Riječka igrališta: Sušak (1.dio), Centar, Orehovica i Svilno

Ljeto se bliži pa je vrijeme da se smjestite pod hlad i pročitate nešto o košarkaškim igralištima Rijeke, zar ne? Očito da je tako jer ste krenuli čitati osmi, predzadnji dio našeg serijala u kojemu ovaj put do tančine analiziramo igrališta koja smo obišli u svim mogućim godišnjim dobima: MO Svilno, Orehovica, Centar-Sušak te prvi dio igrališta istočnog dijela našeg grada, točnije u MO Bulevard i Trsat.

IgrališteDužinaŠirinaSlobodno bacanjeSredišnja tricaKutna tricaCrta ograničenja
Svilno17,30 m7,55 m5,60 m6,15 m-3,55 m
Kalina ulica26,06 m13,68 m4,20 m6,33 m6,15 m3,60 m
Grobnička cesta27,36 m14,20 m2,78 m5,70 m-3,62 m
Delta20 m15,10 m4 m6,55 m6,45 m3,60 m
Sušačka gimnazija24,20 m15,10 m4,05 m6 m6,15 m3,45 m
OŠ Trsat23,10 m12, 47 m4,09 m 6,11 m6,16 m3,55 m
Kampus22,80 m15,05 m4,92 m6,75 m7,70 m4,10 m

Svilno (JGL) – Gdje sve nećemo naći igrališta? Usred prometnica i tvornica našla se jedna košarkaška oaza. Izgubili smo se nekoliko puta dok nismo našli pravi put do ovdje, ali možemo reći da se isplatilo. Teška srca vam ovo govorimo, ali na ovom igralištu se nikad neće moći igrati službena košarkaška utakmica pod okriljem FIBA-e (za ULEB ne znamo) jer su dimenzije terena umanjene. Koševi su prošli zenit svoje karijere, ali i dalje se možete osloniti na ove veterane. Međutim, znamo što je najvažnije haklerima – tu su klupice. Mnogo klupica. I jedan stol za piknik da se nađe. Nije na odmet reći da se nasuprot igralištu, preko ograde, nalazi parkić pun potencijala. I da, tajni junak napisao je na tabli kodni naziv igrališta “Estadio de igralište“. Nadahnujuće.

 

Sve u svemu, muy bien nam je bilo ovo igralište. 7,5 od 10 koševa.

Kalina ulica – Tko će na Orehovici igrati košarku po najjačoj buri osim Basketara? Mislim da ne želimo čuti odgovor. Igralište oprema jedan koš, koji je očito prošao i loše i dobro na ovom mjestu. Od koša su ipak bolje crte, koje su svježe ocrtane. Uz nezaobilazni nogometni teren, tu se nalaze i reflektori što omogućuje luksuz igranja po noći. Očito Orehovica sprema pohod na košarkaški svijet jer su smo vidjeli i tribine opremljene drvenim klupama.

Kao poticaj izgradnji košarkaškog kompleksa, ovom igralištu dajemo ocjenu 4,5 od 5 koševa.

Grobnička cesta– Klasičan slučaj kad se odličan koš nađe na krivome mjestu. Naime, drugi teren na Orehovici nije iscrtkan(iako smo nekim čudom našli poneke ostatke crta) već ga travnati nizovi dijele u nepravilne geometrijske oblike. No, to što i nećete baš znati što ste zabili i gdje je kraj Amerikancu vas ne smije spriječiti da probate ovaj izvrsni koš. Međutim, koš nije usamljen u borbi protiv prirode. Odlična ograda pomaže mu da očuva svoje poklonike.

Konačna ocjena ovom igrališu je 3 od 5 koševa.

