Škrabotine jednog dinosaura: CSKA – europski San Antonio Spursi

Europski klupski prvaci, moskovski CSKA i ove godine suvereno brodi kroz Euroligu i VTB ligu. Iako su nakon uvjerljivog starta, gdje gotovo da nisu mogli izgubiti utakmicu, ubilježili nekoliko poraza, još uvijek izgledaju moćno. Uz Real, Fenerbahče i Olimpijakos izgledaju kao siguran „zicer“ za Final Four u Istanbulu.

Njihova moć (osim, naravno, financijske) ogleda se prije svega u širini i kvaliteti rostera, ali i u kvaliteti vođenja i igre, pogotovo u napadu. Ekipa CSKA vrvi iskusnim igračima koji su na vrhuncu svoje zrelosti, svjesni da je najjači igrač ekipa, koja dobro posložena i uigrana, vrijedi više od zbroja individualnih vrijednosti pojedinaca. Trener Itoudis očito ima odličan odnos sa igračima. Kod nijednoga od njih nećete primjetiti nezadovoljstvo, igrao on 3 ili 33 minute, svi se nekako doimaju smireni i uvjereni u ono što rade. Igra u napadu im je jednostavna, svodi se na pick igru Teodosića ili de Coloa koji stvaraju prednost i realiziraju je sami ili tražeći najbolje postavljene suigrače. Protok lopte i tzv. prebrojavanje (dodavanje do onoga igrača koji je sam) je perfektno, a budući da su svi igrači na pozicijama od 1-4 odlični šuteri, samo je pitanje ulaze li toga dana svi šutevi ili ne. Ako ulaze, onda je CSKA na oko 100 poena u napadu.

Obrambeno možda nisu toliko jaki (realno, tu im je najslabiji igrač Teodosić kojega obično protivničke ekipe „gađaju“, ali i on je zadnjih sezona podigao svoju obrambenu razinu), ali obrambena kvaliteta im se očituje prije svega u visokoj liniji koja je u stanju preuzimati i čuvati protivničke vanjske igrače (Hines, Hrjapa, Kurbanov, Voroncevič).

Hijerarhija ekipe je utvrđena. De Colo i Teodosić imaju sve ovlasti u igri, i njima se toleriraju poneki ishitreni šutevi ili izgubljene lopte. Međutim, obojica  dominiraju i jedan su od najboljih bekovskih tandema zadnjih godina. De Colo je najbolji prodor igrač u Euroligi i igrač koji najbolje iznuđuje osobne pogreške protivnika (obzirom da slobodna bacanja šutira 90% to je važna činjenica). Teodosić je već godinama najbolji asistent u Euroligi (svaka njegova asistencija je malo remek-djelo), ali i jedan od ponajboljih „clutch“ šutera za 3 poena.

Trio Amerikanaca u ekipi CSKA (Higgins, Jackson i Hines) ultimativni su timski igrači, koje ne zanima vlastita statistika, nego način na koji mogu pomoći svojoj ekipi, pri čemu je Hines dokazani pobjednik (naslovi prvaka Eurolige sa Olimpijakosom i CSKA).

 Iskustvo im daju Hrjapa koji je all-round igrač, dobar u svim fazama igre i jedan od najboljih dodavača u Europi na poziciji 4, Voroncevič, odličan šuter za 3 poena, Fridzon, veliki borac i igrač zadatka, te Kurbanov, svestrano krilo moćnog fizičkog izgleda, podjednako dobar u igri unutra i izvana. U ekipi CSKA čak i igrači koji ponekad ostaju izvan kruga 12 koji se skidaju za utakmicu, kada igraju izgledaju kao starteri, a to bi i bili u većini ekipa VTB lige (Antonov,braća Kulagin, Freeland).

Ono što me najviše fascinira, je ipak, ta timska košarka i međusobna komunikacija, kojom najviše podsjećaju na San Antonio Spurse u NBA ligi. Možda nisu atraktivni kao Real Madrid ili čvrsti kao Fener, odnosno Olimpijakos, ali svakako imaju sve argumente da budu favoriti za novu titulu prvaka Eurolige.

Photo: eurobasket.com