Slovenija potopila Španjolsku za finale EuroBasketa!

Slovenija je razbila Španjolsku s dvadeset koševa razlike (92-72) za povijesni plasman u finale EuroBasketa!

Slovenija je u susret krenula bolje nego što je Kokoškov mogao zamisliti – tricama su uništavali Španjolce koji nisu imali riješenja za slovensku vanjsku liniju (16-10). Međutim, Španjolce je u igri držao Rubio te braća Gasol koja su uspjeli dovući Španjolsku do kraja četvrtine sa dostižnim zaostatkom (-6, 19-25). Druga četvrtina opet nam je donijela razigranu Sloveniju u kojoj je Klement Prepelič nastavio pospremati sve što su mu suigrači pripremali, ali se i Španjolska počela buditi te se tako na polovici dionice uspjela naći na zaostatku od samo dva koša (35-33). Međutim, Dragić, Dončić i Prepelič nastavljali su u ključnim trenucima te tako Slovenija u nijednom trenutku nije ispustila svoje vodstvo. Štoviše, na poluvrijeme je uspjela opet otići s većom prednošću – +4, 49-45.

A onda se dogodila treća četvrtina. Kokoškov je napravio par taktičkih caka (jača obrana na braći Gasol) koje su urodile plodom te je Slovenija napravila seriju 14-5. Komentatori su se hvatali za glave te su odmah se bacili na posao traženja kada je Španjolska bila u tolikom zaostatku. Najbolja stvar od svega? Slovenci su uspjeli svoju prednost podići na ogromnih +15 pred zadnju četvrtinu (73-57). Mnogima je to bilo teško reći, ali već tada se moglo vidjeti da Španjolska ovoga puta neće doživjeti finale. Zadnja četvrtina potvrdila je sve to (20 koševa razlike!!!)te je Slovenija mogla početi slaviti povijesni plasman u finale!

Teško je nekoga izdvojiti iz Kokoškove momčadi, svi su odreda bili sjajni te su igrali kao prava momčad. Randolph je završio susret s 15 koševa, kao i Goran Dragić. Međuti, Dragić je tome pridodao i 6 skokova i 5 asistencije. Luka Dončić je bio blizu triple-doublea (11 koševa, 12 skokova, 8 asistencija). Treba spomenuti i fenomenanoga Prepeliča koji je ubacio 13 koševa. Kod Španjolaca najbolji je bio Pau Gasol sa 16 koševa.

Photo by: FIBA