Škrljevo – Kvarner: Veljačić i Konjević najavljuju veliki derbi

Škrljevo u četvrtak u 19 sati čeka Kvarner 2010 na Mavrincima u prvom ovosezonskom primorskom derbiju. Derbi s ogromnim ulogom jer obje momčadi u borbi su za opstanak te jedna i druga imaju po 2 pobjede. Uoči derbija popričali smo s najboljim igračima dvije ekipe: Maurom Veljačićem(Kvarner 2010) i Davorom Konjevićem(Škrljevo). O sezoni, derbiju i ostalim temama u sljedećim retcima.

Zagrijali smo atmosferu pitanjima o ovoj sezoni.

BasketaRI: Kakvi su dojmovi o prvom dijelu sezone vaših ekipa?

Davor Konjević: Mogli smo malo bolje i očekivali smo bolje, ali bio je težak raspored i dogodila se promjena trenera. Možemo reći da je malo ispod naših očekivanja, ali nadamo se da ćemo to sad u nastavku sezone malo popraviti i da ćemo uspjeti sačuvati ostanak u ligi bez stresa.

Mauro Veljačić: S obzirom da je ekipa skroz pomlađena i da nema nosioca igre od prošle sezone, još je i OK ispalo. Dobili smo što smo morali dobiti, tako da je uprava zadovoljna. Što je tu je.

BasketaRI: Kakva su očekivanja za nastavak sezone te hoće li se izboriti ostanak prije zadnjeg kola i novog derbija?

Davor Konjević: Nadamo se da ćemo se spasiti i jedni i drugi na vrijeme. Nažalost, nama je dosta utakmica otišlo na jednu loptu i nismo imali sreće, ali nadam se da će nam se to vratiti kroz vrijeme. S obzirom da nam slijedi lakši raspored u nastavku sezone sigurno ćemo doći do više pobjeda.

Mauro Veljačić se nadovezao: Jednoj i drugoj ekipi je bilo dosta zeznuto. Domaće utakmice igrali smo protiv jačih ekipa tako da nije bilo lako.

BasketaRI: Što biste rekli o vašim osobnim izvedbama ove sezone?

Davor Konjević: Ja i Mauro imamo dobre sezone i možemo samo biti zadovoljni. Još da je koja pobjeda došla na račun ekipe bilo bi bolje, ali što se tiče nas samih, mogu biti zadovoljan.

Mauro Veljačić: Isto, slažem se. Mislim da obojica imamo dobre sezone, samo je najbitnije da ostanemo konstantni. Da ne padnemo s drugim dijelom. jer automatski će nam ekipe pasti, pošto smo nosioci. Nastojat ćemo zadržati konstantu i potruditi se do kraja, kakav god bio rezultat.

BasketaRI: Što se tiče ostanka u klubovima sljedeće sezone, kakva su vaša razmišljanja?

Davor Konjević: Vidjet ćemo što će biti. Naravno da je želja napredovati i ići u neku veću sredinu, ali to ćemo vidjeti tek kad sezona završi. Bitno je da bude bez ozljeda. Probat ćemo zadržati neku stalno razinu.

Mauro Veljačić: Još je rano. Za to ćemo tek vidjeti tek u osmom mjesecu i kasnije kada se traže novi igrači.

BasketaRI: Kakva je situacija oko transfera novih igrača? Škrljevo je dovelo i novo trenersko ime, Damira Rajkovića.

Davor Konjević: Vjerojatno će se pojaviti neko novo ime, priča se da bi čak i Štemberger mogao doći, ali nije još sigurno. No, sigurno će se tražiti jedan igrač na visokoj poziciji. O imenima ne mogu govoriti, ali bit će neki iskusni igrač.

Što se tiče trenera, on je dosta iskusniji od Bujasa. Odmah je striktno postavio ciljeve koje želi postići. Postavio je i hijerarhiju u ekipi – tko odlučuje u napadima i tko bi trebao preuzeti inicijativu kad je potrebno. Puno se bazira na obrani i obrambenim principima. Želja mu je da smanjimo broj primljenih poena, što smo i uspjeli. Radi jako dobar posao zasad.

Mauro Veljačić: Mislim da je već potpisao za nas Dino Šamanić, popularno zvan Rak, dijete kluba (gromoglasni smijeh 🙂 ).Čini se da će i Jasmin Perković potpisati, klub je u pregovorima s njim. Ja se nadam da hoće jer je on bio jedan od nositelja Škrljeva prošle sezone, pojačanje je pod košem i daje opciju više u napadu.

