Više od sudjelovanja

YyW_wm5TPECHKGfZOsoeAw

Australija je uvijek bila u razgovorima za medalju. Sydney , Atena, Peking ili London , Australci su uvijek imali momčad koja je imala pravo polagati nadu u osvajanje medalju. Međutim, sreća ih nije mazila svih tih godina. Sada Andrej Lemanis polaze sve nade u spoj iskustva i mladost koji je napravio da ce povesti Australiju u borbu za prvu medalju.

Od trenutka kad su porazili Novi Zeland, Lemanis je okrenuo pogled prema Olimpijadi. Od početnih 26 imena , korak po korak je došao do odabranih 12. Kao i svake godine, njegov sastav nije prošao neokrznut od ozljeda i otkaza. Ben Simmons,  prvi pick 2016, otkazao je Lemanisu kao i Dante Exum 5.pick  2014. , koji se još oporavlja od ozljede.

Ali Lemanis zna svoj zadatak i ne traži izliku ” – Govorili smo dovoljno dugo o ovome i vidi se da ova grupa ima vjeru u svoje mogućnosti i osjećaj odgovornosti za australsku košarku, za sve dobre stvari koje se sad odvijaju , za sve juniorske uzraste koji napreduju , sve stvari koje prolaze neprimjećeno, sad je trenutak da se to pokaže na svjetskoj pozornici

Prvo ime Australskog sastava ce biti Andrew Bogut, ako ozdravi na vrijeme. Njegova obrana puno znači klokanima te su Australci u utrci s vremenom da ojačaju njegovo koljeno koje je nastradalo u petoj utakmici finala NBA. Ako ne bude bio spreman , njegova rezerva je još jedan NBA igrač koji svoj kruh zarađuje u Detroit Pistonsima, Aron Baynes, koji je već pokazao da je dostojna zamjena svom sunarodnjaku. Ako se netko ozlijedi ili odustane  iz sjene čeka svoju priliku  Aleks Marić, zvijezda u zalasku svoje karijere.

Australci su veoma jaki na pozicijama beka gdje ih predvodi prekaljeni veteran Patty Mills, kojemu su ovo treće Olimpijske igre. Njegova mekana ruka i prodornost će biti glavni adut australskoga napada. Društvo na terenu će mu raditi novi član Millwauke Bucksa, Matthew Dellavedova koji izlazi iz svoje najbolje sezone u karijeri. Promovirao se u spot-up šutera, dobrog razigravača i energetičnog obrambenog igrača koji će svoj zadatak izvršiti na bilo koji mogući način na terenu.

Joe Ingles igrao je odlično 2012. gdje je imao nekoliko fenomenalnih šuterskih večeri ,ali sada u 2016. od njega se očekuje da igra svoju igru u obrani te da zabije svojih desetak poena po utakmici. Cameron Bairstow je zadnji dio slagalice prve petorke takozvanih Boomersa. Iako ga nismo imali prilike vidjeti zadnje dvije godine u dresu Bullsa gdje je grijao klupu i dodavao ručnike, Australci polažu velike nade u njega kao talentiranoga igrača koji se zna izboriti za svoju poziciju u reketu te pomoći Bogutu ili Baynesu.

Lemanis je jedan od rijetkih izbornika koji ima duboku klupu .Od fenomenalnog šutera Gouldinga do veterana Andersona, dubina Australije je X-faktor koji im daje nadu da medalja nije samo san.

Australsku javnost još prate duhovi igara u Sydneyu gdje su izgubili medalju od strane Litve. Sa pritiskom javnosti svaka se momčad treba znati nositi i na Lemanisu je da postavi momčad tako da pokaže svoju pravu vrijednost. Atmosfera je odlična sudeći prema komentarima glavnih igrača poput Pattya Millsa ” Mi idemo u Rio osvojiti medalju. To je naš cilj prema kojem smo krenuli i u koji svi vjerujemo.Svi razumijemo da ce biti težak zadatak  ali medusobna vjera koju imamo izmedu sebe da mi to možemo napraviti cini me uzbudenim” .

Australci izgledaju zrelo za medalju. Puni samopouzdanja odlučni su u svojoj namjeri da napokon svojoj zemlji donesu ono što zaslužuju. Na njima je da prenesu svoje riječi na teren i napokon obraduju najmanji kontinent .

Photo by : FIBA