Brazilska priča došla je do zadnje stranice

fPA8zk7vcEaY8t6BuQGX8wNaša avantura je jednom morala završiti. Nažalost, naš kraj je došao protiv Srbije, koja se ipak pokazala za nijansu boljima od nas te će igrati protiv Australije u polufinalu. Ali krenimo redom.

Utakmica je otvorena zakucavanjem Kalinića, na koju naš Miro Bilan odgovara serijom 4:0, u koju je ugradio i svoje zakucavanje. Odmah na početku utakmice se ukazala naša rak rana, napadački skok. Raduljica je u paru sa Mačvanom, vrijedno skupljao skok po skok. Ali na našu sreću, Srbiji nišanske sprave nisu još bile namještene. Mi s druge strane nismo uspjeli iskoristiit do kraja srpske nepreciznost te smo uspjeli doći do mršavih 6:3 preko slobodnih bacanja.

Srbija odgovara na to tricom Mačvana, koji je u prvoj četvrtini radio probleme našoj obrani. Šarić vraća vodstvo koje Bogdanović nakon srpske izgubljene lopte ne uspijeva povećati. Našu grešku Srbija kažnjava serijom 5:0 koševima Mačvana i Jokića. Aco reagira uvođenem Hezonje i Babića da ubrza našu igru, ali lopta je nastavila curiti van obruča za naše. Sreća nam je okrenula leđa u prvoj četvrtini. Ali zato Miro Bilan nije te on razbija srpsku seriju sa dva pogođena slobodna bacanja i odličnom obranom koja rezultira sa dva nova slobodna bacanja za Hrvatsku. Babić pogađa jedno te Hrvatsku vraća na jedan koš razlike. Srbija je bila bezidejna u napadu, ali nažalost mi nikako nismo uspjeli iskoristiti tu činjenicu te poravnati rezultat. Utakmica je napokon dobila na brzini te su se počeli redati poeni centara obaju sastava.

Kraj četvrtine obilježila je paljba trica: prvo Bogdanović pa Jokić da bi onda Babo zabio tricu s 9 metara za minimalni zaostatak naših, 20:19.wndWjHpLt0S5bvOhoZuFtQ

Druga četvrtina krenula je  promašajima s obje strane da bi onda Ukić zabio za izjednačenje s linije slobodnih bacanja, 20:20. Jović spašava Srbiju u sljedećem napadu s dvicom na isteku napada. Napadački skok je nastavio biti jako oružje Srbije i naša klupa počela se dizati i derati na našu petorku da se uozbilje u obrani.

Utakmica se krenula igrati koš za košem te nas Bogdanović odvodi na prvu prednost utakmice svojom trećom tricom, 25:24. Poslije prvog time outa u drugoj četvrtini, Hrvatska radi seriju 6:2 u sljedeće dvije minute. Srbija se pripremala za povratak u utakmicu preko Teodosića i Markovića, ali Bogdanovič svojom serijom 5:0 održava rezultat na našoj strani, 36:31.

Problemi su se počeli javljat za naše jer su i Bilan i Ukić dobili svaki po tri osobne. Ali Hrvatska je nastavila držati vodstvo te četvrtinu završava Simon jednim floaterom za 38:32. U svlačionice smo otišli s osmjehom i odličnim rezultatom. Ali Aco je znao da su naši problemi počeli nenadano rasti. Srbija je u samo dvije četvrtine sakupila nevjerojatnih 10 napadačkih skokova. Bilo je samo pitanje vremena kad će ih početi efikasnije iskorištavati.

Drugo poluvrijeme je krenulo i bilo je vrijeme da se vratim Marku Šapitu. Utakmicu smo mi otvorili odgovorom na polaganje Raduljice u obliku zakucavanja Hezonje. Simon je krenuo u treću četvrtinu kao naš kreator jer je Ukić bio na klupi zbog problem s osobnim pogreškama.I kreacija je počela patiti na našu žalost.. Srbija nam krade dvije lopte te niotkuda rade seriju 8:0. Mi smo u našem napadu nastavili raditi izolacije koje nisu imale nikakvog smisla protiv agresivne obrane koju je Đorđević naredio.

Raduljica brutalnim zakucavanjem preko Šarića nakon još jedne izgubljene lopte Srbiji donosi vodstvo, 41:40. Mi smo bili izgubljeni te Bogdan Bogdanović nastavlja povećavati srpsku seriju na 12:0. Bilan je nakratko prekinuo seriju sa svojim poenima, ali  Srbija brzo uzvraća.

I onda Šarić radi glupost – iz nervoze odguruje Jokića te zarađuje tehničku. Nepotrebno smo pokazali Srbima da smo frustrirani.  I poslije toga Srbija se više nije okretala. Bogdanović podiže seriju Srbije na 18:2. Bojan uspijeva odgovoriti svom prezimenjaku sa svojim slobodnim bacanjima, ali Srbija je bila nezaustavljiva.. Utakmica se opet krenula igrati koš za košem, ali Šarić prekida taj niz i opet Srbija radi nevjerojatnih 7:0 u minuti. Srbija sve što nije iskoristila u prvo poluvremenu je sad iskoristila. Mi smo radili previše krivih koraka koje je Srbije kaznila od prvog do zadnjeg. Oba Bogdanovića zabijaju svoje koševe te je rezultat glasio 61:50.