Delta  – Konačno smo dočekali pravo (i jedino) igralište u centru grada. Igralište kao iz američkih filmova. Okruženo ogradom, ovaj teren je stvoren za košarku. Table, crte, konstrukcije, mrežice, obruči – ma che buono campo da basket. I tu činjenicu su prepoznali vojnici koji su u naš zaljev došli na remont sa svojim brodom. Svakog tjedna posjećuju ovo igralište te mu daju internacionalni štih. Ujedno, ono je najpovezanije s cijelom riječkim prstenom jer se nalazi pored garaže Autotroleja. Tom prilikom pozivamo sve putnike i šofere da izazovu sve okupljene na igralištu i da se malo opuste. A sve te haklerske dvoboje možete pratiti s dvaju klupica do dugooo u noć.

Naša ocjena za ovo igralište je 10 od 10 koševa

No, bez obzira na sjajan teren na Delti sigurno je da u samom centru Grada nedostaje više sličnih igrališta, a to najbolje oslikava jedan grafit na kojeg smo naišli putem.

Sušačka gimnazija – S obzirom na instituciju pored koje se ovo igralište nalazi, očekivali smo više. Teren pada u prosjek riječkih igrališta, ali zato koševi i table i konstrukcije padaju na našem eye testu (i svim ostalim testovima ako slučajno pitate). Preporučujemo vam da s igrališta više gledate prema Učki i Kvarneru jer pogled na sam teren ne pruža najljepše slike. Ali barem vas ograda i improvizirane tribine a.k.a stepenice i stabla mogu nagovoriti da ovdje provedete slobodan dan.

Ocjena za ovo igralište je 5 od 10 koševa, zlatna sredina.

OŠ Trsat- Nakon što se popnete trsatskim stubama po 35 °C, svaki je teren dobar. Malo igralište u hladu Trsata pruža utočište svim košarkaškim entuzijastima. Naša detaljna znanstvena analiza utvrdila je da se ovdje radi o jednome košu. A taj jedan koš, koji ima stvarno dobru mrežicu, pružio je nam puno zabave, a uz savršene crte čini odličnu kombinaciju za tkz. dnevni boravak igralište. Kao što vidite, teren je nas ostavio bez riječi pa tu završavamo ovaj opis.

Naša konačna ocjena je 4 od 5 koševa.

KampusNakon sveučilišnog doma na Podmurvicama, još jedno visoko obrazovano igralište postalo je dragulj u kolekciji riječkih igrališta. Tu smo nakon dugo vremena dobili odmor za našu dušu, ali i još jednog haklera koji je samo jedan u moru brojnih ljudi koji posjećuju ovo igralište danju i noću(reflektori!!). S pravom, jer ovo igralište stvarno nema mane. Od izvrsnih koševa pa do obojanog reketa i centra, godinama bi mogli pisati hvalospjeve o ovome terenu. Također, tu su tribine s obje strane terena, ali i svlačionice pa se možete znojiti do mile volje. Ne smijemo zaboraviti ni atletsku stazu koja vam služi za trčanje pobjedničkog kruga te nogometne golove za guženje gubitnika.

Još jedno briljantno igralište zaslužilo je ni manje ni više nego 10 od 10 koševa.

Nadamo se da ste sve u svemu zadovoljni prikazanim i da ćete se uputiti na bar neko od košarkaških borilišta koje smo vam dočarali u ovome dijelu. Nama je preostalo da najavimo posljednji, blockbuster dio Riječkih igrališta koji vas očekuje početkom srpnja, a u njemu ćemo vidjeti drugi dio sušačkih igrališta(MO Vojak, Gornja Vežica, Podvežica) te terene MO Draga i Sveti Kuzam. No prije nego što završimo, moramo vas nešto i upitati…

Naime, kraj serijala o igralištima u Rijeci nama je kao logičan nastavak nametnuo igrališta riječke okolice tj. cijelog riječkog prstena. Stoga smo odlučili preispitati vaš puls, dragi čitatelji, te vidjeti slažete li se s takvom idejom i tako dati priliku da u anketi upravo vi odlučite ide li on u drugu fazu. No moramo napomenuti da ćemo, kako bi imali što mjerodavnije rezultate, njih prihvatiti samo ako bude bilo više od 100 glasova u našoj anketi. Zato, bacite se na glasanje, s igralištima se družimo ponovno za mjesec dana 😀

Photo by: BasketaRI