Španjolska: Ista meta, drugo odstojanje

Španjolska nacionalna vrsta

Španjolska košarkaška reprezentacija već  dugo vremena na svjetskoj razini slovi kao jedna od rijetkih koje predstavljaju i najmanju prijetnju neprikosnovenom SAD-u. Na prošlim Igrama u Londonu bili su tvrd orah za NBA zvijezde u finalu , ali na kraju su ipak morali priznati poraz i zadovoljiti se srebrnom medaljom. Sada se ponovno nadaju medalji, čak i onoj najsjajnijoj, ali pitanje je može li Španjolska ponovo odigrati turnir da bude  prijetnja za zlato.

Španjolski roster zaista izgleda zastrašujuće odbacimo li SAD-ov kao neki s drugog svijeta. Na poziciji playmakera nalaze se dva NBA-ovca Ricky Rubio i Jose Calderon. Rubio će tu vjerojatno preuzeti startnu ulogu zbog njegovog nevjerojatnog smisla za dodavanje koje uvijek poboljša njegovu reprezentaciju, a najnoviji Laker Calderon je pak odlična backup opcija jer će na njega Španjolci , za razliku od Rubija, moči računati da potegne šut. Legenda Barcelone Juan Carlos Navarro te novopečeni suigrač Darija Šarića, Sergio Rodriguez konstantno će prijetiti bombardiranjem s pozicije beka šutera, a obje bekovske pozicije može popuniti i atletični Sergio Llull. Još jedan svestrani igrač te jedan od glavnih defenzivnih aduta  je Rudy Fernandez koji će s mladim  Alexom Abrinesom , novim članom Oklahome City Thundera ,popunjavati poziciju niskog krila.

Visoke pozicije su standardno odlično popunjene kod Španjolaca, a predvode ih naravno braća Gasol. No prema posljednjim informacijama, čini se da se Marc Gasol nije u potpunosti oporavio od ozljede stopala te teško da će uspjeti zaigrati u Riju, što naravno znači ogroman udarac za španjolske ambicije na OI.  Tako će Marca Gasola zamijeniti nova akvizicija Phila Jacksona u Knicksima, mladi Willie Hernangomes. Izostanak Marca bi značio da će , kao i na prošlom Eurobasketu, brat Pau, novi član San Antonio Spursa  igrati poziciju centra što je urodilo sa zlatnom medaljom i fantastičnim predstavama starijeg Gasola , MVP tog prvenstva ,koji je i dalje prvo ime svoje reprezentacije i iako možda nije u top formi nema sumnje da će se zagrijati na vrijeme.Zamjenu će mu predstavljati dugogodišnji Realovac  Felipe Reyes. Na poziciji visokog krila bi trebao startati Nikola Mirotić koji će s brojnim oružjima u napadu pomoći Pau Gasolu. Ako Mirotić bude bio u stanju odigrati nešto bolju obranu nego na Eurobasketu i samim time dobiti više minuta ovaj tandem bi zaista mogao postati ubojit. Rezerva Mirotiću bi trebao biti ponajbolje euroligaško krilo prošle sezone i najnovije Barcelonino pojačanje  Victor Claver.

Izostanak ponajboljeg NBA centra je teško nadoknaditi svakoj momčadi osim SAD-u. Bez Marca Gasola Španjolcima neće biti lako doći i do medalje , a kamoli da pričamo o svladavanju Amerikanaca. Također nema Sergea Ibake koji propušta OI jer ulazi u zadnju godinu ugovora u NBA-u, a izbornik Sergio Scariola teškom mukom ostavio je nekad standardnog člana Fernanda San Emeteria kod kuće i prednost dao Abrinesu.

Ovoj fantastičnoj generaciji španjolskih košarkaša nedostaje samo zlato s OI, međutim većina igrača je upravo u Londonu bila na svom vrhuncu pa će sada još teže biti doći do toliko priželjkivane titule. U svakom slučaju , kvaliteta je ipak i dalje vrhunska, svi starosjedioci osim Ibake su se odazvali pozivu  Scariole , tu su neki novi potencijali te bi španjolski igrači trebali lagano proći grupu , a poslije bi im reprezentacije poput  Litve, Francuske, Srbije trebali predstavljati  jaku konkurenciju za odličje pa će biti zanimljivo hoće li Španjolci uspjeti ponovo doći do njega.

Photo by : FIBA