Riječka igrališta: Sveti Nikola – Krnjevo

 

Došli smo do trećeg nastavka našeg serijala “Riječka igrališta”. Ovog puta uputili smo se na područje mjesnog odbora Sv. Nikola tj. na Krnjevo. 

IgrališteDužinaŠirinaSlobodno bacanjeSredišnja tricaKutna tricaCrta ograničenja
Zametska ulica - - - - - -
Prometna škola26.04 m14 m4.02 m6 m
5.933.67 m
OŠ San Nicolo17.30 m9.66 m4.15 m6.11 m -3.65 m
Oktogon (ZTC) -12.25 m3.90 m6.25 m6.11 m3.59 m
Ulica Franje Čandeka -
13.20 m3.10 m5.93 m6.60 m3.62 m
OŠ Eugena Kumičića19.50 m14.90 m4.10 m6.70 m6.43 m3.70 m
Meštrovićeva ulica -3.98 m5.55 m6.15 m -

Zametska ulica – Jedno od rijetkih igrališta na kojem nas je dočekao rekreativac. I to po kiši. Svaka čast gospodine ako ovo čitate, dobro je znati da ima Uncle Drewa i u Rijeci.

Što se igrališta tiče, jedno je od novijih u gradu na Rječini. Ulazi u kategoriju igrališta “Dnevni boravak” jer ima samo jedan, ali vrijedan koš. Tabla je na razini te vas neće iznevjeriti, ali problem bi mogao biti nedostatak crta što može stvoriti velike nesuglasice u igri. Priroda se stapa s ovim igralištem s obzirom da se brojna stabala naginju nad njim. Zahvaljujući tome, gledatelji na tribinama će se znojiti samo od uzbuđenja na terenu. Velike pohvale idu ogradi, ali tu je klasični nedostatak ili dodatak: nogometno igralište koje se preklapa s košarkaškim. Ako vas boli briga briga i za nogomet i košarku te želite biti pravi alternativac, imate stol za ping pong te klasični parkić pored svega.

Naša ocjena za ovaj teren bila bi 3,5 od 5 koševa.

Prometna škola – Ne znamo kakav je promet na igralištu kod prometne škole, ali nikoga nije bilo kad smo mi došli. Istina, bilo je 10 ujutro i padala je kiša, ali zato smo mi bili spremni da iskušamo i ovaj teren. Radi se o vrlo solidnom igralištu koje ne odskače od prosjeka. Table su pouzdane, no nismo sigurni u isto za konstrukcije. Jednostavno rečeno: nemojte zakucavati. Crte su i više nego prisutne, a tu se nalazi i jedan X faktor – obojani reket i središnji krug. Umjetničke duše pustile su mašti na volju te obojale dijelove terena u žutu i plavu boju. Najveći problem nama je bio nedostatak ograde, što je rezultiralo brojnim trčanjima za loptom. A kad bi konačno došli do lopte, prekrasan pogled na industrijsku zonu oduzeo bi nam dah. 

Šalu na stranu, naša konačna ocjena za ovo igralište je zadovoljavajućih 7 od 10 koševa.

OŠ “San Nicolo” – Nema koševa. Da, dobro ste čuli. Ovo je košarkaško igralište bez koševa. Puno smo se zabavili napucavajući već jadne table koje su dale svoje. Ovo je jedno mini igralište tako da vas nedostatak crte za tricu ne bi smio iznenaditi. Jedino što je zaslužilo prolaznu ocjenu su grafiti i dašak prirode iznad igrališta. Tu su još neki manji nedostaci, ali ima li vam smisla o tome pričati kad koševa nema. Zaista je žalosno da su ovdašnja djeca i svi lokalni hakleri uskraćeni za pravu košarku te se nadamo da će se ova situacija ubrzo promijeniti.

Konačna ocjena za igralište koju tu titulu tek mora zaslužiti je 1,5 od 10. 

Oktogon (ZTC) – Nismo sigurni ima li oblik igrališta točno osam kuteva, no prva asocijacija kad smo došli na igralište bila nam je da bi se svidjelo Mirku Filipoviću zbog sličnosti s UFC kavezom. S obzirom da je ovo igralište doslovno paralelno s onim iz Zametske ulice, ne čudi nas da ima točno jedan koš. Kod table dolazi do izražaja unutarnja ljepota jer vas izvana neće baš privući. Isprva nismo vidjeli crte, ali kad se sjetite Kralja Lavova i počnete gledati dalje nego što vidite, ukazat će vam  se određene crne linije. Pogled na igrališta pruža se s dvije klupice na uzvisini iznad terena, a tu su još i neboderi pa igralište ima sve preduvjete za stvaranje paklene atmosfere. Naravno, u samoj blizini je i ZTC pa nakon šopingiranja uvijek možete nabaciti košaricu. 

