Riječka igrališta: Uvod, Kantrida i Zamet

Prije svega, kratki uvod. BasketaRI kreću s ciklusom košarkaških igrališta u Rijeci- prezentirat ćemo svako (bar se nadamo!) igralište u želji da Vas upoznamo s onima za koje možda niste znali, podsjetimo neke na radost uživanja na njima i potaknemo na što više aktivnosti na vašem najbližem ili pak onom koje Vas je zaintrigiralo najviše. Također napominjemo da, iako ćemo obraditi isključivo košarkaška igrališta, želimo zaista vidjeti više ljudi koji se bave bilo kojim sportom na mjestima koje smo obišli posljednjih mjeseci.

Obilazak igrališta bio je zanimljiv, ali i zahtjevan pothvat. Prvo bi trebalo biti jasno kojim područjem ćemo se baviti u ovoj rubrici.Da, radi se o Rijeci, ali svjesni smo da većina ne zna do kraja točne granice našeg grada pa smo se na kraju poslužili trenutnom kartom mjesnih odbora sa stranica Grade Rijeke kao pokazateljem administrativnih granica našeg grada.

mapa-mo

Službene granice možda ne pokazuju u cijelosti doživljaj Rijeke za neke stanovnike, ali ipak ih smatramo najrelevantnijim izvorom.

Nadalje, Google Earth i Street View, koliko god odlični i brzi načini za pregled teritorija bili, nisu do kraja pouzdani, a vjerujem da je svima jasno da prolazak kroz baš svaki kutak našeg grada nije toliko realan. Zato vas kroz svo vrijeme našeg ciklusa pozivamo da nam ukažete ako smo na određenom području propustili neko košarkaško igralište.

I eto, putovanje počinje. Od mjerenja terena pomoću komadića drveta pa sve do pješačenja na 35 Celsiusa u hladu, trudili smo se bez obzira na okolnosti otkriti što više terena. Nadamo se da ćete uživati, a sve kreće sa zapadom grada- Kantridom i Zametom.

P.S: Toliko o kratkom uvodu

Kantrida i Zamet

IgralištaDužinaŠirinaSlobodno bacanjeSredišnja tricaKutna tricaCrta ograničenja
OŠ Kantrida22,86 m13,83 m4,20 m6,25 m6,13 m3,65 m
Marčeljeva Draga26,00 m14,00 m4,20 m6,37 m6,10 m4,90 m
SKC Zamet28,00 m14,50 m3,90 m6,03 m5,95 m3,58 m
Ul. Petra Jurčića25,20 m10,00 m4,50 m--3,60 m
Ulica Braće Cetina------

OŠ “Kantrida” – Vaša dva urednika žive u blizini navedene osnovne škole pa je logično misliti da smo s ovim igralištem i krenuli u obilazak. Bili biste u krivu. Naše igralište je na red došlo puno kasnije, zahvaljujući našoj “lako ćemo, blizu je” logici.

Fun Fact: Uz mjere opisane u tablici trebate još znati da je standardna visina obruča u Rijeci 3,05 m.

Teren se diči dvama starim koševima, gdje se jedan čini ipak malo viši od drugoga. Trica se na nekim mjestima ne vidi, pa je vrlo lako zabiti dvicu umjesto trice što može izazvati vrlo žustre rasprave kod domaćih haklera. O kvaliteti table koja je iz prapovijesnog doba bolje da ni ne pričamo, ali ona je nažalost veliki minus ovog igrališta. Što se tiče ograde, nadamo se da ste osigurani jer žice vire na sve strane. Ne čini se primamljivo ? No naravno nije sve tako loše. Ovaj teren ima jednu sjedeću tribinu s kapacitetom od cca. 100 ljudi, a bez obzira na sve nedostatke, on ima posebno mjesto u našim srcima, kao što bi i svakome hakleru njegovo obližnje igralište bilo drago. Igralište ima dva koša na kojima možete loptati pod obručima i to je ono najbitnije.

os-kantrida

Na kraju, svakom igralištu dat ćemo ocjenu. Kriterij je nastao na temelju prosjeka svih igrališta koje smo obišli, a tu smo na koncu morali biti objektivni i dati terenu kraj O.Š Kantrida ocjenu 4 koševa od ukupnih 10.

Marčeljeva Draga – Ovo igralište smješteno na samom zapadnom rubu našeg grada bilo je prvo koje smo posjetili. Možemo reći da je od samoga početka postavilo visoki standard. Bili smo kao mala djeca u slastičarnici. Vidjeli smo ocrtani teren, koševi su bili stabilni, a tek table – sve u svemu odlično igralište. Možete dovesti i svoje najmlađe te dok se vi igrate “Amerikanca”, oni mogu uživati u obližnjem parkiću. Ima jednu sjedeću tribinu, gdje stane cca. 80 ljudi. Ako vaš đir nije sjedenje za vrijeme utakmica lokalnih majstora, imate mogućnost gledanja tih istih s povišenih lokacija, gdje možete izvjesiti vaša navijačka obilježja iako bi godilo i češće košenje raslinja iznad samog terena. 

