Prvi poraz Hrvatske na pripremama

Slovenija je uspjela u Stožicama zadati prvi poraz hrvatskoj reprezentaciji.

Hrvatska za ovu utakmicu jedino nije mogla računati na usluge svojega prvoga playa, Roka Ukića, koji još uvijek nije dobio zeleno svjetlo za povratak na teren. Umjesto njega je opet uskočio Dominik Mavra, dok je Marko Popović ostao u ulozi asa s klupe. Ostatak startne petorke ostao je isti (Simon, Bogdanović, Šarić, Planinić). Hrvatska je bolje ušla u susret (2-7), ali nije trebalo dugo čekati na Slovence da vrate stvari u egal. U njihovim redovima je briljirao kao i po običaju Luka Dončić, koji je već u prvoj četvrtini sakupio 6 koševa, 4 skoka te 3 asistencije. Međutim, nije mogao sam protiv našega tandema koji je držao hrvatsko vodstvo sigurnim kroz cijelu četvrtinu (19-21).

Drugu četvrtinu je započela naša druga postava predvođena Benderom i Popovićem koja je dobro parirala Slovencima sve do polovice dionice kada su u igru ušle njihove prve snage te su ubrzo zaprijetile uzimanjem vodstva. Petroviću nije dugo trebalo da na Kokoškov potez odgovori istom mjerom te u igru uvede Bogdanovića i Šarića koji zajedno s Benderom rade 10-2 seriju koja je Hrvatskoj osigurala lijepih +8 pred početak drugoga poluvremena (+8, 31-39).

Treća četvrtina nije bla najsretnija za naše izabranike. Iz svlačionice kao da je izašla neka druga Hrvatska, nervoznija, Hrvatska koja je ispala iz ritma utakmice potpunosti. Slovenija nije propustila to iskoristiti te je dionicu otvorila s velikih 14-3 (43-42). Nasreću, Hrvatska je pred kraj četvrtine uspjela otresti svu nervozu te ući u toliko potreban ritam i u zadnju četvrtinu ući s minimalnih +1, 54-55. Nažalost, ista stvar se ponovila u zadnjoj četvrtini. Fenomenalni duet Dončić-Dragić iskreirao je novu seriju (12-4) te je tako zapečatio našu sudbinu. Uspjela je Hrvatska pred kraj sve opet zakomplicirati, ali ovoga puta šut u zadnjim sekundama nije slušao te smo tako morali priznati poraz rezultatom 74-73.

Najbolji u redovima Slovenije je bio Goran Dragić s 18 koševa i čak 10 asistencija. Kod Hrvatske se istaknuo opet Dario Šarić s 16 koševa, dok su ga odlično pratili Dragan Bender s 13 koševa i Bojan Bogdanović s 12 koševa.

Slovenija – Hrvatska (19-21, 12-18, 23-16, 20-18)

Slovenija: Prepelič 6, Murić 5, Vidmar 7, Dončić 15, Dragić 18, Rebec 0, Nikolič 2, Blažič 0, Lapornik 0, Zagorac 0, Dimec 6, Čančar 3, Randolph 12

Hrvatska: Mavra 3, Simon 6, Šarić 16, Planinić 2, Bogdanović 12, Krušlin 3, Popović 5, Žorić 3, Ramljak 3, Buva 0, Bender 13, Tomas 5

Photo by: HKS