Konačna ocjena je 4 od 5 koševa.

Ulica Franje Čandeka – Franjo Čandek bio bi ponosan. Radi se o novom vladaru rubrike igrališta s jednim košem. Niti kiša koja je u tom trenutku neumoljivo padala nije mogla ugasiti uzbuđenje u nama. Dovoljno je kazati da ima mrežicu u boji. A to je samo početak. Tabla, crte, konstrukcija, sve je bolje jedno od drugoga. Čak je i igralište za futsal odvojeno. Možete ići do krajnjih granica svog tijela jer vas ograda ovdje neće iznevjeriti. Ako vas sve ovo dosad nije uvjerilo, onda će vas obližnji parkić obratiti. Jedino što mu fali do savršenstva su stepenice, koje se sječu s crtama za tricu i pomalo koče vašeg unutarnjeg Damjana Rudeža, našeg košarkaša nepogrešivog iz položaja kutne trice.

Konačna ocjena ovog izvrsnog terena je maksimalnih 5 od 5. 

OŠ “Eugen Kumičić” – Nažalost, ovdje nas je opet uhvatila depresija. A kako i ne bi kad su koševi doslovno odustali od života te pognuli svoje glave. Na jednom košu dalo se još igrati, ali to nisu bili normalni uvjeti za igru te se sve opet svelo na plakanje s Rudežom u kutu kao i kod San Nicoloa. Tu se nalazi odličan travnati nogometni teren, no da bi se došlo do košarkaškog igrališta morate obići cijeli taj kompleks. Moramo priznati i da nije sve tako crno. Igralište je odlično ocrtano, čak i pobojano, ali ipak na kraju, najvažniji faktori za igranje košarke jednostavno nisu na razini. Novi koševi i konstrukcije udahnuli bi život ovom terenu pa se nadamo da će se to dogoditi, ako već i nije.

Konačna ocjena je 2,5 od 10 koševa.

Meštrovićeva ulica – Kako smo počeli tako ćemo i završiti. Meštrovićeva ulica podarila nam je još jedno igralište s jednim košem. Tabla i konstrukcija zadovoljavaju uvjete vašeg svakodnevnog hakla, ali problem dolazi kad gledamo širu sliku. Dimenzije i linije igrališta su u najmanju ruku čudne i deformirane u odnosu na standard. Ulaz je prilično neuobičajen pa možemo zaključiti da samo obližnji stanari znaju razloge ograđivanja puta do igrališta. Ujedno, igralište je spremno da bude kažnjeno od FIBE zbog simbola koje ćete ipak morati sami otkriti. Spomenimo još da je tu i stol za stolni tenis namijenjen posebno za navijače Rijeke.

Konačna ocjena je 3 od 5 koševa.

Specijaliteti ala Krnjevo –  Dva parkića u Karasovoj ulici i Ulici A. Raspora Španca u sebi sadrže odlične koševe s malim prostorom za šutiranje. To je nešto što nismo naišli u ostatku gradu, a definitivno pozdravljamo ovu inicijativu te želimo da se nastavi i u drugim dijelovima Rijeke.

 

A dok putujete do vašeg omiljenog igrališta na Krnjevu, na skrovitom mjestu u Zametskoj ulici možete usput zakucati preko auta poput Blakea Griffina i otkriti vaš pravi poziv u životu – dunk mašina!

Napomena: Prvo se obratite vlasnicima auta za dozvolu za zakucavanja da ne bismo ispali krivi. Hvala na razumijevanju 🙂 

Iako igrališta na prostoru Krnjeva nisu bila na razini onih iz prošlih izdanja našeg serijala, to vas ne smije spriječiti da posjetite neka od njih. Jer upravo vaša ljubav prema košarci može omogućiti da se i igrališta poboljšaju, barem se tome nadamo. Prijedloge, komentare i opasku ako smo neki teren izostavili slobodno ostavljajte, a u mi se u ovom ciklusu opet čitamo za mjesec dana kada su na redu M.O. Turnić i Mlaka.

Photo by: BasketaRI