Aco Petrović: Naša kvaliteta mora izaći na vidjelo 10.9!

Aco Petrović imao je puno toga za reći hrvatskoj javnosti prije odlaska na EuroBasket 2017.

Hrvatski izbornik jučer je obznanio konačan popis za EuroBasket 2017 na kojem se jedino nije uspio naći Dominik Mavra. Odluka nije bila laka, ali Petrović nije imao problema obrazložiti zašto se odlučio za ovih 12 igrača:

 “Od prvog dana onih koji su trebali popuniti 10, 11 i 12 stolicu, dedukcijom dolazimo do toga da su i Krušlin i Ramljak radili sve ono što sam od njih tražio. To su specijalci na pozicijama dva i tri. Odradili su sjajne utakmice. Ramljakovih završnih šest minuta protiv Francuza, dobre role protiv Slovenije u Ljubljani. Isto tako Krušlin kad god je bio pušten, naravno to su reducirane minutaže jer ispred imaju oštru konkurenciju. Njih dvojica su se izborili za svoje mjesto i na kraju je ostala dilema između Mavre i Buve. Razlog? Nakon što me Roko proteklih pet dana uvjerio da je u fizički besprijekornom stanju – govorim fizičkom, ne govorim natjecateljskom. A u natjecateljskom će kroz sljedećih deset dana i Roko doći na onaj nivo forme koji zahtijevaju nokaut utakmice.“

Znači, cijelo ovo vrijeme je bila dilema između toga hoćemo li se više osigurati na poziciji jedinice ili petice. Prema Petroviću, nužno je bilo osigurati poziciju centra gdje smo najmanje pokazali tokom priprema:

“Tako da sam u dilemi između Buve i Mavre, otpao je Mavra. Na prvenstvo putujemo s tri petice, što je i logično jer nam je ta pozicija u ovom dijelu najviše štekala. Nisam zadovoljan kako smo, a to nam je jedna od onih stvari na kojima trebamo još raditi, pokušavamo, analiziramo, dižemo se energetski, ali ako mogu reći da sam s nečim nezadovoljan, onda je to branjenje picka. Nije na nivou kako je bilo protekle sezone kada smo igrali u Torinu i Riju. Zbog određenih problema, mislim da je logična moja odluka da odemo s tri petice (ozljeda Planinića, otkaz Bilana). Međutim, u trenažnom procesu smo isprobavali što nismo pokazali u ovih pet utakmica i pokušat ćemo to otkriti što kasnije na EuroBasketu.

Ono što je najvažnije je da reprezentacija dočekuje EuroBasket u dobroj formi te da mjesta za poboljšanje kroz turnir ima:

U solidnom stanju odlazimo u Cluj, napadački smo nemjerljivo bolji nego što je Hrvatska bila prošle godine, no defanzivno nismo na onom nivou na kojem smo bili prošle godine, ali tvrdim da je reprezentacija u boljem stanju nego je bila protekle godine. Možda se nećete složiti sa mnom, ali ovo prvenstvo Europe zbog sistema natjecanja, zbog široke lepeze reprezentacija koje razmišljaju o  medaljama je puno zahtjevnije natjecanje, nego što je bila sama Olimpijada. Samim time što imate jednu nokaut utakmicu više. Mi se polako pripremamo za 10. rujna, pri tome ne podcjenjujemo apsolutno nikoga – ni Mađarsku ni Češku. Ne možete podcijeniti reprezentaciju za koju igra čovjek koji je potpisao ugovor za Barcelonu na tri godine (Hanga). Isto tako, imamo svoju kvalitetu, a ta kvaliteta 10.09. mora izaći na vidjelo. Znamo da je to dan „D“  i da moramo biti i fizički i mentalno spremni – i bit ćemo.“

Sve je rečeno, sve je na papiru, ali napokon je došlo vrijeme da pokažemo kako sve to funkcionira u praksi.

Photo by: HKS