada još ima vremena, koje bi trebalo brzo proći uz zanimljive kvalifikacije koje sada slijede. Ždrijeb je bio održan u siječnju ove godine gdje smo mogli vidjeti nekoliko zanimljivih raspleta. Skupina smrti bi trebala biti skupina C u kojoj su smještene Rusija, Švedska i BiH. Po prvi put ćemo moći vidjeti Kosovo, koje će biti predvođeno Justinom Doellmanom i nadamo se da će imati i što pokazati na velikoj sceni. Ujedno se i Albanija vraća na košarkašku scenu nakon četverogodišnjeg izbivanja s košarkaških terena.

Kvalifikacije počinju 31. kolovoza te završavaju 17. rujna.

Grupa A: Belgija, Island, Švicarska, Cipar.

Grupa B: Njemačka, Nizozemska, Austrija, Danska.

Grupa C: Rusija, BiH, Švedska.

Grupa D: Poljska, Estonija, Bjelorusija, Portugal.

Grupa E: Slovenija, Ukrajina, Bugarska, Kosovo.

Grupa F: Gruzija, Crna Gora, Slovačka, Albanija.

Grupa G: FYR Makedonija, Mađarska, Velika Britanija, Luksemburg.