Riječka igrališta: Turnić i Mlaka

Veljaču otvaramo novim nastavkom Riječkih igrališta. Na tapeti su se ovoga puta našli Turnić i Mlaka.

IgrališteDužinaŠirinaSlobodno bacanjeSredišnja tricaKutna tricaCrta ograničenja
OŠ Turnić24.20 m11.55 m4.10 m--3.67 m
Ul.Franje Čandeka 216.33 m6.30 m----
ETŠ/EIOŠ25.86 m13.30 m4.70 m--3.70 m
OŠ Gelsi------
OŠ Podmurvice24 m13 m----

OŠ Turnić – Daleko od gradske vreve, pronašli smo mir i tišinu u kanjonu Turnića. Jednostavno bezbrižno uživanje – Hakuna Matata. Iako lokacija ostavlja bez daha, isto ne možemo reći za igralište. Osnovne crte postoje, ali nažalost nikad nećete moći reći da ste na tamošnjem basketu zabili tricu. Dok table dostiže vrijeme, jedan obruč više nije mogao držati njihov ritam te je napustio svoju konstrukciju. A kad smo već kod konstrukcija, nismo sigurni ni koliko će one izdržati. Možda još jedno zakucavanje. Međutim, dodatni sadržaji imaju potencijala. Tribine mog primiti do cca. 200 ljudi. Iznad njih se nalazi zona za puk koji je odbio kupiti kartu za lokalnu košaricu, ali da bi se navedeni dvoboj održao, ipak je potrebna renovacija igrališta.

Zato smo sada kroz suze morali dati ovom igralištu 3 od 10 koševa, ali utješili smo se kroz pjesmu.

Dubrovačka ulica – A kraj OŠ Turnić smjestilo se omanje igralište s jednim košem. Tabla i koš vrlo solidni, oznake postojane kao i ograde te vam zaista ne treba puno više za hakl na pola terena. Gostoljubivost u svakom slučaju dokazuje natpis na ogradi nasuprot koša te nemamo zaista previše za zamjeriti ovoj maloj košarkaškoj oazi.

Naša ocjena za ovo igralište je 5 od 5 koševa.

Ul. Franje Čandeka II – Ovo je doslovno džepno igralište. I to kakvo. Najnovija tabla doslovno blješti dok uvježbavate svoje poteze. Crta nema, ali zato imate kvadratiće 😀 , uz koje ćete se ponovno osjećati kao djeca u vrtiću. Ograđeno je visokom zelenom ogradom uz koju nemate straha da će vam lopta pobjeći. Ovo igralište u ovom trenutku jednostavno nema nedostatka. Osim crta, ali nemojte cjepidlačiti jer Franjo vas čeka s još jednim odličnim igralištem nakon onog na Krnjevu.

Uz veliko odobravanje cijelog našeg uredništva, dajemo ovom igralištu 4,51 od 5 koševa.

ETŠ/EIOŠ  – Ovo je vaše prosječno igralište. Dobre table, loše crte, postojana ograda. I stare konstrukcije, gdje je jedna od njih i ograđena od mogućeg rušenja. Moderna košarka ni ovdje ne može zaživjeti jer linije za tri poena nema. Ako želite igrati basket u večernjim satima, možete računati da ćete dobiti malo svjetla od reflektora usmjerenih na nogometno igralište. Ovdje postoji i mogućnost kardio treninga ako vam lopta otiđe niz padine Mlake. Igralište možda ne oduševljava previše, ali sigurni smo da će članovi ETŠ/EIOŠ-a imati što za reći u njegovu obranu.

Konačna ocjena za ovo igralište je 6 od 10 koševa.

OŠ Gelsi – Novi izdanak igrališta s jednim košem je stvarno nešto posebno. Ovo je jedinstvena kombinacija košarke i škole za bicikle i pješake. Upravo zbog toga ovdje vlada potpuna anarhija što se tiče crta te je nemoguće išta izmjeriti. Osim pješačkog prijelaza koji je stvarno lijepo ocrtan. Što se tiče table, bolje da preskočimo tu temu jer vam je sve jasno po slici. No, zato nova mrežica daje dašak optimizma svaki put kad lopta prođe kroz nju. Romantična ograda nalazi se tik iza koša te vam pruža pogled na park Mlaka. Uz igralište su također strateški raspoređene četiri klupice.

Ovo igralište zaslužilo je ocjenu 2,5 od 5 koševa.

OŠ PodmurviceUpozoravamo vas da bi sljedeće scene i riječi mogle biti uznemirujuće. Sačuvali smo najgore za kraj, jer ovo “igralište” nema gotovo niti jedno obilježje igrališta. Prepoznali smo ga jedino zbog konstrukcija i tabli, koje su jadne ostavljene na njemu da trunu. Da bude još gore, te table čak nisu ni iste. Crta nema, radi se doslovno o brisanom prostoru, koje je služilo jedino za parkiranje. I bolje je da ovdje stanemo, jer ne želimo sami sebe cenzurirati. Stvarno se nadamo da će se OŠ Podmurvice potruditi vratiti stari sjaj ovom igralištu kao što su i nogometnom, a mi ćemo se dobro isplakati zasad.

 

A do mogućih poboljšanja ovo igralište će nositi ocjenu 0,2 od 10 koševa.

Ne možemo biti zadovoljni s ovim što smo vam prikazali, ali to vas ne bi smjelo spriječiti da i dalje igrate košarku na Turniću i Mlaci. Hoće li se neki napredak s ovim igralištima dogoditi teško je pitanje na kojeg bismo voljeli čuti pozitivan odgovor, no jedno je sigurno: sljedeći mjesec vam donosimo novi nastavak u kojem ćemo se pozabaviti igralištima na MO Podmurvice i Pehlin.

Photo by: BasketaRI