Riječka igrališta: Sušak (2.dio), Draga i Sv. Kuzam

Svemu lijepome dolazi kraj, pa tako i našemu serijalu Riječka igrališta. Zadnji, deveti dio je pred nama i vama u kojem ćemo virtualno proći kroz rekordnih 10 košarkaških terena, a prolazimo kroz MO na Sušaku(Vojak, Podvežica, Pećine, Gornja Vežica) te MO Draga i Sveti Kuzam.

IgrališteDužina ŠirinaSlobodno bacanjeSredišnja tricaKutna tricaCrta ograničenja
OŠ Vladimir Gortan22,80 m15,05 m4,92 m6,75 m6,70 m4,10 m
Ul. Nike Katunara - Velebit/14,92 m3,90 m6,05 m6,32 m3,60 m
Ul.Slavka Krautzeka - Pajić18,14 m13,11 m////
OŠ Gornja Vežica26,06 m13,68 m4,20 m6,33 m6,15 m3,60 m
OŠ Vežica26,70 m14 m4,10 m6,35 m6,20 m3,55 m
Ul. Ratka Petkovića27,36 m14,20 m2,78 m5,70 m/3,62 m
Ul. Zdravka Kučića 1/17m3,75m5,60m6,15m3,55m
Ul. Zdravka Kučića 2/7 m////
Draga19,74m14,20 m4,10 m6,68 m6,58 m3,57m
Sv.Kuzam/14,52 m////

OŠ Vladimir Gortan – Gospodin Gortan bi bio zadovoljan sa svim na ovom igralištu, osim crtama koje su nepostojeće za košarku. Međutim to je jedini nedostatak (veliki!) ovog igrališta. Ostatak igrališta je iznad prosjeka, a treba posebno napomenut nebesko bijele table. Čak je i okruženo prirodom i ogradom. Na jednoj strani se nalaze skučene tribine aka VIP loža. Tu se nalazi i Thorov malj, Arthurov mač, kako god želite, ali bit je u tome da će poput Arthura njegove moći otključati košarkaški mesija.

Ocjena za ovo igralište je 7 od 10 koševa.

Ul. Nike Katunara – Velebit  – U grotlu Vojaka smo našli omanje košarkaško igralište. Između dvaju golova se smjestio jedan, ali vrijedan koš. Nije spektakularan, tabla može proći, ali to ne vrijedi za crte koje su dotrajale te im ne bi škodio facelifting. Međutim, ona važna stvar je ovdje: mrežica! Nasuprot koša se nalazi grafit u čast Orijenta. Naravno tu su i tribine koje mogu primiti do čak 75 pripadnika Red Fuckera. A gostujući navijači mogu haklerske oglede pratiti iza ograde koja certficirano čuva haklere od naviječa i obrnuto. Ako imate kojeg Radića u džepu, možete unajmiti stan na kratak vremenski period i gledati tekmu iz ptičje perspektive (ili možete raditi YouTube uradke).

Ocjena za ovo igralište je 4 od 5 koševa. 

Ul. Slavka Krautzeka – Pajić – Tek prvo u nizu posebnih igrališta koje ćemo iako ima dva, okarakterizirati kao teren s jednim košem(za njegovo dobro). Ono se sastoji se od dva koša na suprotnim stranama, ali nije tako jednostavno kao što zvuči. Crte postoje, ali na njihovom mjestu su sada golovi. Koševi su razmješteni ukoso, svaki u svoj kut te tako je vaša nada za normalnim igranjem košarke ovdje uništena. Kao da to nije dovoljno, već je i jedna tabla na izmaku svojih snaga. Možete samo ostati plakati na malim tribinama i čekati bolje dane za ovaj teren.

P.S: Iz pouzdanih izvora saznajemo da lokalno ime igralište potječe od crteža Paje Patka na njemu, a sada se od tog crteža vide samo obrisi.

Konačna ocjena je 3 od 5 koševa.

OŠ Vežica  – Jedno od rijetkih mjesta na kojima smo imali društvo (ovo je prva stvar koju smo našli na YouTubeu za društvo i igralište, zahvalite nam kasnije). Natrag na posao. Ovo je izvrsno igralište koje ima sve u odličnom stanju. Od koševa do crta pa čak i do tribina sve je na europskoj razini. To nam potvrđuje i naši kolege basketari koji su eksluzivno za nas rekli da navečer bude dosta ljudi. Tribine mogu primiti do 80 ljudi. Ovo igralište ima uklopljeno i igralište za graničar i više manje sve sportove gdje ograda može glumiti gol.

OŠ Vežica je zaslužilo ocjenu od 9 od 10 koševa. 