Blitz pitanje –  Da vam sad dođe ponuda iz Kine, biste li ju prihvatili?

Mauro Veljačić : Zašto ne? (smijeh). To bi kao prvo klub morao odlučiti. Pravu odštetu bi morali platiti (smijeh). Ugovori su na cijelu sezonu, sve je na klubovima. No teško bi bilo tamo otići s obzirom da je daleko od doma. Trebalo bi isprobati. Ali tamo više idu NBA igrači, koliko sam ja čuo.

Davor Konjević:  Isprobao bi. No oni ne mogu imati ni toliko stranaca, imaju svoju kvotu domaćih igrača koji možda ne odgovaraju kvalitetom, ali moraju igrati.

Došlo je i vrijeme da raspravimo o velikom sutrašnjem derbiju.

BasketaRI: Što mislite o svojim suparnicima u sutrašnjoj utakmici?

Davor Konjević: Mislim da se tu manje-više sve zna. Većina nas je igrala zajedno ili međusobno već više puta. Nema tu mjesta za puno iznenađenja. Jedni i drugi smo dobro proučili protivnika i znamo koje su njihove slabije strane. Domaći teren će nam biti velika prednost. Nadam se da će moja ekipa to iskoristiti i doći do pobjede.

Mauro Veljačić: Škrljevo ima dobar roster, jaki su na vanjskoj liniji. Bit će teška utakmica, pogotovo jer je na njihovom terenu. Atmosfera će biti super, nadam se da ljudi nisu otišli na skijanje (smijeh). Nadam se odličnoj utakmici jer se radi o pravom derbiju.

Konjević se ubacio: Tamo mogu otići samo na boćanje 😉

BasketaRI: Kako je igrati protiv toliko prijatelja?

Mauro Veljačić: Pa kad smo igrali prošle sezone, stekneš dojam odjednom da je trening jer smo prije stalno tako igrali zajedno. To se na terenu sve zaboravi, bez obzira tko je na drugoj strani. Kad se završi utakmica, opet se zaboravi i prebaciš se na staro.

Davor Konjević: To je dodatni motiv i daje posebnu draž. Možda i bude nekih iskrica, ali to se nakon utakmice sve zaboravlja.

BasketaRI: Što mislite o vašem matchupu sutra?

Davor Konjević: Što se tiče Kvarnera, tu su Kalpić , Kučan i Barnjak. Malo mlađi dečki, kojima je ova prva sezona gdje imaju malo veće uloge. Igrali smo već jedno protiv drugih zadnjih godina, tu nema puno tajni. Svi su dobri šuteri, bit će potrebno odigrati dobru obranu.

Mauro Veljačić: Pa, meni su na poziciji Palčić i Williams. Na početku je Palčić imao veću minutažu, ali sad se to promijenilo pa je Williams dobio više prilike. Palčić je dobar defanzivno tako da tu vidim prijetnju. Williams je pak kreator i tu će se morati pomučiti više u obrani da bi to spriječio. Bit će teško jer su oboje u dobrom ritmu.

BasketaRI: Tko bi u ekipi mogao sutra preuzeti najveću odgovornost uz vas?

Davor Konjević: U zadnja dva kola Williams je dobar, ali svatko može dobro odigrati. Sve su to dobri i kvalitetni igrači. Samo je pitanje dana kada će netko drugi iskočiti.

Mauro Veljačić: Mislim da bi Kučan i Kalpić mogli iskočiti. Počeli su u zadnje vrijeme stvarati više prednosti u igri, kreirati za sebe te mislim da bi njih dvoje mogli pomoći.

Za kraj, ovaj košarkaški duo nam je odao jednu informaciju vezanu uz Šimu Olivarija, bivšeg igrača Kvarnera.

Davor Konjević: Priča se da ga obje ekipe traže. On se još dvoumi. (smijeh)

Mauro Veljačić: Ja bi volio da Olivari igra za nas, no operirao je koljeno te je zasad odlučio da prestaje igrati košarku.

Sutra, 19:00, dvorana Mavrinci. Očekujemo vas tamo!

Ubrzo slijedi i drugi dio intervjua, u kojem smo prošli razne košarkaške teme, tako da budite spremni!