Škrabotine jednog dinosaura: Peti dan EuroBasketa

Peti dan Eurobasketa donio nam je utakmice u skupinama C i D.

U skupini D su najprije Latvijci dobar dio utakmice „razbijali“ Veliku Britaniju tricama, prodorima i Porzingisom, da bi se njihov trener Bagatskis odlučio malo poigrati sa rezervnom petorkom i zamalo doveo pobjedu u pitanje. I inače je kod Latvije ogroman rascjep između sjajne prve petorke sa dva playmakera Streilniksom i Dairis Bertansom (obojica su prodorni i sa dobrim šutem),svestranim krilom Janisom Timmom, paklenim šuterom za 3 poena Davisom Bertansom (jučer 7/8 trice), te, naravno, programiranim MVP-em turnira Kristapom Porzingisom koji stvarno djeluje moćno, i druge petorke bez centra i sa dva šutera na zalazu Blumsom i Janičenoksom. Latvijci su, po meni, legitiman kandidat za medalju, i strašno me zanima njihov današnji susret sa Rusijom.

Rusi su teže od očekivanog dobili Belgijance, ali je dojam da se nisu previše trošili. Inače, kod njih će puno ovisiti o postotku šuta za 3 poena i koliko će Šved htjeti surađivati sa svojim suigračima u daljnjem tijeku turnira. Osobno bih, iako svi govore kako bi ih rado izbjegli, volio da Hrvatska u osmini finala igra protiv Rusa. Na kraju Srbi su savladali Turke u utakmici u kojoj su Turci stalno stizali i smanjivali petorku, te na kraju pronašli Meliha Mahmoutoglua koji se nije baš naigrao za Fener ove sezone, pa mu je ovo prava pozornica na kojoj može pokazati svoje šutersko umijeće (slično vrijedi i za Korkmaza i Erdena koji imaju veću minutažu u reprezentaciji, nego u klubu). Međutim Srbi imaju ultimativnog killera u Bogdanu Bogdanoviću, koji može biti samozatajan tri četvrtine, ali se gotovo uvijek probudi kada treba da isporuči svoju kvotu koševa. Srbima je pak najjače oružje obrana (koja nije funkcionirala zadnju četvrtinu protiv Turske), doduše bez Marjanovića, koji joj je svojom sporošću uteg, te brza tranzicija i protok lopte koji je, poslije Španjolaca, najbolji na prvenstvu.

U skupini C nova lagana pobjeda Španjolaca i po meni, očekivana pobjeda Mađara nad oslabljenom Češkom. Adam Hanga je odigrao veliku utakmicu, uostalom riječ je o stvarno jako dobrom igraču, a Vojvoda, koliko god divljao, uvijek postigne poneku tricu u trenutcima kada se utakmica lomi.

Naši su slavili protiv Crne Gore nakon što su nestvarno dobro otvorili utakmicu. Međutim, svi koji se bave trenerskim poslom znaju koliko je ulazak u utakmicu sa npr. 15:0 varljiv. Malo opuštanja i protivnik je tu, počinješ rotirati igrače i izgubiš ritam. Ipak, naši su izvukli utakmicu, u kojoj je ponovno bilo dosta grešaka, ovaj puta i trenerskih (sorry Aco). Nejasno je zašto je Tomas toliko prosjedio u zadnjoj četvrtini, kada je bilo evidentno da je potpuno ukočio Ricea, koji se kasnije kada su ga preuzeli drugi igrači potpuno razigrao.

Treba reći da se većina naših igrača koja je slabije odigrala prve dvije utakmice digla – Šarić, Ukić, Žorić, Planinić, samo još uvijek čekamo Krunu Simona, koji igra ispod svog renomea, a koji je jako važan igrač za našu reprezentaciju.

Nadam se da će atmosfera u našim redovima biti dobra, da će popustiti ta (nepotrebna) nervoza, jer je to ključ za eliminacijsku(e) utakmicu(e). Ono što mi se nije svidjelo je izjava Roka Ukića poslije utakmice sa Rumunjskom. Roka jako cijenim zbog njegovih ljudskih kvaliteta i toga što je uvijek bio na raspolaganju repki, kao i što je uvijek bio samokritičan prema svojoj igri. Ali, on mora znati da je playmaker kotač oko kojega se vrti igra ekipe.

Od 1996.pa sve negdje do pred par godina mi smo na toj poziciji imali vrlo talentirane i kvalitetne igrače (Mulaomerović, Zoran Planinić, Ukić, Popović, bio je tu i naš Riječanin Davor Kus, ali on nije imao status kao ova četvorka), ali isto tako i igrače sa (pre)naglašenim egom, koji nisu uspjeli homogenizirati ekipu i voditi je u pravom smjeru. Malo je i smiješno da su na tim pozicijama manje kvalitetni igrači skoro više doprinijeli medaljama i rezultatima, nego navedeni (Alanović, Gregov, Marić). I sada je, realno, rezultat u igri kvalitetniji kada je u igri Marko Popović, te bi zato Ukić ipak mogao pregrmiti to što sjedi 15 minuta, pa uđe hladan u igru i dati ono što je i davao na zadnja 2-3 natjecanja, energiju, obranu i minimum izgubljenih lopti.

Sutra je dugačak dan sa 12 utakmica, nakon kojega će mnoge stvari biti jasnije, osobito u skupini D gdje igraju Rusija i Latvija, te Turska i Belgija, dok su u ostalim skupinama ključni mečevi između Finske i Grčke, te Italije i Njemačke, Izraela i Gruzije.

Photo by:FIBA