OŠ Gornja Vežica  – Po najvećoj vrućini smo se zaputili prema malome sportskom kompleksu Gornje Vežice gdje smo naišli na kapetana košarkaša Kastva, Marina Miletića koji je obavljao ljetne pripreme. Sam kompleks se sastoji od dva košarkaška igrališta i jednog nogometnog. Naizgled dobra, ali pogled iz daljine vara. Oba igrališta su kratka za jedan koš što spriječava mogućnost igranja prave košarke. Preostali koševi su na mjestu, ali njihova kvaliteta je upitna s obzirom na kut samih obruča. Ostali elementi su solidni, ali čemu kada ono osnovno nije zadovoljeno. Tribine su zaobljene te mogu primiti do 120 pravih entuzijasta.

Kompleks je zaslužio ocjenu od 3 od 10 koševa.

Ul. Ratka Petkovića  – Ovaj teren ima pravi NBA ulaz, stvoren za spektakularno predstavljanje igrača uz  DJ-a. Teren sadrži zastarjele table, dok su koševi novi. Crte su tamo gdje trebaju biti, osim onih  za tricu koje ne dosežu kutove igrališta. S ogradom koju imate ne morate se bojati jako zapucati sa svih strana terena, dok sa zidina koje se izdižu iznad igrališta možete gledati lokalne rivale kroz duge ljetnje noći.

Ocjena za igralište je 7 od 10 koševa.

Ul. dr. Zdravka Kučića 1 – Specifičan primjerak paralelnih koševa koje također ocjenjujemo do 5 koševa zbog naše milostivosti. Ovo unikatno igralište zato je savršeno za vježbanje prije nego što krenete u obračun sa susjedom. No morate ostati svjesni činjenice da je jedan koš opremljen crtama, a drugi nije. Iznad igrališta nalazi se prostor za medije, a za akreditacije u praćenju tamošnjih zvijezda obratite se nama. U pauzama između košarke možete odigrati nogomet ili verati se po ogradi kako biste ostali fit. Također, i ovdje imate priliku spektakularno iskočiti iz raslinja u haklersku civilizaciju.

Naša konačna ocjena je 4 od 5 koševa.

Ul.dr. Zdravka Kučića 2 – U samoj blizini prošlog igrališta imate novu usputnu stanicu do vašeg upjeha. Radi se o igralištu za samotnjake s jednim savršenim košem, doduše bez oznaka. No ono će vam odlično poslužiti da izbacite svu energiju tijekom dana i u miru odigrate svoju košarkašku kvotu.

Ovo igralište zaslužilo je ocjenu 4 od 5 koševa.

OŠ Pećine – Svašta smo nazvali igralištem, ali ono što smo vidjeli na Pećinama jednostavno ne možemo i zato nismo mogli ništa ocjenjivati. Predstavljamo vam stoga Slendermana Rijeke i tu je kraj priče.

Draga – Prvo igralište na kojem smo veličanstveno dočekani i pozvani u goste od strane naših domaćina, Mateja i Dominika. Oni su iskoristili prednost domaćeg terena i porazili nas u dvoboju 2 na 2. A sad se bacimo na krute činjenice. Radi se o novouređenom igralištu koje ima sve potrebno za izgradnju statusa lokalne košarkaške legende. Sve je super i sve je za pet osim pozicije golova koje uvjetuju borbu za sportsku prevlast na terenu. Tu se nalaze i reflektori, a i dvije klupice za vježbe eksplozivnosti.

Muški smo primili poraz i ocijenili igralište s 1 od… pardon, mislimo 9,5 od 10 koševa.

Sv.Kuzam – I da, kraj Riječkim igralištima je došao na Svetom Kuzmu. Zadnje utočište košarke nalazi se na samom rubu našega grada, no ono nije toliko spektakularno. Radi se o jednom košu s pomalo nakrivljenim obručom, no dobra tabla spašava dojam. Također, morat ćete sami odrediti crte jer ih nema. No s nostalgijom ćemo se prisjećati ovog posljednjeg terena.

Ocjena za ovo igralište je 2,5 od 5 koševa.

Nikad nije loše imati koš za rezervu u svojoj blizini.

Na 59 riječkih igrališta smo prošli i vidjeli zaista sve i svašta, no nadamo smo da smo vas uspjeli izvesti na terene i možda nekoga naveli na pripreme za OI jer za košarku 3×3, novi olimpijski sport samo Vam je vaše igralište potrebno kako biste došli na vrh Olimpa. Uz riječka igrališta bit ćemo i dalje, nadamo se da ćemo moći izvijestiti i o njihovome napretku, ali sada selimo i na novi posao. Naime, prošli puta smo Vas pitali što mislite o nastavku našeg ciklusa koji bi podrazumijevao obilazak igrališta riječke okolice. Iako nismo dobili željeni odaziv u anketi, odlučili smo ne cjepidlačiti već krenuti na ciklus u kojima ćemo isprobati terene od Mošćeničke Drage do Kraljevice, od Matulja do Hreljina itd. Do ponovnog druženja s igralištima morat ćete se strpiti, a dotada uživajte i podsjetite se još jednom našeg kompletnog serijala.

Photo by: BasketaRI