Prikaz svega što smo napravili u četvrtini moao se sažeti u Kalinićevoj blokadi Hezonje. Šarić je vidno bio frustriran te promašuje svoja slobodna bacanja. S druge strane, Raduljica mu je pokazao sve postulate slobodnih bacanja te odvodi Srbiju na +13 pred kraj četvrtine.. Četvrtinu su zatvorili Bogdanovići, naš sa slobodnim bacanjima, njihov sa dalekometnom tricom za 66:52. Srbija je u 10 minuta napravila +20  našim izabranicima. Pokazali su nam kako se košarka igra, koliko god to nekima bilo teško priznati.

kKDjduFgBEuwLbbKZdZPMQU zadnjih deset minuta trebali smo ući muški. Hezonja krenuo svojom tricom iz kuta. Trebali smo izvući naše zadnje rezerve energije za povratak u utakmicu. Jović nakon napadačkog skoka uzvraća Hezonji svojom tricom za 69:55 Srbije. Problemi sa osobnim pogreškama počeli su se javljati s obje strane, jer su oba Bogdanovića dobili svoju četvrtu osobnu. Hezonja je nastavio držati Hrvatsku na životu svojim poenima, ali trebali su se i ostali probuditi. Babo je krenuo u svoj prodor te je smanjio rezultat na 69:59. Srbija je opet ušla u crnu rupu te je bilo na nama da se vratimo. Šarić zabija dvicu, ali kad je najteže Srbiji, uvijek im se na našu žalost ukaže Miloš Teodosić. Ovoga puta sa tricom za 72:61. Ali mi smo bili u naletu. Bogdanović tjera Raduljicu na svoju četvrtu osobnu. Simon se nadovezao na to svojom dvicom te se u redove Srbije počela uvlačiti nervoza.

S 5 minuta do kraja utakmice, Planinić i Simon rade 4:0 seriju te je utakmica opet postala napeta. 72:68, naša klupa se užarila. Krušlin i Arapović dizali su našu petorku na terenu svojim reakcijama. Marković lomi našu seriju za 74:68. Ali zato mi imamo Hezonju koju je hladnokrvno , bez kosti, ubacio svoju tricu za 74:71.

Na nama je bilo da uzmemo utakmicu u svoje ruke. Stisnuli smo obranu i namjestili nišanske sprave napokon. Sreća nam se napokon malo nasmiješila jer Jović ne iskorištava našu izgubljenu loptu.

Planinić je došao na crtu slobodnih bacanja. Napetost se mogla rezati u dvorani. Ali Planinić je navikao na to. Zabio je svoje te utakmicu doveo na jedan razlike, 74:73. Teodosić mu na brzinu odgovara, ali na našu sreću, u igri je ostao samo jedan Bogdanović poslije te akcije. Bogdan je dobio svoju 5. Osobnu. Simon se priključuje našem napadu te održava utakmicu u egalu. Hezojna se nastavio boriti kao lav, uhvatio je napadački skok ali nije uspio zabiti svoju treću tricu.

Raduljica odgovara svojim košem za 78:75. Utakmica se počela lomiti polagano. Bogdanović je promašio tricu, ali Teodosić prati njegov primjer. Sve je bilo manje vremena za zabijanje koševa.

Ušli smo u zadnju minutu kaskajući za  Srbijom 3 razlike. Babić promašuje svoju tricu na isteku vremena. Opet nam je napad ostao bez ideje.

I onda Bilanu sude osobnu u najgorem mogućem trenutku. Raduljica zabija jedno te je Aco ostajao bez opcija kako dobiti ovu utakmicu.

g8mTxYQpLU2W6RAIwBNXeQZadnjih 30 sekundi Hezonja uspijeva izboritit petu osobnu za Kalinića te zabija svoja slobodna bacanja. Krenula je parada prekršaja i slobodnih bacanja s obje strane. Marković uspijeva zabit svoja dva za rezultat 80:77. Hezonja je nastavio hladnokrvno trpati slobodna bacanja. Bilan je izašao iz igre zbog svoje pete osobne na Teodosiću. Rezultat je stajao 82:79 na semaforu.

Babić je krenuo u svoj klasični sprint koji zaustavlja Srbija prekršajem poslije kojeg Aco traži nesportsku ali nije ju dobio. Babić zabija jedno dok Srbija uzvraća sa dva slobodna. Utakmica je bila potpuno rastavljena sa slobodnim bacanjima te Jokić odvodi Srbiju na nedostižnih 86:82. Nedović je utakmicu završio sa prekršajem na našem Bogdanoviću koji zabija jedno te lukavo promašuje drugo, ali Šarić ne uspijeva dohvatiti loptu.

Igrali smo hrabro i tako smo poginuli. Momci su zaslužili pljesak od svih nas za sve što su učinili. Od Torina do Rija, naši su se borili do samoga kraja svim srcem. U našoj zadnjoj utakmici najbolji je bio Bojan Bogdanović sa 28 koševa. Srbiju je predvodio Bogdan Bogdanović sa 18 koševa.

Photo by: FIBA