Velimir Perasović: Ključ ekipnog uspjeha je velika želja i upornost igrača

 

Hrvatski trener Velimir Perasović uspio je još jednom odvesti svoju ekipu (Anadolu Efes) u knock out fazu Eurolige te je povodom toga odradio intervju s EuroHoopsom.

Perasović se prvo osvrnuo na novi izgled Eurolige.

Sviđa mi se novi format Eurolige. Bolji je i izazovniji, ali je ujedno i puno teži za igrače. Ove sezone se svaka momčad mučila s ozljedama prvotimaca ali to je sve normalno kada imaš teške utakmice i duga putovanja. To bi mogao biti jedini problem novoga formata, ali vjerujem da će se ekipe prilagoditi (povećati rostere)

Perasović je tada istaknuo veličinu Efesovog plasmana u drugi dio natjecanja

“Sve su ekipe imale visoka očekivanja pred sezonu zbog svojih dobrih rostera, tako da je naš plasman u daljnje doigravanje veliki uspjeh”

Bivši hrvatski izbornik priznao je da Efes ima nekoliko sličnosti s njegovom prošlosezonskom Baskonijom.

Pokušavamo držati visoki ritam kao i prošle sezone. Naš cilj je bio napraviti atletski moćni ekipu. Nismo najtalentiraniji, ali ako možemo iskoristiti naše fizičke sposobnosti na terenu, onda smo jako opasni.”

“Mi smo ekipa koja voli trčati te uzimati brze odluke. Naravno, to može biti i dobro i loše. Ako mi usporimo našu igru, onda ne igramo na našoj najvišoj razini. Na nama je da nametnemo svoj ritam, jer kad to napravimo, onda možemo pobjediti svakoga.”

Najvažnije pitanje za Perasovića je može li Efes nametnuti svoj ritam protiv sljedećeg suparnika, Olympiacosa. Hrvatski trener je biranim riječima pričao o svojem renomiranom protivniku.

Olympiacos je jedna od najboljih ekipa Eurolige u zadnjih deset godina. Uspjeli su sačuvati svoju jezgru netaknutu godinama te na to još nadodati druge odlične igrače. Igraju vrlo čvrstu i agresivnu obranu. Svi znamo koliko je teško uzeti pobjedu na njihovom domaćem terenu, gdje se nikad ne predaju.  Njihova kvaliteta se najbolje vidi u završnim minutama susreta, gdje se vidi njihovo skustvo. Međutim, CSKA, Real Madrid, Fenerbahče te Pao su isto teški protivnici u ovome trenutku te mi moramo biti svjesni da u play-offu ne postoje lagane utakmice.”

“Svjesni smo da je teško igrati u Grčkoj, ali ako damo sve od sebe, možemo uzeti pobjedu bilokome. Mi smo se okupili da ostvarimo nešto veliko, da se plasiramo na Final Four.”

Efes nije najbolje ušao u sezonu, ali kako se ona bližila svojem kraju tako se i Perasovićev stroj zzahuktao te je uspio izboriti play-off. Naš trener sada želi prenijeti taj momentum i u sljedeće susrete.

“Mislim da smo u početku imali težak raspored, gdje smo prvo igrali dvije gostujuće utakmice protiv Olympiacosa i Baskonie. Poslije toga nam je došao CSKA, koji je zaokružio seriju od tri poraza. Svi su to smatrali lošim ulaskom u sezonu, ali su ujedno i zaboravili da je sezona jako duga (30 utakmica). Puno se toga može promijeniti u nekoliko tjedana. Tako smo se i mi popravili kroz sezonu. Smatram da su za nas ključne bile gostujuće pobjede protiv Žalgirisa i Crvene Zvezde jer smo tek pomoću njih osigurali daljnji plasman.”

Na kraju intervjua je Perasović pohvalio svoje igrače, jer je svjestan da i njima sve ovo jako puno znači.

“Teško je treneru pričati o vlastitim igračima, ali mogu reći da sam jako zadovoljan njima. Razumiju moju filozofiju te se trude dati sve od sebe. Najvažnija stvar kod svih njih je da žele poboljšati sebe i svoju ekipu. To je ključ timskog uspjeha. Oni se bore za uspjeh svoje ekipe, jer ako ekipa nije uspješna, onda nije važno što su oni kao igrači uspješni.”