Legendary fact: Košarkaš Škrljeva, Dino Stipčić, pogodio je 115 slobodnih bacanja zaredom na ovom igralištu!

marceljeva-draga

Međutim, par stvari sprječava ovo igralište od licence izvrsnosti. Prva od njih je pomalo neravan teren što onemogućava potpuni užitak. Drugi problem su golovi za futsal koji se nalaze na istome mjestu kao i polovina prostora za košarku te mogu stvoriti vruću atmosferu između obožavatelja ova dva sporta.

Sve to nas dovodi do završne ocijene 8 koševa od sveukupno 10.

SRC “Zamet” – U blizini dvorane Zamet gdje domaće utakmice igra Kvarner 2010 smjestio se sportski kompleks Zamet, uključujući i naše novo igralište. Odmah na početku, morate znati da ovo nije vaše svakodnevno igralište. Crte terena idu pomalo ukoso, a i mrvicu je nejasno zašto na ovom prostoru širina samog terena nije veća, ali opet, nitko vas ne sprječava da igrate i izvan samih dimenzija. I da, jedna tabla će vas odgovoriti od igranja košarke dok će vas druga vratiti u život. Ujedno, ne preporučamo zakucavanja osim ako ne želite biti kao Shaquille O`Neal i lomiti konstrukcije.

src-zamet

Sad nešto pozitivnije. Površina terena je sasvim dobra te su linije dobro ocrtane. Iako nema tribina, ovo igralište nudi putić s kojega možete promatrati vaše prijatelje. Kao što je spomenuto, ovo je samo dio kompleksa koji osim košarke nudi nogomet, boćanje itd. Ne gledajući cijeli kompleks, košarkaško igralište je zaslužilo ocjenu od 6 koševa od mogućih 10.

Ul.Petra Jurčića – Obiteljska atmosfera nas je dočekala na igralištu Petra Jurčića. Mame, tate, djedovi, bake i djeca uživali su u svemu osim u košarci na ovom košarkaškom igralištu, no bili smo zadovoljni vidjeti kako netko provodi vrijeme na ovom mjestu. Iako smješteno u lijepom okružju, igralište samo po sebi nije briljantno. Jedna tabla je solidna, ali druga nije više u radnom stanju. Crta za tricu nema, jednostavno rečeno, ali se zato misteriozni junak potrudio kredom iscrtati magičnu plavu liniju, koja je udaljena točno 5,60 metara od koša.

petra-jurcica

Ograda je sasvim solidna te se čak ne morate bojati gurnuti vašeg protivnika u nju. Teren je prolazan,a njegove dimenzije odlične su za igru Mini Basketa. Obližnja stabla dosta dobro će vas sakriti od vrućina, a za vrijeme lokalnih derbija, ovo igralište može primiti cca. 85 gledatelja. Najvjerniji navijači mogu začiniti atmosferu s obližnjih puteljaka i stabala dok u VIP smještaju mogu pak uživati stanari obližnjih stambenih zgrada. Također, ovaj mini-kompleks rekreacije i zabave nudi nogomet i aktivnosti za najmlađe. Naša zaključna ocjena za igralište Petra Jurčića je 6,5 od 10 koševa.

Ulica Braće Cetina-Volite košarku, ali niste socijalni? Onda je ovo igralište s jednim košem savršeno mjesto za vas. Takozvano “dnevni boravak” igralište pružit će vam mogućnosti brušenja talenta daleko od očiju javnosti. Međutim s vremena na vrijeme, moguće je da će vas nogometaši potjerati jer se golovi također nalaze na terenu. S obzirom na izgled, tabla je odlična, a spomenimo da se tri igrališta na Zametu nalaze u neposrednoj blizini, naime 1o-ak minuta hoda dovoljno je da napravite dnevni đir po ovim terenima.

brace-cetina

Ako vam dosadi samo šutiranje na igralištu u Ulici Braće Cetina, imate mogućnost s gornje strane skakati na sam koš i ostvariti svoj san svjetske turneje s Harlem Globetrottersima. Za vrijeme pauza, nije na odmet da se zadivite grafitima, ali nažalost ne i linijama koje nisu ocrtane. Sve ove zanimljivosti dovode nas i do zadnje ocjene današnjeg članka, a to je 3 koševa od 5.

Fun Fact #2: Za razliku od onih standardnih, igrališta s jednim košem ocjenjivat ćemo od 1 do 5 koševa. 

I tako smo došli do kraja početnog dijela našeg serijala. Naravno, nemojte shvaćati ozbiljno baš sve što smo napisali – činjenice su iznesene, ali uz malo opušteniji ton. Cijeli ovaj ciklus shvatili smo kao dobru zabavu, pa smo mislili da je to i najbolji način da zainteresiramo za igrališta koja su danas zbog načina života ostala zapostavljena ili pak nestaju zbog drugih potreba. Kao što vidite, igrališta u Rijeci nisu idealna, no gajimo nadu da se i to može popraviti. Za mjesec dana u našem serijalu slijede Srdoči, Grbci i Gornji Zamet, a do tada protegnite noge i oprobajte koš na nekom od navedenih terena.

Photo by: BasketaRI