Škrabotine jednog dinosaura: Šesti dan EuroBasketa – situacija se “bistri”

Jučerašnjim prometnim danom sa 12 utakmica polako se rasvijetljava situacija u skupinama. Od 16 sudionika osmine finala praktički ih je poznato već 14. Ostalo je za vidjeti da li će  grupi A proći Grčka ili Poljska, te u grupi B Gruzija ili Ukrajina.

Grci su najveće razočarenje turnira. Porazom od Finske doveli su se u situaciju da im je upitan i prolazak dalje u osminu finala. Odlaskom Spanoulisa (a još prije i Diamantidisa, a od ove sezone i Zizisa) Grci su izgubili „leadership“. Kako to da Printzezis, Papanikolau, Mantzaris i ostali tako dobro izgledaju u Olympiacosu, a ovdje se ne mogu sastati sa igrom? Jednom riječju, fali im Kill Bill, igrač koji je u stanju sam preokrenuti i zaključiti utakmice. Sa izostankom Antetoukumpa izgubili su i toliko potrebnu agresivnost, pa je sve ostalo na Kostasu Sloukasu, koji je odličan igrač, ali teško može sam. Njihovi najiskusniji igrači Bourusis, Calathes i Printzesis djeluju nezainteresirano.

Poljaci su, s druge strane, bez obzira na 3 poraza, ugodno iznenađenje. Nakon što su nesretno izgubili od Finaca, dugo su u konopcima držali Francuze. Poljaci imaju dobre šutere, dobro trče (kad im ne igra Karnowski) i imaju širinu, te se ne bih iznenadio kada bi skinuli Grke. Danas će biti zanimljivo vidjeti što mogu Slovenci protiv Francuza, koji u „post-Parkerovoj“ eri uopće ne izgledaju uvjerljivo. Odlučiti će dvoboj vanjskih linija, Francuzi su ispod koševa, ipak, atletski bolji, ali Dragić i Dončić izgledaju bolje nego De Colo i Fournier.

U B skupini Gruzijci moraju dobiti Talijane da ne bi morali čekati Izrael protiv Ukrajinaca, a kako Izraelu ni pobjeda ništa ne donosi, to bi bio rizik. Teško će to ići, iako su Gruzijci ovdje pokazali dva različita lica. Talijani puno (previše) ovise o svom vanjskom šutu i vjerojatno će Messina spustiti petorku da bi izvlačio Pachuliju i Shermadinija van reketa, ali morati će onda dobro „giljati“ u obrani, jer će Gruzijci tražiti unutarnju igru. Litva se polako oporavlja od uvodnog poraza od Gruzije i počinje ličiti na ekipu koja će se boriti za medalju. Trio Kalnietis – Kuzminskas – Valanciunas izgleda sve bolje i danas će protiv Nijemaca tražiti prvo mjesto u grupi.

U skupini D kako sam i očekivao Latvija je dobila Rusiju u utakmici preokreta i katastrofalnog suđenja u kojem su u prvom poluvremenu suci izmislili dvije osobne pogreške Porzingisu (i uveli ga u 4 faula), da bi u drugom išli kompenzirati te odluke i oštetili Ruse.Za Latvijce je ovaj puta potegao Janis Timma, jedan strašno koristan igrač, a ovaj puta su (konačno)malko pomogli i igrači sa klupe. Latvijci sutra moraju dobiti Turke da bi išli na 2.mjesto u grupi i tako izbjegli Španjolsku i vjerujem da će to učiniti, jer su dosta kvalitetniji od Turaka, koji se, iako domaćini, muče u svakoj utakmici. Ako se to desi naši će ići na Rusiju (što priželjkujem), ako dobiju Turci, idemo na Tursku (prilika Aci da izliječi svoje traume iz prošlosti).

U našoj grupi se sve zna. Španjolska je prva, mi drugi, Crna Gora će biti treća, najborbenija ekipa turnira Mađari četvrti. Naši su jučer pokazali najbolju utakmicu na turniru, nije bilo dovoljno. Ali definitivno, desilo se ono što se trebalo desiti, proigrali su Dario Šarić i Kruno Simon. Aco je složio napadački najkreativniju petorku sa Simonom na playu i kombinacijom Šarić – Bender i petorku koja može najviše preuzimati u obrani, i vjerujem da ćemo ovu petorku još gledati na turniru. Ključno u toj petorci je da se potuku na skoku, jer bi nedostatak mišića mogao biti hendikep. Igra koju su jučer pokazali naši reprezentativci je ogled kako se moraju postaviti u utakmicama koje (nadajmo se) slijede.

Photo by: FIBA