Ćakule o Kvarneru 2010

 

Logo-Kvarner-2010

Sportski direktor Kvarnera 2010, Marko Šamanić, gostovao je kod Korada Vujnovića u emisiji Pod stijenama Kantride, gdje je sa nama podijelio razloge odluke o odbijanju ulaska u ABA Ligu te svoja viđenja o momčadi za iduću sezonu.

Prvo je krenuo u objašnjavanje odluke u vezi ABA Lige te mogućih posljedica koje su se mogle dogoditi da smo prihvatili wild card od saveza.

Ne želimo još i ne želimo na ovakav način. To je ključ za razumijevanje priče. Uzeli smo u obzir financijski, organizacijski i košarkaški aspekt te odluke. Bili smo duboki, a ne površni. Gledali smo u budućnost, gledali smo projekciju ne samo jedne godine, nego dvije i tri god. I kad smo sve stavili na papir, naša želja je bila velika i uopće ne želim sad pričati o nekom kiselom grožđu u smislu da mi to nismo željeli. Da, željeli smo, željeli smo to jako, ali uvijek se rukovodimo onim da je osim velikog cilja, izuzetno važan put do tog cilja, a nas bi taj put u ovom trenutku financijski, previše koštao zato što to nije samo dovesti dva igrača, to je niz drugih troškova, koje čak i ne znamo sve u ovom trenutku i koji bi bitno narušili našu financijsku strukturu”.

“Jednako važno je reći da bi smo možda i zatvorili prvu godinu, međutim ono što bi se dešavalo i kakve bi reperkusije takva odluka imala za našu budućnost u drugoj i trećoj godini, bio je apsolutno neprihvatljiv rizik za nas kad gledamo što smo sve napravili u ovih 7 godina postojanja, koliko smo truda uložili i što bi smo sve stavili na kocku. To ne znači da smo vrata ABA Lige zatvorili dugoročno, međutim u ovom trenutku smo procijenili da to nije dobra odluka za Kvarner”.

“Osim financijskog aspekta treba voditi računa da kod nas u klubu igra dosta mladih igrača, poniklih u Kvarneru  koji su studenti, školarci itd. Većina od njih bi kroz ovu godinu odustala od košarke ili bi svoj angažman sveli na neku drugu mjeru i mi bi se doveli u situaciju da kroz godinu ili dvije  ne bi imali naše mlade igrače, a nikad nismo htjeli zaboraviti svoj početak i ono što smo rekli: Kakav klub želimo biti, gdje nam je mjesto i na koji način želimo funkcionirati i postojati. Mi smo klub koji će davati priliku mladim, prvenstveno domaćim igračima i novim mladim trenerima. Ovom odlukom ad hoc bismo morali i posuditi igrače sa strane, dovesti neke igrače, koji bi bili na rubu ili preko ruba našeg proračuna. I vjerojatno dati i sudbinu svoje sportske politike u ruke nekog većega kluba, što također nismo bili spremni napraviti. I možda treći aspekt, organizacijski, uz brojna putovanja uz raspored i količinu utakmicu koju bi smo imali kroz godinu naši igrači ne bi imali dovoljnu količinu treninga i to je nešto na čemu gradimo uspjehe godinama. Kad smo sve to zbrojili i oduzeli, usprkos svoj toj silnoj želji, racionalna odluka nije bila teška. Jedino što su očekivanja i na neki način javnost, površno smatrali da mi to ultimativno trebamo prihvatiti.  Mi nismo bili tog mišljenja i napravili smo u skladu s našim razumom i mislim da smo dugoročno napravili dobru odluku”.

Tada je naš sportski direktor proširio kontekst priče te podijelio s nama svoje želje.

Korado: Ako pogledamo sad sve razloge koje ste naveli, bez obzira što to javnost vođena emocijama misli da vi to trebate igrati ,Vi ste donijeli isključivo odgovornu odluku prema opstojnosti kluba

“Opstojnosti kluba, opstojnosti na neki način košarke u Rijeci na ovom i nadamo se u budućnosti na višem nivou. Ja bi volio da u košarci u Hrvatskoj, na nivou cijele naše zemlje da više klubova razmišlja na ovaj način jer onda bi se više pričalo o košarci, a manje o klubovima slučajevima.Mi smo svakako to htjeli izbjeći pod bilo koju cijenu. Mi imamo svoj put, mi znamo način na koji želimo funkcionirati, i nikakvi pritisci sa strane ne mogu na to utjecati. Ljubazno smo zahvalili vodstvu lige pogotovo predsjedniku Veberu i direktoru Novoselu. Dali su nam svu moguću podršku i garancije”.

“Nadamo se da ih nismo razočarali na način da smo si zatvorili vrata ABA lige, mi smo samo odgodili tu odluku, a osim toga, mi ove sezone igramo Alpe Adria kup, to je natjecanje sa 5 zemalja u regiji, sa 8 do 10 puta manjim troškovima. Mislim da je to adekvatno našem današnjem statusu, adekvatnije našem današnjem statusu kako financijskom, tako orgaizacijskom, igračkom. i  mislim da ćemo uz taj program puno bolje i kvalitetnije funkcionirati dugoročnije”.

Razgovor sa Koradom je završio sa nekoliko razmišljanja o momčadi za iduću sezonu.

“Da, mi smo nastavili našu politiku u kojoj uvijek imamo nekolicinu iskusnih igrača, i u idućoj sezone to če biti Štimac i Štemberger. Štemberger koji je tu već treću godinu i dugoročno ga vidimo u klubu i ako ikad prestane igrati ostati će u klubu. Šalim se malo, međutim njegova energija i sve što pokazuje u 38.godini, ne sugerira neki skori igrački kraj. I Andrej Štimac koji po meni nikad nije bolje izgledao. On će biti na neki način naša kičma. Uz njih, tu su u dva igrača u najboljim godinama Mauro Veljačić i Petar Marić. Još smo u potrazi za jednim visokim  igračem . Ali ono što je suština priče, to su naši mladi igrači. Nekolicina koji su tu već dulje i nekolicina koji su sad došli i još ćemo proširiti tu bazu do kraja prijelaznoga roka, jer ove godine prijelazni rok je ograničen do 25.9. Tako da ćemo biti kompetentni, biti ćemo natjecatelji i mislim da u svim natjecanjima u kojima ćemo sudjelovati, nećemo biti topovska hrana, što je izuzetno važno za razvijanje mentaliteta tih mladih igrača, da se razvijaju u pobjednike jer gubljenje 20 – 30 razlike svaki vikend, to nije put razvijanja pobjednika to je više ogledalo nerealnih ambicija”.

Izvor: Radio Rijeka