Slovenija – Zreli za medalju

Naši susjedi sanjaju medalju. Na zadnjih 6 Eurobasketa 5 puta su bili među 7 najboljih reprezentacija, zakazali su tek na prošlom Eurobasketu kada su u 8-finala ispali od Latvije. Najbliži medalji bili su 2009.u Poljskoj kada su bili 4-ti pod vodstvom novog trenera Cedevite legende Jure Zdovca izgubivši „pola“ koša od Grčke u utakmici za broncu. Na „svom“ prvenstvu u Sloveniji 2013.osvojili su 5.mjesto izgubivši od Francuza u 4-finalu, kada su imali najveća očekivanja.

Ovogodišnji roster Slovenaca ne obiluje sa toliko zvijezda kao onaj s ta dva Eurobasketa. Ipak, Slovenci će sigurno biti jedna od „najočekivanijih“ reprezentacija i to zbog svoga najmlađeg igrača Luke Dončića, slijedeće velike programirane europske zvijezde. Od Dejana Bodiroge tako zreli klinac nije kročio europskom košarkom. Kombinacija inteligencije, hrabrosti, vještine i fizičkih predispozicija obećava spektakl. Zajedno sa Goranom Dragićem, playmakerom Miami Heata čini jedan od najubojitijih dueta Eurobasketa na pozicijama 1-2. Slovenija će ići onoliko daleko koliko će ih njih dvojica odvesti. U vanjskoj liniji ima još nekoliko solidnih igrača, prije svega vrlo dobri šuter Klemen Prepelić, zatim obrambeni specijalist i dobar šuter za 3 poena Jaka Blažič, te polivalentni Edo Murić, koji može igrati i na poziciji 4, te razvlačiti obranu šutem za 3 poena.

Slovenci su se ove godine pojačali Amerikancem Randolphom, 4-orkom Reala Madrida, ljevakom i fizički potentnim igračem koji je odličan šuter za 3 poena. Slovenci su zbog toga na poziciji 5 izgubili mogućnost angažiranja drugih naturaliziranih igrača Alena Omića ili Mirze Begića te će na poziciji centra biti najtanji, pokriveni solidnim, ali tehnički ipak siromašnijim igračima Gašperom Vidmarom i Žigom Dimecom. Slovenija ima odličnog trenera u liku Srbina „Nba-ovca“ Igora Kokoškova koji je dosada vodio reprezentaciju Gruzije. Kokoškov će tražiti brzu košarku sa puno pick’n roll igre, što odgovara Dragiču, dok će u obrani biti puno agresivnosti, promjena obrana i igre na granici faula.

Kokoškov zna što je potrebno za osvojiti medalju:“Nikoga ne podcijenjujemo, ali u isto vrijeme se nikoga ni ne bojimo. Boriti ćemo se kao lavovi u svakoj utakmici.” 

Slovenci su legitimni kandidati za visok plasman. Iako su u teškoj skupini sa Francuzima i Grcima, sigurno će proći u eliminacijsku fazu, a ne bih se iznenadio da uđu sa 1.ili 2.mjesta.

U pripremama zasada imaju 4 pobjede i 3 poraza, a očekuju ih još 2 „scrimmagea“ sa našom reprezentacijom u Sloveniji.

SLOVENIJA – FIBA ranking: 12.

Grupa A: Francuska, Island, Slovenija, Grčka, Poljska, Finska

Prognoza. Ako im sreća ne okrene leđa, mogu osvojiti medalju

Momčad (13 imena):

PG: Goran Dragic – Aleksej Nikolic – Matic Rebec
SG: Luka Doncic – Jaka Blazic – Klemen Prepelic
SF: Edo Muric – Vlatko Cancar –  Miha Lapornik
PF: Anthony Randolph
C: Gasper Vidmar – Sasa Zagorac – Ziga Dimec

Photo by: FIBA