Statisti i Kranj četvrtfinalima završili nastup na 3×3 Mastersu u Lausannei

Nije bilo previše sreće za dvije 3×3 ekipe s hrvatskim igračima koji su izborile nastup na FIBA World Tour Mastersu u Lausannei.

Splitski Statisti(Duje Kaliterna, Toni Mindoljević, Duje Škaro, Hrvoje Marin) su svoj nastup započeli u grupi C s talijanskim Mestreom i poljskim Krakowom. Statisti su svladali talijansku ekipu prilično lako s 19:11, ali su onda u čvrstom dvoboju punom fizičkih okršaja izgubili od Krakowa s 21:8 što znači da su grupu završili na drugom mjestu. U četvrtfinalu ih je čekala favorizirana ekipa Rige, a Splićani su raspoloženi ušli u dvoboj te imali vrlo dobrih 8:3 nakon 4 minute igre. Međutim, kako se taj susret bližio kraju, Latvijcima je sve kretalo ulaziti te Statisti to više nisu mogli zaustaviti – 20:12 za Rigu na koncu, a ovaj poraz označio je i kraj sezone za našu 3×3 momčad čiji su igrači predstavljali i hrvatsku reprezentaciju ovog ljeta na kvalifikacijama za EP.

Team Kranj je pod imenom Oštarija Fortica osvojio hrvatski Basket Tour i tako iz Rijeke osigurao put u Lausanneu. Već sigurno znate da su se slovenskoj ekipi ove godine priključili riječki košarkaši i članovi ŠkrljevaSiniša Štemberger i Jasmin Perković, uz kojih su u ekipi Mensud Julević i Boris Jeršin. Ova odlična četvorka pokazala je da su u pravoj formi kada su u grupi D prvo svladali francuski Cergy s 20:16, dok su prošlogodišnje pobjednike turnira u Lausannei, kanadski Saskatoon doma otpratili s 19:16. Nažalost, prvo mjesto u skupini nije nosilo osobitu nagradu jer su se već u četvrtfinalu morali suočiti s godinama najboljom svjetskom ekipom, Novi Sad Al Wahdu. Sreća u nesreći bila je to da srpska ekipa pod zastavom UAE-a nije u sastavu imala prvog igrača svijeta Dušana Domovića, a da to Kranj može iskoristiti pokazali su već na startu. Riječko-slovenska kombinacija povela je 4:0, timskom igrom nastavila dominaciju kroz susret te imala čak i 12:5 vodstvo! Ali onda se nažalost situacija okreće: u maniri vodećeg tima Toura Novi Sad je napravio čudesno, vratio se u susret i 13:13 je 15 sekundi prije kraja. U zadnjim sekundama je Savić uspio ugurati loptu u koš iz skoka i s pobjedom 14:13 tako eliminirao Kranj.

utakmica Statista i Rige od 35:35 do 55:15, Kranj vs. Novi Sad od 1:08:23 do 1:30:10

Pogađate, Novi Sad je osvojio turnir što samo stvara veću žal za Kranj koji ih je imao u šaci. Međutim, Kranj za razliku od Splićana ima još šanse osigurati veliko World Tour finale sezone u Pekingu. 31.8. i 1.9. Štemberger, Perković i ekipa su na Mastersu u Debrecenu, a za one koje ne znaju World Tour finale(12 ekipa) može se izboriti kroz osvajanje nekog od Masters turnira te plasmanom na svjetskoj rang listi. S obzirom da je Novi Sad osvojio 3 od 4 Masters turnira, rang lista mogla bi puno značiti u plasmanu.

Photo by: FIBA