Amerikanke došle do novog olimpijskog zlata

UsaKošarkašice SAD-a su nove-stare olimpijske pobjednice nakon što su u finalu svladale Španjolsku s rezultatom 101:72. Amerikanke su na turniru u Riju bile puno dominantnije od svojih sunarodnjaka, najmanja razlika kojom su dobile bila je 21 razlike u polufinalu  protiv Francuske, a primjerice Senegal su rastavile s 65 razlike!

Izabranice slavnog sveučilišnog trenera Gene Auriemme, kojemu je s reprezentacijom ovo treće olimpijsko zlato, bile su predvođene WNBA legendom Dianom Taurasi. 34-godišnja Amerikanka je u reprezentaciji već od Atene 2004, a od tada je ova trostruka WNBA prvakinja i MVP 2009. godine njen neizostavni dio te je i na ovim OI bila prvi strijelac SAD-a. Treba izdvojiti još nisko krilo Mayu Moore, prvu asistenticu Sue Bird te dominatnu na centarskoj poziciji, 25-godišnju Brittney Griner koja je ovoj iskusnoj i starijoj ekipi donijela potrebnu energiju. SAD-u je ovo šesto uzastopno zlato, a na svim Igrama na kojima su sudjelovale samo dva puta nisu došle do najsjajnije medalje.

Srebrne Španjolke, s ponajboljom europskom košarkašicom Albom Torrens bile su druge u grupi iza SAD-a, a do finala su došle pobjedama nad Turskom i Srbijom te tako došle do povijesne prve olimpijske medalje. Broncu je uzela Srbija pobijedivši Francuskinje u okršaju za treće mjesto i tako su srpske košarkašice uzele medalju već u prvom olimpijskom nastupu. One su u četvrtfinalu pobijedile favorizirane Australiju, a do ove medalje su uspjele doći usprkos tome što njihova najslavnija košarkašica Milica Dabović nije bila na razini (14 poena na cijelom turniru!) Ovo je bio njen oproštaj od reprezentacije, a lidersku ulogu već preuzima njena sestra Ana Dabović.

Sve što vas još zanima o olimpijskom turniru za žene pogledajte ovdje.

Photo by:FIBA