Škrabotine jednog dinosaura: San Antonio Spursi – naj franšiza NBA lige

Doigravanje NBA lige na samom je vrhuncu. Igraju se finala konferencija: Boston je završio posao sa Washingtonom u 7 utakmica i kreće u finalnu seriju sa Clevelandom, dok na Zapadu imamo veliko finale Golden State Warriorsa i San Antonio Spursa. Očekivano, Golden State Warriorsi su veliki favoriti za finale, ali košarka San Antonio Spursa ponovno ostavlja bez daha.

San Antonio Spursi su za pojmove NBA lige relativno mlada franšiza, u NBA-u su od 1976. godine. Iako su i prije 90-tih imali dosta uspjeha i bili česti sudionici play-offa (vrijeme koje je obilježio sjajni krilni igrač George „Iceman“ Gervin), pravi uspjesi kluba započinju dolaskom Davida „Admirala“ Robinsona i osobito dvojca Tim Duncan – trener Gregg Popovich. U periodu od 1997.godine do danas Spursi su osvojili 5 titula i nisu nijednom propustili doigravanje. Također su uglavnom bili na preko 50 pobjeda u sezoni.

Međutim, ono što ih je izdvojilo i izdvaja od ostalih NBA franšiza je filozofija igre, draftiranje igrača i slaganje ekipe, kao i odnosi koji vladaju unutar ekipe i stručnog stožera. Sve naravno kreće od trenera Gregga Popovicha koji je jedan od najdugovječnijih trenera u ligi. Karizmatičan lik, koji očito uspostavlja sjajne odnose sa svojim igračima, koji ima talent za pronalaženje anonimnih igrača na draftu ili čak van njega, izgradio je sustav u kojem dominiraju povjerenje, nesebičnost i komunikacija svih članova ekipe. Na jednoj klinici pitali su ga o filozofiji rada u Spursima, a on je odgovorio: „ Mi smo brutalno iskreni jedni prema drugima.“ To je primjetno i u njihovoj igri. Uvijek će se tražiti najbolje postavljeni igrač, ekstra pas nije iznimka, nego pravilo, poštuje se hijerarhija unutar tima, ali se unutar jedne utakmice traže i koriste prednosti u odnosu na protivnika.

San Antonio je zadnjih 20-tak godina imao toliko uspjeha da je normalno da nije imao mogućnosti visoko birati na draftu. No, usprkos tome uspjeli su iznjedriti jednog Tony Parkera, Manu Ginobilija, Kawhija Leonarda ili sasvim solidne igrače poput Patty Millsa ili Dannyja Greena. Ove su godine izmislili Jonathona Simmonsa, čovjeka koji uopće nije bio na draftu i dali priliku igraču iz minornih liga Dewayneu Dedmonu. Nije slučajno (koliko god neki mislili da je to hendikep) da Gregg Popovich u svoju ekipu uzima puno veterana, kao i europskih i ostalih neameričkih igrača. Nije samo stvar u iskustvu koje ti igrači imaju. Mislim da je Gregg svjestan da igrači u poznijim godinama, kao i oni koji dolaze iz Europe imaju manje naglašen ego nego igrači koji dolaze kao velike zvijezde sa sveučilišta ili iz neke druge NBA ekipe, i spremniji su prihvatiti način igre, odnosno prilagoditi se momčadi, ne očekujući da se momčad prilagodi njima. Znakovito je da je prvi asistent Popovicha jedan od najboljih europskih trenera svih vremena Talijan Ettore Messina, kao i da je Popovich prvi trener koji je u svoj stručni stožer uvrstio ženu, bivšu WNBA igračicu Becky Hammon.

Spursi su savršeni primjer kako različitosti mogu obogatiti sustav, ako postoje dobri međuljudski odnosi ( ta kemija koja se toliko često spominje u sportu) i povjerenje.

Spursi sigurno nisu najtalentiranija ekipa NBA lige. Oni sigurno nisu ni atletski najmoćnija ekipa. Ali, način na koji su razmotirali Houston Rocketse u 6 utakmici (bez Kawhija Leonarda), način na koji su odigrali prvo poluvrijeme u prvoj utakmici protiv Warriorsa u Oaklandu (do ozljede Leonarda) je fascinantan. Uključiti rookieja Murraya u ozbiljnu rotaciju, dati minute mladom Kyle Andersonu, dati Simmonsu rolu jednog od najbitnijih igrača u ekipi, a opet ne izgubiti svoj način igre, timske na oba kraja terena, to mogu samo Spursi i Popovich. Spursi su nada svima nama trenerima koji nemamo uvijek najbolje i najtalentiranije igrače, onim trenerima koji ljudske kvalitete, povjerenje i odnose smatraju preduvjetom za stvaranjem dobre ekipe i dobrih rezultata, pa ako ne i najboljih rezultata, onda barem uživanja u treninzima i natjecanjima.

I zato su San Antonio Spursi naj franšiza NBA lige…i vjerujem takvi će ostati još dugo vremena.