Riječka igrališta: Škurinje, Drenova i Kozala

Polako ulazimo u zadnju trećinu našeg velikog serijala o riječkim igralištima. U sedmom dijelu vodimo vas kroz terene M.O. Škurinje, Škurinjska Draga, Drenova i Kozala.

IgrališteDužinaŠirinaSlobodno bacanjeSredišnja tricaKutna tricaCrta ograničenja
OŠ Ivana Zajca 128,34 m15,70 m----
OŠ Ivana Zajca 225,50 m13,90 m4,206,70 m6,13 m3,65 m
OŠ Škurinje - - - - - -
Ul. Škurinjskih žrtava19,00 m14,03 m4,60 m6,17 m6,17 m3,53 m
OŠ Fran Franković26,18 m10,3 m3,72 m5,90 m6,12 m3,60 m
Put k igralištu22,60 m14,00 m4,44 m 6,42 m6,40 m3,55 m
OŠ Kozala27,00 m14,37 m4,70 m6,74 m6,16 m3,70 m

OŠ Ivan Zajc 1 – Ivan Zajc priredio nam je u isto vrijeme ugodno i neugodno iznenađenje. Dobili smo dva igrališta na istom mjestu, ali prvo se jedva takvim može nazvati. Iako teren izgleda dobro, ocrtan i okružen lijepim grafitima, na njemu se nalazi samo jedan koš, iako je namijenjen za dva. Da bude još gore, jedini koš nije ni okrenut na pravu stranu. Očito se ovo igralište preorijentiralo na nogomet, ali zbog potencijala smo ga morali ocijeniti kao košarkaško.

Dok se na igralištu ne odluče koji sportovi se mogu igrati ovdje, mi ga ocjenjujemo s 2 koša od 10.

OŠ Ivan Zajc 2  Odmah sa donje strane prethodnog, dočekao nas je drugi, puno bolji teren na kojem smo od simpatičnog stranca dobili i ponudu da naše talente preselimo na boćarske terene, ali ostali smo vjerni košarci. Dok se na gornjem igralištu koševi ne mogu naći, na ovom imamo najezdu od čak tri koša. Sve crte su savršeno povučene između dva koša, dok na treći onda možete zakucavati u pauzama. Table su pošteno izrešetane, ali i dalje pružaju dobre mogućnosti za igru što ovdje znaju iskoristiti i u FSV-u. Ovo igralište također pruža mogućnosti odmora na klupicama koje su obojane i različitim bojama.

Ocjena za ovo igralište je 8,5 od 10 koševa.

A u odmoru od igrališta sportsku oazu možete pronaći na ulazu u trgovinu Decathlon na Škurinjama. Ono, među opremom za ostale sportove, nudi i tri koša na kojima možete uživati do mile volje.

OŠ Škurinje Jednom davno ovo se moglo nazvati košarkaškim igralištem, no nažalost sada je dno dna. Dvije table s konstrukcijama čine ga prepoznatljivim, ali tu staju sve sličnosti s terenom za košarku. Svaka konstrukcija je okrenuta na svoju stranu, a na tablama se više ne nalaze ni obruči. Za razliku od prvog igrališta kod OŠ Ivana Zajca, ovdje čak nema ni crta na terenu. Žao nam je svih basketara u blizini što moraju trpiti ovako nešto, no nada za popravak ostaje.

Ocjena za ovaj potencijal ne može biti ništa drugo već 0,1 koševa od 10.

OŠ Fran Franković – Prva stvar koju smo ovdje uočili su bile old school table neprivlačne izgledom, ali s dušom. Konstrukcije su isto zastarjele, ali crtama nismo mogli ništa zamjeriti. Naravno, ovo igralište ima i popratne sadržaje: 1) Hidrant – jer nikad ne znate kad ćete biti on fire. 2) Klupice – ima ih dovoljno za sve ekipe te pokoju gajbu pive. 3) Pogled – savršen za romantični basket 4) Ograda – zadnja prepreka da lopta ne pobjegne u beznađe Rijeke.

Ovaj teren je dobio hvalevrijednu ocijenu 8 od 10 koševa.

Ul. Škurinjskih žrtava – Stisnuto igralište. Crte su normalnih proporcija, ali udaljenost između dviju strana terena je zanemariva – igralište za one koji odbijaju puno trčati. Konstrukcije se uklapaju u kvartovsku prašumu, dok su table odlučile ići mračnijim putem te su prigrlile svoju starost. Imate luksuz zapisničkog stola i klupice za igrače sa strane dok vas obasjavaju svjetla reflektora pa kao u starim danima možete zaigrati jedan noćni hakl. Dodatne usluge koje se pružaju su parkić i nogometni teren koji su odvojeni čvrstom ogradom koja priječi sukobe između rekreativaca, a ako niste za igru, sa zidića možete promatrati užarenu borbu haklera.

Konačna ocjena za ovo igralište je 8 od 10 koševa

Put k igralištu – I došli smo do prvog igrališta koje je dobilo čast da ulica bude nazvana po njemu. Radi se o zanimljivom terenu koji dijeli okružje, pogađate, s nogometom i parkićem. Table su na solidnoj razini, a najnoviji obruči još više dižu kvalitetu igrališta. Ograda je izbočena samo da bi dala prostor jednom od koševa, a kao i ostala igrališta u ovom dijelu i ovo je obogaćeno klupicama. Žute crte su na mjestu i sve je spremno za basket.

Naša ocjena za ovo igralište je 7,5 od 10 koševa.

OŠ Kozala – U blizini jednog od centara riječke košarke, dvorane Dinka Lukarića, vidjeli smo jedan od kreativnijih primjera riječkih igrališta. Različiti koševi, mrežice i table, a konstrukcije su toliko drukčije da se može reći da su u borbi za vlast. Međutim, crte se nalaze tek u tragovima tako da možete varati na liniji za tricu. Tribine se mogu solidno popuniti(cca. 75 ljudi), a napete haklerske oglede možete pratiti s obližnje terase i stepenica, a ako ste hardcore fan možete pitati nekoga da vam posudi stan u neboderu kraj igrališta kako biste od tamo izvjesili navijačke transparente.

Ocjena za zadnje igralište ovog članka je 7 koševa od 10.

Neka igrališta nemaju koš, a neki koševi nemaju igralište.

I tako smo priveli kraju još jedno područje Rijeke i prikazali vam tamošnja igrališta. Vidjeli smo svašta, od vrlo lošeg do odličnog, no nadamo da smo vas uspjeli nabrijati na jedan pravi hakl, ali i novi nastavak Riječkih igrališta gdje ćemo predstaviti terene MO Orehovica, Svilno, Centar-Sušak te prvi dio mjesnih odbora Sušaka(Bulevard, Trsat).

Photo by: BasketaRI