Unicaja preokretom u zadnjoj četvrtini do naslova Eurokupa

Unicaja je u trećoj utakmici finala Eurokupa nadvisila domaću Valenciju s 63:58 i sa 2-1 slavljem u seriji dokopala se prvog trofeja u ovom natjecanju.

Valencija je bolje krenula u susret dobivši prvu četvrtinu 22:18 na krilima 10 poena Crnogorca Bojana Dubljevića, koji je već u prvom susretu postao najbolji strijelac u povijesti Eurokupa te tako prestigao hrvatskog beka Marka Popovića. Gosti iz Malage uspjeli su minimalno smanjiti prednost u drugoj dionici te je Valencija na odmor otišla s 33:30. A spremniji su s predaha očito stigli domaći košarkaši jer je Valencija napravila seriju 14-5 te tako otišla na velikih +12 sredinom treće četvrtine. Igrači Unicaje ni ostatak te četvrtine nisu bili previše uspješni u napadu, pokazivali su znakove nervoze te njihov španjolski rival s 54:43 odlazi u posljednju dionicu. I sve je do pred 8 minuta išlo na njihov mlin: vodili su +13 te se već spremalo slavlje u dvorani. Ali onda kreće Unicaja…

Košarkaši Joana Plaze krenuli su u nevjerojatnu 18-0 seriju, a u kojoj ih predvode Alberto Diaz i Jamar Smith koji postižu svaki po 8 poena te dovode svoju momčad na +5 minutu i 40 sekundi prije kraja. Nadu domaćim navijačima daje Dubljević sa slobodnim bacanjima, no odjednom fanatična obrana Unicaje ne daje više ni grama šanse Valenciji. Nemanja Nedović i Jeff Brooks s linije slobodnih bacanja potvrdili su pobjedu i povijesnu titulu za klub iz Andaluzije. Inače, ovaj odlučujući ogled sudio je hrvatski sudac Sreten Radović, a zanimljivo je za spomenuti da je ovo prvi susret koji je Valencija izgubila pred svojim navijačima u svim natjecanjima od 22. listopada.

U timskom naporu kao junaci Unicaje ipak su se istaknuli Alberto Diaz s 12 te Jamar Smith s 10 poena, dok 16 poena Bojana Dubljevića nije bilo dovoljno Valenciji da dođe do naslova.