Split trijumfirao na Memorijalu Marina Cvetkovića

img_3122Od petka do nedjelje u Opatiji i Rijeci održan je 17. međunarodni juniorski turnir u spomen na poginulog košarkaša i branitelja Marina Cvetkovića čije ime nosi i opatijska dvorana . Na ovom svake godine sve jačem turniru do trofeja su na kraju došli juniori Splita pobjedom u nedjeljnom finalu nad ekipom Bennetona.

U petak, prvog dana turnira, sve je započelo susretom Kvarnera 2010 i Bennetona iz Trevisa. Nažalost riječka ekipa ostala je kratka za pobjedu te Talijani dolaze do slavlja 65:59. Nakon službenog otvaranja Split je došao do prve pobjede i to nad Zrinjskim iz Mostara rezultatom 72:65.

Sljedeći dan krenuo je s ogledom slovačkog Intera i Zrinjskog. S obzirom na kvalitetu Splićana, bilo je jasno da bi ovo mogao biti susret za drugo mjesto u skupini. Dobili su ga dečki iz Slovačke 81:74 te su opuštenije mogli čekati utakmicu protiv Splita. Onda su krenuli u akciju juniori iz Kvarnerove skupine. Benneton je bez većih problema potvrdio prvo mjesto u skupini i ulazak finale pobjedom 96:82 nad juniorima Janče, kluba iz Slovenije. Njih poraz ipak nije poljuljao te su u sljedećoj utakmici imali više spretnosti od Kvarnera i izvukli tijesnu pobjedu  65:63 , a tako Riječane poslali u borbu za peto mjesto. Split je suvereno prošao kroz skupinu i ušao u finale – 97:77 rezultat je kojim su završili drugi dan u ogledu protiv Intera.

Susret za peto mjesto jedini je koji se igrao u Rijeci, u dvorani Nafta, u isto vrijeme kao i onaj za treće mjesto. Do petog mjesta uspjeli su doći riječki dečki pobjedom nad Zrinjskim 72:65 te tako ipak otišli s turnira dignutih glava. Sigurni smo da će rezultati na nekim novim natjecanjima biti i još bolji.

U Opatiji je zadnji dan turnira započeo susretom za treće mjesto Janče i Intera. Slovenci su cijelo vrijeme dominirali utakmicom te im se ekipa iz Slovačke nikada do kraja nije približila. Već na početku drugog poluvremena bilo je jasno da više nema povratka za Inter te Slovenci na kraju samo finiširaju posao i osvajaju mjesto na podiju rezultatom 88-62.

Kao što je već spomenuto, finale je donijelo ogled Splita i Bennetona. A stanje na terenu neuobičajeno za završni susret, apsolutna vladavina splitskog tima – od samog početka bilo je jasno da je Benneton inferiornija ekipa. Fullcourt pressing u obrani Splićana uopće nije odgovarao Talijanima, dok su ih u napadu potpuno slomili brzim tempom i mnogim dodavanjima. Split vođen svojim discipliniranim trenerom nije posustao ni jednog trenutka te su samo povećavali prednost i uz ponešto atrakcije završili utakmicu s velikih 97:64 u svoju korist. Junior Splita Igor Omrčen proglašen je najkorisnijem igračem turnira, dok je Aljaž Kunc iz Janče bio najbolji strijelac.

Ovogodišnji memorijal ponudio je  vrlo kvalitetnu košarku, a nadamo se da će njegovi organizatori i dalje raditi na turniru kako bi se i sljedećih godina mogli veseliti dobrim partijama mladih nada iz Hrvatske i Europe.

Photo by: basketari.com