Rusija svladala Grčku za povratak u 4 najbolje reprezentacije Europe!

Malo tko je očekivao da se Rusija vrati na europski vrh na ovome prvenstvu, ali nakon pobjede nad Hrvatskom, uspjeli su isto i u susretu protiv Grka te prošli u polufinale EP-a.

Grčka je krenula bolje u susret, efikasnije od Rusa čije su glavne adute igrači Kostasa Missasa dobro pritiskali u obrani. +7 Grci imaju nakon 10 minuta, a onda kreću još jačim tempom. Na krilima šuterski raspoloženih Calathesa i Printezisa otišli su Grci i na +13. Dobar posao radili su momci s juga Europa na Shvedu, koji je šutirao 1/7 u prvom poluvremenu i nije se mogao razmahati kao u utakmici protiv nas. Ipak, Mozgov je s 11 poena držao Rusiju na pristojnom odmaku, a Grčka ide s 37:31 na odmor.

Printezis je krenuo u nastavak s dvije trice, Shved se činio nervoznim te se činilo i da ide sve na mlin Grka koji su ponovno uspjeli doći na dvoznamenkastu prednost. Ipak, kad je Calathes izašao van u 26. minuti, Rusija to koristi te poenima Shveda, Vorontsevicha i Kulagina dolaze samo na -2, razlikom s kojim se ide i u zadnju četvrtinu. Bek Himkija vratio se krajem treće dionice u formu iz utakmice s Hrvatskom te brzinski ubacio 13 poena, a njegov pravi ulazak u susret značio je nevolje za Grke.

Imali smo reviju slobodnih bacanja na početku tih posljednjih 10 minuta, a to je pogodovalo preciznoj ekipi Sergeya Bazarevicha koja je nakon poena Kulagina i Shveda zakucavanjem Mozgova otišla na +7 – njihovu daleko najveću prednost, ali u daleko najvažnijem trenutku. Calathes je morao držati Grčku tada da Rusi ne otiđu, Bourousis je pogodio dva bacanja za -2, ali onda kad se pružila prilika za preuzimanje vodstva Calathes nije mogao pogoditi.

Zato je Khvostov 44 sekunde prije kraja pogodio veliku dvicu za +4(70:66). Bourousis je ponovno probao biti spasitelj, ali nije mu prošlo polaganje. Khvostov je s druge strane bio pravi heroj – pogodio je bacanje za +5, promašio drugo, ali onda uhvatio skok i Fridzonu dao priliku da zabije novo bacanje za 72:66. Calathes je onda pogodio tricu za -3, ali bilo je kasno jer je Rusija sve rutinirano riješila i upisala pobjedu 74:69. 

Alexey Shved je loše ušao u ogled, ali poslije sve nadoknadio i završio utakmicu s 26 poena, 5 asistencija i 3 krađe. Timofey Mozgov imao je 15 poena i 10 skokova u velikoj pobjedi Rusa. Nick Calathes oprostio se od prvenstva partijom od 25 poena, 7 asista i 5 skokova.

Photo by:FIBA