Vranković: Mladom igraču puno je korisnije igrati u reprezentaciji nego ljetnoj ligi

Pitanje igranja za reprezentaciju postavlja se od početka svijeta. U velikom intervjuu za Večernji List, Stojko Vranković odlučio je okrznuti tu tematiku kao predsjednik HKS-a.

Temu je prvo načeo svojim osobnim iskustvom iz NBA te je bez dlake na jeziku rekao da klubovi ne mogu zabraniti igračima nastup.

Kada sam ja igrao za Celticse, njima je bila čast što ću ja braniti boje Hrvatske na OI u Barceloni. Klub ti može zabraniti nastup jedino ako nemaš saniranu ozljedu. Uostalom, pitanje koliko im je važno igrati za svoju zemlju treba postaviti Nowitzkom, Pauu Gasolu, Parkeru i mnogih drugim vrhunskim NBA igračima koji su se redovito odazivali svojim izbornicima.

Nakon što se zagrijao, Vranković je odmah odbacio i nagovaranje igrača na nacionalni dres.

 “Moliti nekoga da igra za reprezentaciju nema smisla jer to vam je kao da trulu jabuku bacite u kašetu zdravih.”

No, najoštriji dio je tek slijedio. Drniški orao najjače je napao krivo postavljanje prioritet, u ovome slučaju, stavljanje Ljetne lige ispred reprezentacije.

Uz dužno poštovanje prema NBA ljetnim ligama i kampovima, mladom igraču puno je korisnije igrati za reprezentaciju, no on to prije svega mora raščistiti sam sa sobom. Što jedan mlad centar može napraviti u ljetnoj ligi osim ući u dobru kondicijsku spremu!? Mlad igrač najbolje se razvija kada igra natjecateljske utakmice, a ljetna liga je revijalna. Da ne kažem koliko mladom igraču znači kada sa svojom reprezentacijom nešto i osvoji.”

Cijeli intervju možete pročitati ovdje.

Photo by: HKS