Riječka igrališta: Pehlin i Podmurvice

Naš serijal o košarkaškim igralištima Rijeke opasno se zahuktava. Došli smo do petog dijela u kojem vam donosimo terene Pehlina i Podmurvice, a sva dosadašnja izdanja Riječkih igrališta možete pročitati ovdje.

IgrališteDužinaŠirinaSlobodno bacanjeSredišnja tricaKutna tricaCrta ograničenja
Rujevica28.06 m14.02 m4.30 m6.85 m6.62 m3.65 m
OŠ Pehlin23.30 m11.19 m3.70 m5.65 m6.20 m4.00 m
Leut15.90 m11.36 m4.44 m6.35 m5.20 m-
Župa M.Pomoćnice26 m13.50 m3.60 m5.75 m5.50 m3.60 m
Studentski I.G.K. 1 26 m13.96 m4.10 m6.30 m6.25 m3.70 m
Studentski I.G.K. 217.20 m13 m4.12 m6.25 m6.25 m3.50 m
Uč.dom Podmurvice30.20 m13.98 m5.10 m7.10 m6.66 m3.65 m

Rujevica – Sigurno svima govorite da idete na Rujevicu radi nogometa, ali nemojmo si lagati – vidjeli smo vas na košarkaškom igralištu kraj stadiona Rijeke. U trenutku našeg dolaska to je bilo igralište s jednom konstrukcijom u funkcionalnom stanju što je naravno bio najveći minus ovog mini terena. Zašto mini teren? Naime, druga polovica nije bila u razmjeru s onom na kojoj je koš postojao što nas je dovelo i do zaključka da bi bolje prošao u slučaju ocjenjivanja tek jedne polovice. Teren inače ima solidne karakteristike (crte, table…), a ograda je spremna za najveće proboje. Ako vas vaši kolege hakleri gurnu u nju, imat ćete priliku diviti se Kvarnerskoj rivijeri. I naša zadnja opaska za ovo igralište: ako vam nije do igre, iz krasnog parkića uz teren možete podržati lokalne majstore u Armadinom stilu.

 

Ocjena za ovo igralište je 4 od 10. 

OŠ Pehlin –  Igralište s vrlo neuobičajenim mjerama. Trica iz kuta seže u prostor za gledatelje te ju je gotovo nemoguće izmjeriti ( no mi smo uspjeli 😀 ). Potencijalna rasvjeta popravlja dojam terena koji je pomalo zapušten. Ono što nam je zapelo za oko je koš za smeće, koji vam omogućava da budete ekološki osviješten hakler. To je plus s obzirom da on nije standardna oprema na igralištima diljem Rijeke. Konstrukcije su avangardne, ali zato table nisu na toj razini. Treba spomenuti prirodno, ali za igru opasno okruženje zbog kojeg su, kako saznajemo, nakon našeg dolaska obruči skinuti te se trenutno ovdje košarka ipak ne igra.

U nadi da će se naći rješenje za povratak igranju košarke na ovom igralištu, dajemo ocjenu 5 od 10 koševa.

Leut – Sljedeće igralište u ulici Androv Breg imalo je cameo ulogu u dokumentarcu o počecima riječkog košarkaškog kluba FSV-a kojeg možete u cijelosti pogledati u priloženom videu. I u vrijeme snimanja filma i sada, ovo igralište drži konstantu. Vrlo dobra tabla, konstrukcija, crte, sve je tu, kao i naš prvi obožavatelj, koji je gledao kako se sramotimo pod košem. Nalik na NBA, ima luksuzna sjedeća mjesta tik do terena. Ne smijemo zaboraviti spomenuti ni gol za futsal, kao ni klasični parkić s toboganom i ljuljačkama koje obogaćuju ovaj teren s jednim košem.

Ocjena za ovo igralište je 4,5 od 5 koševa.

Župa Marije Pomoćnice – Aleluja! Svaka čast župi i svima koji su radili na ovome igralištu koje je ljudima omogućilo rekreativniji odlazak u crkvu uz koju se sam teren nalazi. Igralište je zaista izvrsno, izuzmemo li samo jedan savijeni obruč koji ipak ne daje savršeni košarkaški užitak. Sa stepenica koje vode prema crkvi pruža se VIP pogled, a u blizini se nalaze i bivše konstrukcije, koje su sada zamijenjene nogometnim igralištem. Zbrinut je i odvod vode na terenu, tako da ni kiša nije prepreka za vaš košarkaški razvoj. Jednostavno, ovo je pravi vjersko-sportski kompleks kojeg ne smijete zaboraviti posjetiti.

Ocjena za igralište je 8,5 od 10.

Studentski dom Ivan Goran Kovačić – Ovo je trenutak koji smo čekali! Sunce je obasjalo obećanu zemlju za košarkaše koja je nas ostavila bez riječi. Fenomenalni kompleks koji se sastoji od dva igrališta ima sve na najvišoj razini. Ne trebamo ni govoriti o osnovnim elementima već ćemo samo spomenuti dodatke poput klupica, koje su natkrivene, rasvjetu te čak i izvor vode koji omogućava da mjesecima igrate na ovom igralištu. Niti to što je drugi teren pomalo ukoso nije pokvarilo naše raspoloženje. Ovo je vaš novi dom, dragi čitatelji, kojeg morate doći vidjeti da bi znali o čemu pričamo. Sretnicima koji žive u studentskom domu možemo samo zavidjeti te se nadamo da će ovo igralište izroditi snažnu ekipu za sljedeću univerzijadu, zapravo sigurni smo da dominacija riječkog sveučilišta u košarci polako započinje!

11 od 10 koševa. Ovo igralište jednostavno je najbolje dosad te je srušilo sve granice i postavljene standarde. 

Učenički dom Podmurvice – Još jedan dom je opravdao očekivanja. Radi se o igralištu na kojem zaista nemate posebnih zapreka za svoje košarkaške vratolomije. Nakon šutiranja na njemu, slobodno možete put NBA-a jer je trica na tom nivou. Ograda je spektakularna te stvarno ne znamo što biste trebali napraviti da vam lopta pobjegne. Ako ste uz haklera i umjetnička duša, definitivno će vas nadahnuti crteži uz teren, a tu su naravno i nogometni golovi.

Ocjena za ovaj završni teren našeg članka je 8,5 od 10 koševa.

Tako je došao kraj pregledu igrališta s MO Pehlin i Podmurvice. Nakon dva izdanja s nešto lošijim terenima, sada možemo ipak biti sretniji s onim što smo vidjeli te se nadamo da ste motivirani doći na neke od predstavljenih igrališta. Svaki prijedlog, pohvala ili opaska su dobrodošli, a mi se s igralištima pozdravljamo do sljedećeg mjeseca kada idemo u virtualni obilazak terena MO Banderovo, Brajda-Dolac te Belveder.

Photo by: BasketaRI