Škrabotine jednog dinosaura: Komentar na početak EuroBasketa 2017

 

I evo, krenulo je. Gledajući usko, samo našu reprezentaciju, onako kako sam i mislio. Ne pijem apaurine, jer da ih pijem uz našu košarkašku repku već bih bio teški ovisnik…Mučenje do besvijesti, zagrađivanja i skoka nigdje, a kada nema toga nema ni kontri, nema ni Šišijeve lepršavosti, ni Bogdanovićevih trica iz tranzicije. Iako sam po prirodi pesimist, ni uoči prvenstva nisam baš bio veliki optimist.

Ponekad me nerviraju opaske tipa – naši su u grču, protivnik igra rasterećeno, ne ide, pa ne ide i slično… Budimo iskreni, u ovom sastavu najviše fali kvalitete, i zato toliko ovisimo o Bogdanoviću i Šariću, a Šiši je danas bio loš na oba kraja terena. Nadam se, i mislim da takvu igru više neće ponoviti. Pohvalio bih Tomasa, koji je bio vrlo dobar, i javno se ispričao Marku Popoviću, jer sam u analizi rekao da bi njegova obrana mogla biti problem, a kad tamo, on bio najagresivniji i jedini sprječavao ulaze u pick’n roll igru. Nažalost, dramatično nam nedostaje Žižić (pa i Zubac), jer realno Žorić usprkos svom trudu više ne može.

U ostalim susretima potvrdilo se: svaka repka, pa i one slabije imaju jednog (ili dvojicu) ekstra-igrača i ključ je koja će reprezentacija imati raspoloženiji ostatak ekipe. Dakle, Schroder, Dragič, Bogdan Bogdanović, Porzingis, Satoransky, Šved,Caspi…Samo je pitanje tko će im se (i da li će) priključiti.

Jedini koji su opet “široki” su Španjolci, bez obzira na dosta izostanaka. I zato su još uvijek prvi favoriti prvenstva.

Za mene niti Gruzija, niti Finska nisu (pre)veliko iznenađenje. Godinama su već tu negdje, imaju dobre igrače, stvoren sustav igre koji im odgovara i 2 fantastična igrača. Toko Shengelia je nevjerojatan atleta, jedna od najbržih i najpokretljivijih četvorki u Europi. Problem mu je konstanta, koju u klupskoj sezoni teško postiže, opterećen ozljedama nije uspio stvoriti onakav status u europskoj košarci kakav obzirom na svoj talent zaslužuje.

Sa druge strane javlja se pitanje, da li svjedočimo igraču koji će biti nasljednik velikog Dirka Nowitzkog? Lauri Markannen ima potencijal da to postane. Izrazito mekana ruka, košarkaška inteligencija, solidne fizičke predispozicije i činjenica da ima želju da svoje suigrače učini boljim i da radi sve što treba da njegova ekipa uspije – ovaj momak biti će (uz Porzingisa) slijedeća velika europska zvijezda u NBA ligi.

Dakle, neizvjesno, čupavo, uzbudljivo – i tako svaki dan sve do finala.

Photo by: FIBA